10 gode råd til ægteskabet

At være viet til hinanden er et lignende eksklusivt, udvalgt kærlighedsforhold. Der skal ikke være andre forhold, der truer denne ganske særlige pagt og samhørighed. Den eneste ene skal være den udvalgte alle årene i et ægteskab. -- Foto: Scanpix.

Kærligheden kommer ikke altid af sig selv. Spiritualitetspræst Jette Dahl giver 10 gode råd til, hvordan man bevarer gløden i parforholdet

Et ægteskab er ikke af sig selv lykkeligt. Det lykkes heller ikke alene ved at have fundet den rette ægtefælle. Et godt ægteskab bygger også på principper.

I det følgende kan du finde inspiration til parforholdet i den livsvisdom, der er i Bibelens 10 bud (2. Mosebog 20 eller i Salmebogens 2. del: Martin Luthers Lille Katekismus).

1: Den eneste ene
Du må ikke have andre guder end mig.

At være viet til hinanden er et lignende eksklusivt, udvalgt kærlighedsforhold. Der skal ikke være andre forhold, der truer denne ganske særlige pagt og samhørighed. Den eneste ene skal være den udvalgte alle årene i et ægteskab.

2: Tal godt om din ægtefælle
Du må ikke bruge Herren din Guds navn til løgn

Ord kan bruges til at opbygge, men også til at ødelægge og nedbryde et ægteskab. Vælg derfor dine ord med omhu, især når følelserne kommer i kog. Ord kan ikke trækkes tilbage! Brug i stedet for din gode vilje til at tale godt til din ægtefælle og om hende/ham.

3: Brug tid på hinanden og vær sammen
Husk hviledagen og hold den hellig

På samme måde som Gud opfordrer til hvile og samvær med ham, er det givende for et ægteskab at holde fri og ikke være i gang med praktiske ting, men være i hinandens selskab. Hav eksklusiv tid sammen.

4: Ær din ægtefælle ved at vise taknemmelighed
Ær din far og din mor

Ære og respekt hører sammen. Det bør ægtefæller vise hinanden som en selvfølgelighed. Du ejer ikke din ægtefælle. Hun/han er en gave, du skal tage godt vare på og være taknemmelig for. Vis det.

5: Ødelæg ikke din ægtefælle
Du må ikke begå drab

Jesus radikaliserer dette bud ved at tale om, det også indbefatter had og vrede. Hvis dit ægteskab skal være godt og givende, kræver det en god tone i hjemmet. Eksploderende temperament bør føre til selvkontrol og selvbesindelse. Tal ordentligt til hinanden og vær gode ved hinanden.

6: Vær tro og trofast
Du må ikke bryde et ægteskab

Sidespring og affære nedbryder et ægteskab og ødelægger det. Ægtefæller har brug for at kunne stole fuldt ud på hinanden, være hinandens allerbedste og mest fortrolige venner. Vælg derfor tillid og troskab mod hinanden.

7: Vær ærlig og oprigtig
Du må ikke stjæle

Vær en helstøbt person, der kan se din ægtefælle i øjnene. Vær ærlig og oprigtig. Skab således respekt omkring dig i hjemmet. Stå ved dig selv. Stol på du er et godt og kærligt menneske, der har den gode vilje i behold.

8: Vær troværdig og sand
Du må ikke vidne falsk mod din næste

Lad være at lyve og tale ondt om andre mennesker. Hæng ikke dine medmennesker ud i samtalen med din ægtefælle. Det svækker din troværdighed og usikker kan opstå.
Vær et sandfærdigt menneske.

9: Vær tilfreds med det, du har
Du må ikke begære din næstes hus

Lad være at sammenligne dig med andre. Gør op med at græsset altid er grønnere hos naboen! Vær taknemmelig for det, du har. Øv dig på det.

10: Gør op med misundelsen og trangen til at eje mere
Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget af din næstes ejendom

Hav respekt for dine medmennesker, hvad de kan og har. Vid der er en urørlighedszone, som ikke bør overskrides. Vær ikke misundelig og stræb ikke efter mere jordisk gods, men nyd din ægtefælle og dit hjem. Det er en gave.

- Gud velsigne jeres ægteskab.