Sådan fejres Lucia verden over

Lucia har ikke helgen-status blandt særlig mange mennesker i Danmark, som i høj grad er formet af Reformationen, som netop ikke tog traditionen for helegener med sig i opgøret med den katolske kirke. Men Danmark har siden krigstiden haft en Lucia-tradition - med lyset som bæres frem. Arkivfoto. Foto: BIDSTRUP STINE/ritzau

I Danmark fejres Lucia med luciaoptog til lyden af "Nu bæres lyset frem", mens Lucias hjemby bærer hendes relikvier rundt i byen

I mange lande verden over fejres Santa Lucia, men der findes mange andre måder at gøre det på end den danske.

Lucia-fejring i Lucias hjemby

Fejringen af Lucia i hendes hjemby Siracusa foregår på traditionel italiensk vis med en procession fra domkirken gennem byens gader. Her bærer man Lucias relikvier og en 80 kilo tung sølvstatue af hende, hvor hun i den ene hånd har et fad med to øjne. De troende går på bare fødder, og optoget afsluttes af kavalerer, som bærer dragter fra 1700-tallet.

Det er det lokale tømmerlaug iført grønne huer, der bærer Lucia fra Domkirken og hen til en mindre kirke, Santa Lucia Kirken, som er opkaldt efter hende. I otte dage efter processionen har folk efterfølgende mulighed for at opsøge hendes relikvier, og på ottendedagen den 20.december går processionen den modsatte vej - fra Santa Lucia-Kirken til Domkirken - hvor relikvierne stilles tilbage.

Lucia-traditioner i Verona

På Sicilien har Lucia betydning for mange mennesker, men også på fastlandet - i resten af Italien sættes Lucia højt. Efter at være ankommet til Venedig, er Lucia blevet elsket ikke bare af byen men af hele regionen, Veneto.

Vest for Venedig i den store by Verona og egnen omkring denne by, knytter der sig særlige traditioner til Lucia. I tredage op til hendes dødsdag, den 13. december, fejres Lucia med et marked, hvor man både finder spil og lege, slik og søde sager. På hendes festdag slutter markedet med, at en kæmpe julestjerne, som strækker sig fra byens amfiteater og lander på byens hovedgade, byder alle ind til en særlig Kristus-udstilling.

Det er også i denne egn, at en særlig legende knyttes til den hellige Lucia. I det 13. århundrede skulle der have været en frygtelig øjenepidemi, som ramte særligt børn. Byens indbyggere besluttede derfor at besøge Lucias grav i Venedig, fordi netop hun var helgen for de blinde og dem, der havde problemer med øjnene. Det var midt i december og rigtig koldt, så børnene havde bestemt ikke lyst til at skulle deltage i turen. Forældrene var derfor nødt til at overtale dem, og for at få dem med sig fortalte de børnene, at deres sko ville være fyldt med gaver, når de kom hjem.

Miraklet skete - skoene var fyldt op, da de kom hjem, og siden dengang har der været tradition for at gå tidligt i seng den 12. december for så at vågne den 13. december til gaver. Legenden fortæller desuden, at Lucia kommer ridende med alle gaverne på et æseldyr.

Lucia-traditioner uden for Italien

Lucia er i takt med den katolske kirkes udbredelse i Europa blevet kendt i mange lande. I dag fejres hun i et væld af lande ud over Italien og det sydlige Europa og dele af USA finder man hende desuden i Bosnien, Malta, Kroatien, Letland og Estland. Men da Norden bliver kristnet i år ca. 900 kommer Lucia også til lande, som har lange, kolde og mørke vintre. Her fejres hun efterfølgende som lysbærer og som en antifigur til det før-kristne kvindelige væsen, Lussi, som havde djævelske træk.

Efter protestantismens indførelse i Norden er Lucia én af de få katolske helgener, som stadig bruges og huskes. Måske har billedet som lysbærer været et så stærkt symbol i de mørke og kolde vintre, at Lucia er blevet bevaret som tradition? Uanset svaret kan man i dag under alle omstændigheder finde hende på Island, i Finland, Norge, Danmark og ikke mindst Sverige.

