Klassiker

10 overvejelser til det nye år

Drop dine eventuelle nytårsforsæt, for de er kun med til at anstrenge dig unødigt og være med til at understrege, at det kan du heller ikke holde i år. Gå ind på et dybere plan end det yderste og være bevidst om den, du er skabt til at være: nemlig dig, skriver præst Jette Dahl. Foto: Iris

Begynd det nye år med at tage udgangspunkt i det, du allerede har og derfor ikke skal kæmpe for: Guds kærlighed, skriver freelancepræst og åndelig vejleder Jette Dahl

Jeg vil gerne dele mine tanker og overvejelse om det nye års begyndelse.

1. Du er skabt god!

Det, som ligger mig allermest på sinde, er følgende påstand:

Du er skabt godt, for du er skabt i Guds billede. Du behøver ikke at overanstrenge dig eller overvinde en medfødt tendens til at være ond. Du kan derfor holde op med at være god og i stedet for leve med udgangspunkt i din gudskabte godhed.

2. Slap af! Gud elsker dig

Begynd det nye år med at tage udgangspunkt i det, du allerede har og derfor ikke skal kæmpe for: Guds kærlighed. Hold op med at være på overarbejde over for noget så livsbekræftende som livet selv. Du styrter rundt og leder efter livets liv, mens det hele tiden har været der. "Jeg er ikke længere væk end en bøn," hvisker Gud til dig.

3. Tag udgangspunkt i: Jeg er lykkelig

Vend det hele på hovedet og tag udgangspunkt i påstandene: Jeg er lykkelig! Jeg er glad. Jeg er skabt god! Uanset din egen sindstilstand, så vov at sige det til dig selv igen og igen. Læg vægten her i stedet for på det, du længes efter at være. Det sidste kan du bruge hele livet på.

4. Lad nytårsforsæt ligge

Drop dine eventuelle nytårsforsæt, for de er kun med til at anstrenge dig unødigt og være med til at understrege, at det kan du heller ikke holde i år. Gå ind på et dybere plan end det yderste og være bevidst om den, du er skabt til at være: nemlig dig. Genfind din personlige værdighed. Gud vil, at du skal være dig.

5. Lysten driver værket

Vi kender alle til noget, vi ikke har lyst til at gøre og derfor lader ligge længst muligt. Det tapper dig for god energi. Det er en skam. Øv dig i stedet for i at tænke: Det har jeg lyst til at gøre! Gå i gang med masser at lys og lyst og lethed. Udsæt det ikke og mærk den gode fornemmelse bagefter.

6. Den skjulte dæmon

Der skjuler sig en dæmon bag megen arbejdsydelse: Frygten for ikke at gøre det godt nok og ikke at kunne udrette tilstrækkeligt. Den dæmoniske angst for ikke at slå til kan let berøve dig arbejdsglæden og tappe dig helt for de gode kræfter. Bestem dig for at tage afsked med denne dæmon.

7. Nærværet

Drop alle burderne og giv dagen dit nærvær. Det er godt at have både energi og lidenskab med i det, du gør, blot det ikke bliver destruktivt over for dig selv. Det sker, hvor glæden ved arbejdet forsvinder. Når du derimod gør dit daglige arbejde med glæde og kærlighed, kan selv de mere ubehagelige opgaver virke befordrende.

8. Humoren

Det er tit godt at bruge en god portion humor over for dig selv og omverdenen. Det tager spidsen af din egen selvhøjtidelighed og forestillingen om, at du skulle være ganske uundværlig, som om alt afhang af dig. Det gør det ikke.

9. Ansvarlighed

Hør, hvad Gud vil fortælle dig:

"Mit elskede barn! Jeg vil aldrig stille dig til ansvar for mere end det, jeg har bedt dig om. Lov mig at være tro overfor den opgave, jeg har givet dig. Hvorvidt det lykkes for dig eller ej, er i mine øjne lige meget.

Lev, mens du hører min stemme tale til dig!

Den godhed, du lever ud, vil give dig frihed!"

10. Du tager mig, som jeg er

"Du tager mig, som jeg er,
I alt mit ingenting, du griber mig,
I død og sorg og ve, når jeg må græde.
Du favner mig, du tager mig, som jeg er,
Al fare, smerte, savn, står nu til dig,
Hav evig tak, og tak imod min glæde!"

(Sten Kaalø)

Glædeligt nytår!