10 centrale udsagn om Gud

Fra forsiden af "Hytten". - Foto: Foto: Boedal forlag

Spiritualitetspræst Jette Dahl har udvalgt 10 centrale udsagn om Gud fra William Paul Youngs roman "Hytten"

Romanen "The Shack" (på dansk Hytten) er forfattet af William Paul Young og er blevet solgt i mere end 7 millioner eksemplarer i USA, oplyser forlaget. Samtidig er den udkommet på en række andre sprog, bl.a. på dansk.

I Danmark er der ligeledes stor interesse i bogen, og det forstår jeg godt. Jeg giver den min bedste anbefaling. Det er en dyb og vedkommende bog at læse, og den beskæftiger sig med tidløse spørgsmål i et nutidigt, troværdigt og fantastisk billedsprog.

Gud inddrages på en erfaringsbaseret måde. Der tales til hjertet og til eftertanken. Hytten åbner til en hel ny måde at erfare og tale om den treenige Gud på. Bogens hovedtema er: Hvor er Gud i en verden, der er hjemsøgt af en ubeskrivelig lidelse og smerte?

Vi følger hovedpersonen Mack. Hans yngste datter, Missy, bliver bortført på en familieferie, og politiet finder tydelige tegn på, at hun er blevet myrdet i en forladt hytte i vildmarken. Fire år senere modtager den stadigt sørgende far et besynderligt brev (måske fra Gud?) der inviterer ham til netop denne hytte.

Efter svære overvejelser beslutter Mack at tage afsted, og en vintereftermiddag begiver han sig tilbage til scenen for sit mest uhyggelige mareridt. Det han kommer til at opleve i hytten, vil ændre ham for altid.

Her er 10 centrale udsagn fra Hytten om Gud:

1. Hvorfor lod du det ske, Gud?
Han (Mack) vendte sine øjne mod himlen og begyndte at skrige sine forpinte spørgsmål. Hvorfor? Hvorfor lod du det ske? Hvorfor førte du mig hertil? Af alle steder, hvorfor her? Var det ikke nok, at du dræbte min datter? Skal du også lege med mig? ( s. 78)

2. Kærlig genforening med Gud
Han så lige ind i ansigtet på en stor, smilende, sort kvinde (Gud). Hun løftede ham op i luften og svingede ham rundt som et lille barn, imens hun råbte hans navn med samme glæde som én, der efter mange år bliver genforenet med et højt elsket familiemedlem Jeg har virkelig glædet mig til at se dig, ansigt til ansigt. Det er så dejligt at have dig hos mig. Det må jeg sige hvor jeg dog elsker dig!" Og så omsluttede hun ham igen i sine arme. (s.82-83)

3. Gud er hverken mand eller kvinde
Jeg (Gud) er hverken mand eller kvinde, selv om begge køn udspringer af min natur. Hvis jeg vælger at fremstå for dig som mand eller kvinde, så er det fordi jeg elsker dig. Når jeg viser mig for dig som kvinde, og samtidig foreslår, at du skal kalde mig Papa, er det for at blande metaforerne, så du ikke så let falder tilbage i dine gamle religiøse tankebaner. (s. 93)

4. Guds intention med mennesket
En fugl er ikke defineret ved at være på jorden, men ved dens evne til at flyve. På samme måde er mennesker ikke defineret ved deres begrænsninger, men ved de intentioner, jeg har for dem; ikke ved, hvad de ser ud til at være, men ved alt det, det betyder at være skabt i mit (Guds) billede. (s. 100)

5. Jesus lever i dig og du i ham
Jesus siger: "Mit mål er fra begyndelsen at leve i dig og du i mig. Utroligt, er det ikke? Det er Papas (Guds) mirakel. Det er Sarayus(Helligåndens) kraft, min Ånd, Guds Ånd, der genskaber det venskab, der gik tabt for længe siden." Mack lå i mørket og lyttede koncentreret. "Du taler om en virkelig iboenhed, ikke bare en teologisk tanke?", "Selvfølgelig svarede Jesus med en fast stemme. "Det er det, det altid handler om" (s. 112)

6. Gud straffer ikke synd
Papa (Gud) vendte sig mod Mack. Han kunne se en dyb bedrøvelse i hendes øjne. "Jeg er ikke den, du tror jeg er, Mackenzie: Jeg behøver ikke at straffe mennesker for deres synd. Synden er straf nok i sig selv, den fortærer dig indefra. Det er ikke mit mål at straffe synd; Det er min glæde at kurere den." (s. 119)

7. Ondskab er fraværet af det gode
Sarayu (Helligånden) vendte sig mod Mack.Ondskab er et ord, vi bruger til at beskrive fraværet af det gode, på samme måde som vi bruger ordet mørke til at beskrive fraværet af lys og død til at beskrive fraværet af liv. Ondskab og mørke kan kun forstås i relation til lys og godhed. Det eksisterer ikke i sig selv. Jeg er lys, og jeg er god. Jeg er kærlighed, og der er intet mørke i mig. Lys og godhed eksisterer faktisk. Så hvis du fjerner dig fra mig, så vil du kaste dig ud i mørke. Hvis du erklærer dig uafhængig af mig, vil det resultere i ondskab, for adskilt fra mig kan du kun trække på dig selv. Det er døden, fordi du har fjernet dig fra mig: livet." (s. 136)

8. Gensyn med den afdøde
Stilheden i grotten blev med ét brudt af lyden af børnelatter. Missy var nået frem og stod direkte foran ham. Hendes blik hvilede helt tydeligt ikke på ham, men på noget imellem dem, noget større og åbenbart synligt for hende, men ikke for ham. Hun ved at du er her, men hun kan ikke se dig. Nu fokuserede Mack på hende og prøvede at memorere alle hendes træk, hendes hår og hendes hænder. Mens han gjorde det, lyste Missys ansigt op i et stort smil
I slowmotion og med tydelig overdrivelse, mimede hun ordene: Det er okay og så jeg elsker dig! (s. 168)

9. Sorgen forsvinder
Da Mack gik ned ad stien mod søen, gik det op for ham, at der var noget, der manglede. Hans trofaste følgesvend, Den Store Sorg, var væk. Det var som om, den var blevet vasket af, da han gik gennem vandfaldet. Det føltes underligt, at den ikke var der, måske endda lidt ubehageligt. I de senere år havde den været normaltilstanden, men nu var den uventet forsvundet. Normal findes ikke, tænkte han ved sig selv. (s. 171)

10. Du lever ikke bare i en verden, men en verden lever i dig
Du kan kysse din familie og dine venner farvel og lægge mange kilometers afstand til dem, men på samme tid bære dem med dig i dit hjerte, dit sind, din mave, fordi du ikke bare lever i en verden men en verden lever i dig. (s.211)

Der er ingen sorg på jorden, som himlen ikke kan læge( s. 233).