5 råd til en stressfri sommer

I sommerferien går det ikke ud på at nå mest muligt, men at være sammen, hente inspiration udefra og lave noget med andre, skriver stiftspræst Jette Dahl. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Sørg for, at programmet ikke er for tætpakket, så der er plads til spontanitet, ro og samvær. Sådan lyder nogle af ferierådene fra stiftspræst Jette Dahl

Sommerferien nærmer sig. Vi skal nå at afslutte meget før feriestart. Vi kan have så travlt med at blive færdige, at man kan have lettere stress ved ferieafgang.

Ferieprogrammet kan være pakket med mange dejlige oplevelser og programpunkter, men hvordan opleve glæde og forventning og ikke føle sig fortravlet, fordi man både skal nå at besøge familie, venner, slappe af, læse en god bog, bade, sove og så videre?

Her følger fem råd til en stressfri sommer.

1. "At leve er først at blomstre og så bære frugt"
Ovenstående læste jeg fornylig og tænkte, at det jo er rigtigt. Først tid til at blomstre, og så giver det i sig selv et afkast og bære frugt.

En modsætning hertil er det gamle ordsprog: Du skal yde, før du kan nyde!. Det sidder i rigtig mange mennesker og er svær at få vendt om og holde ferie fra.

Jeg foreslår, at du i hvert fald i ferietiden fortæller dig selv og dem, du har med at gøre, familien: Vi skal nyde, før vi kan yde!. Vend den gerne således og se, hvad der sker.

2. Drop vanemønstre
En ferie er til at slappe af, gøre noget andet end til daglig, alene eller sammen med familie. Men vigtigt er det at aflægge de vanemønstre, arbejds- og familielivet er præget af. Det, der stresser. Alle de ting, vi skal og gerne vil nå.

Gør klar til ferie ved at meditere over følgende udsagn: Livets glæde er ikke det, du når, men det der når dig! (Henrik D. Christensen).

3. Hold det enkelt og hjælp hinanden
I sommerferien går det ikke ud på at nå mest muligt, men at være sammen, hente inspiration udefra og lave noget med andre. Det behøver ikke at blive hverken stresset eller for meget, hvis rammen er enkel og sommerferieagtigt.

Hjælp hinanden med det praktiske, for eksempel indkøb og madlavning. At uddele ansvaret, også til børnene, er en afstressende og god ting i ferien. Der må godt byttes rundt på rollefordelinger her. Inddrag derfor gerne andre i planlægningen og lad være at tage alt på dig.

4. Lav ikke for mange planer
Det er vigtigt ikke at sætte for meget på dagsordenen i ferietiden, hvad enten du skal være hjemme eller ud at rejse. Vi oplevede her i huset en ferie for år tilbage, som vi var enige om ikke skulle gentage sig. Vi brugte det meste af ferie til at få ordnet alt det, vi i det daglige ikke nåede: male, sætte i stand, rydde op, smide ud og så videre. Resultatet blev, at vi var meget trætte, da ferie var endt. Vi opdagede også savnet af bare at være sammen og nyde det.

5. Plads til spontanitet og inspiration
Der skal gerne være plads til både spontanitet i ferien. Det er godt at lade der være luft og mulighed for inspiration og invitation af gæster, måske. Hvis det bliver en regnfuld sommer var det jo en idé: tid til samvær.

Det kræver alt sammen overskud, som jeg håber og ønsker din ferie vil kunne give dig. Tænk enkelt og lad det være indgang til både nærvær og glæde i ferietiden. Glemmer du noget i forberedelserne til ferien, så går det nok alligevel.