Lucia-fejring i Sverige

Et af de steder udenfor Italien, hvor Lucia er mest brugt, er ubetinget i Sverige. Flere italienske hjemmesider på nettet beskriver med stor beundring Sveriges traditioner, og videoer på YouTube fra Skandinavien med Lucia-optog er velbesøgte.

Traditionen med Lucia er stor og elsket i Sverige, og i svenske kirker fejres der særlige Lucia-optog, hvor alle pladser i hvert fald i udlandet - er udsolgt på kort tid. Lucia-optogene er med andre ord i dag en del af svensk kultur, og alle kender eller har selv deltaget i disse traditioner både i og udenfor kirken.

De traditionelle Lucia-optog foregår på den 13. december eller i dagene omkring denne dato. I en procession går hvidklædte unge piger med et tændt lys i hånden, og forrest anføres de af en pige, som på hovedet bærer en krans med levende lys. Mens processionen skrider frem synges der Lucia-sange, og optoget afsluttes med varm kakao og safranboller, de såkaldte Lusseboller, der er formet som et S.

De nuværende optog er ikke af så gammel dato. Faktisk stammer de fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. Siden har hver by i Sverige kåret sin egen Lucia, og der konkurreres stadig på landsplan om at udvælge én Lucia-pige, som så efterfølgende belønnes med en tur til Lucias hjemby på Sicilien.

I Sverige har man dog i flere hundrede år fejret Lucia-natten eller Lussenatten, som de kalder den. Ifølge det gamle Julianske kalendersystem var Lucia-natten årets længste nat, og der har tidligt været tradition for at gårdens ældste datter vækkede alle med kaffe og de specielle safranboller tidligt om morgenen den 13. december.

Hvorfor Lucia har en særlig plads i svenskernes hjerter vides ikke med sikkerhed. Et svar kan være, at netop den svenske kirke under Reformationen aldrig blev helt reformert, og at den den dag i dag har fastholdt mange katolske traditioner. Hvorom alting er, fortæller en svensk legende i hvert fald, at der tilbage i 1700 tallet skulle være foregået et mirakel i Sverige ved den hellige Lucia. Under en hungersnød opdagede beboere ved den svenske sø, Vännern, en stor båd fyldt med mad. På dækket af båden stod en kvinde klædt i hvidt og med glorie om hovedet. Det fortælles, at alle troede, at den hellige Lucia var kommet for at redde dem fra hungersnøden.

Lucia-fejring i Danmark

Lucia har som helgen i dag næsten ingen betydning for de fleste mennesker i Danmark. I det gennemreformerte Danmark kom Lucia faktisk først ind som en tradition i krigsårene. Som en stille protest overfor den tyske besættelse arrangerede formanden for Foreningen Norden, Franz Wend, et Lucia-optog i Scala den 13. december 1944. Det blev begyndelsen på den danske Lucia-tradition.

I modsætning til andre landes Lucia-traditioner, er den danske i høj grad knyttet til advents- og juletiden. De fleste kirker og skoler holder Lucia-optog omkring den 13. december eller i forbindelse med afslutningen inden juleferien, men der er ikke ligesom i Sverige eller Italien tradition for at gå ud på gaderne og gøre det til en folkelig fest.

Luciasange

I Sverige findes der et væld af Luciasange, ligesom man i Italien kan finde sange til Lucias ære. Går man en tur på nettet og kigger YouTube-videoer, vil man finde mange eksempler på Luciasange.

Santa Lucia-sangen, som vi kender den i dag, er oprindelig en traditionel napolitansk vise, der hylder den smukke egn, Borgo Santa Lucia, i Napolibugten. I Skandinavien har melodien fået en helt anden tekst og bruges nu til Lucia-optogene. Den mest benyttede er Alex Garffs "Nu bæres lyset frem".

Artiklen er første gang skrevet 11. december 2009. Senest opdateret 21. november 2017.