Kinesere udelukkes fra missions-konference

Thomas Bjerg Mikkelsen, Indre Missions kommende generalsekretær.

Folkekirkens troværdighed på spil

Fra 15. til 23. oktober 2010 afholdes i Cape Town, Sydafrika, den tredje konference om verdensmission i regi af Lausannebevægelsen. De to første konferencer Lausanne (1974) og Manila (1989) har betydet en stærk mobilisering af de evangeliske kirker omkring indsatsen for mission. Der er god grund til at tro, at det samme vil ske denne gang også selv om konferencen har fået en uheldig optakt.

De kinesiske myndigheder har nemlig forhindret en række deltagere fra den kinesiske delegation i at nå frem til konferencen. Umiddelbart inden afrejsen til Sydafrika fik de inddraget deres pas, som de først får leveret tilbage den 25. oktober, altså dagen efter at konferencen er slut. 80 millioner kristne kinesere vil dermed ikke være fuldt ud repræsenteret på konferencen i Cape Town.

Det er tankevækkende, at de Kina på denne måde afskærer de kinesiske kirkeledere i at deltage i konferencen. Måske skyldes det, at flertallet af delegationen ikke tilhører den officielle kirke (Three Self Church), men tilhører en af de mange uofficielle kirker i landet, som myndighederne har vanskelig ved at kontrollere. En anden forklaring kan være, at Kina har valgt at stramme grebet efter at Nobels Fredspris for nylig blev tildelt den fængslede systemkritiker Liu Xiaobo.

Uanset, hvad årsagen er, viser situationen, at åndsfriheden stadig har trange kår i verdens tredje største land.

Tags: åndsfrihed, diskrimination, Kina, Lausanne, Liu Xiaobo, Thomas Bjerg Mikkelsen