10 overvejelser om at blive ældre

Vær din alder bekendt og accepter den. Overvej de positive sider ved det at blive ældre, skriver Jette Dahl. - Foto: colourbox.

Freelancepræst Jette Dahl reflekterer over alderdommen og foreslår ti ting, man kan overveje, når man kommer op i alderen

Alder er et vidt begreb. Jeg kender mennesker, der er 80 år, som er fulde af initiativ og livskraft og på ingen måde gamle, og jeg kender mennesker, der er 40 år, som har opgivet og mistet livsgnisten, og derfor virker gamle. Alligevel er der noget generelt at sige om det at blive ældre. Jeg skriver blandt andet ud af egen erfaring i en alder af 56 år.

1. Overvejelse: Tiden er din
H.C. Andersen skriver et sted, at hver tid er altid den bedste.
Tag de ord til hjerte og se på din alder og din tid som den allerbedste lige nu. Tiden er din. Nu.

2. Overvejelse: Alting har en tid
Alting har en tid,
for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt.
En tid til at fødes, en tid til at dø.
En tid til at plante, en tid til at rydde.
En tid til at rive ned, en tid til at bygge op.
En tid til at græde, en tid til at le,
En tid til at holde klage, en tid til at danse,
En tid til at sprede sten, en tid til at samle sten,
En tid til at opfavne, en tid til ikke at omfavne,
En tid til at opsøge, en tid til at miste.( Prædikerens Bog 3, 1- 6)

Fordyb dig dernæst i ovenstående citater. Find et udsagn i bibelcitatet, der berører dig og gå gerne med det i lang tid.

3. Overvejelse: Acceptér
Gud, hjælp mig til at acceptere det, jeg ikke kan ændre.
Giv mig mod til at ændre det, jeg kan,
og giv mig visdom til at skelne det ene fra det andet.

Sådan lyder den gamle sindsro-bøn. Bed den ofte og find ud af, hvad du må forsone dig med ikke kan være anderledes i dit liv, også med hensyn til din alder.

Overvej, hvad du kan gøre noget ved, der kan vække glæden i dig.
Og bed Gud om at give dig visdom til at finde grænse mellem de to refleksioner.

4. Overvejelse: Hvordan tager du det?
Der er et gammelt ordsprog, der siger: Livet kommer ikke an på, hvordan du har det, men hvordan du tager det! Det kan være en barsk lære, men erfaringen fortæller mig, at det er sandt.

Overvej, hvordan du forholder dig til dit liv, også når det går dig imod.

5. Overvejelse: Taknemlighed over alderen
At blive 40 år kan gå, men at fylde 50 år føles som en milepæl. Så er man ved at blive ældre, for nogen ligefrem gammel. Der er to måde at blive 50 på og ligeledes de efterfølgende år. Enten kan du sige: Åh nej! Nu vil jeg gerne sætte tiden i stå, for jeg vil ikke være ældre!! og det lyder nærmest som en katastrofe. Eller du kan sige: Jeg er taknemmelig for, at jeg fylder 50 år! Det skal fejres! 

Selv valgte jeg den sidste. Nogle år forinden havde jeg fået en alvorlig form for lymfekræft, som jeg fik at vide, jeg kunne dø af. Jeg er helbredt og helt rask, men at livet ingen selvfølge er, har jeg erfaret, så jeg aldrig glemmer det. Derfor er jeg hvert år taknemmeligt for at blive ældre.

Overvej, hvordan du ser på det at fylde år og blive ældre ud fra disse to eksempler.

6. Overvejelse: Alderens positive sider
Livet er, hvad det er, og ikke hvad det kunne have været, hvis bare jeg kunne . og hvis bare jeg var 25 igen. Det sagde en ældre mand med en hård skæbne.

Vær din alder bekendt og accepter den. Overvej de positive sider ved det at blive ældre.

7. Overvejelse: frihed kommer med alderen
Det er min personlige erfaring, som jeg tror, jeg deler med mange andre, at der følger en frihed og en afslappethed med alderen. Du har muligheden for at leve mere indefra og være dig selv i stedet for at ligge under for alt det ydre, andres krav og forventninger. Du tager ikke dig selv så højtidelig!

Overvej, hvordan du har det på det punkt.

8. Overvejelse: Alderdom betyder tid
I min alder og opefter er børnene som regel flyttet hjemmefra. Det betyder, at der bliver mere tid til dig selv og din eventuelle partner. For nogle opstår der et stort tomrum, som kan være problematisk og en svær overgang. For andre er det en frihed, der åbner for nye muligheder for den enkelte.

Overvej, om du føler en større frihed ved at blive ældre.

9. Overvejelse: Verden falder ikke sammen
Mildhed og rummelighed er to værdier, som kommer med alderen. Du bliver mindre principfast og mere mild med årene. Du bliver også mere rummelig i takt med, at du bliver mere overbærende. Verden falder ikke sammen, hvis du ikke får ret, som den kunne det i de yngre år. Faren er, at din livsappetit falmer med årene, fordi du tilpasser dig. Måske for meget.

Overvej, om du er blevet mere mild og rummelig med årene.

10. Overvejelse. De gode sider ved alderen
Find de gode sider frem ved at blive ældre og få dem frem i lyset.
Hvad synes du, er det allerbedste ved den alder, du har lige nu?