7 råd til dig, der bærer nag

Når noget nager os, kan det være fordi, vi er blevet forurettet, forbigået, dårlig behandlet, krænket eller har mødt kritik/vrede fra mennesker, der betyder noget for os, skriver freelancepræst Jette Dahl.

Vi er generelt ikke gode til at får talt ud om det, der nager os, siger freelancepræst og åndelig vejleder Jette Dahl

Vi kender det alle sammen: at bære nag. Ordbogen definerer nag som en gnavende følelse af had og bitterhed mod nogen på grund af noget, der er sket i fortiden.

Vi kender til at have samvittighedsnag, som kommer til udtryk i at have det dårligt over noget, man har gjort forkert. Det rummer alt sammen følelsen af anger, skam, skyld med mere. Det tynger og gør ufri, og det binder den gode energi, der er brug for i dagligdagen.

Vi er generelt ikke gode til at få talt ud om det, der nager os. Det er en skam, for vi bliver andre mennesker, når vi tager fat på det.

Her er syv råd til eftertanke og gerne praktisering. Overvej hvilke råd, du har mest brug for, og som umiddelbart berører dig mest.

1. Bliv afklaret omkring dit nag
Det kræver tid og ro at besinde sig på, hvad der nager en. Det er vigtigt at være alene om at fremkalde det, hvis det er noget, der ligger langt tilbage. Det kan det ofte være. Noget, der er fortrængt og gemt væk for slet og ret at overleve.

Måske skal der professionel hjælp til at åbne for det. Men find ud af, hvad du længes efter at få renset ud i og gjort op med. Få det kaldt frem i din bevidsthed. Jo længere tilbage i tiden, jo sværere kan det være at få taget hul på og gjort noget ved. Men det er langt fra umuligt.

LÆS OGSÅ: 6 råd til at beherske vrede

2. Vurder hvor meget dit nag fylder
Hvor tungt vejer det i din bagage? Er det vokset sig stort i din hukommelse, større end det måske i virkeligheden var? Prøv at se situationen, som er knyttet til dit nag, for dig. Hvad skete der egentligt?

Få skilt tingene ad og mærk, om du stadig bærer nag over en hændelse eller til en person. Eller har du måske selv samvittighedsnag over noget, du gemmer på og har været skyld i? Hører det mon til småtingsafdelingen eller har du det virkeligt dårligt med det?

3. Sæt dig i den andens sted
Når noget nager os, kan det være fordi, vi er blevet forurettet, forbigået, dårlig behandlet, krænket eller har mødt kritik/vrede fra mennesker, der betyder noget for os. Når vi er kommet på afstand af det skete, er der mulighed for at se på det mere udefra. Hvis vi altså vil.

Prøv at sætte dig i det menneskes sted, som har forårsaget dit nag. Vær rummelig og forsøg at forstå vedkommende. Måske var der en grund til at han/hun reagerede så voldsomt over for dig. En grund, som i virkeligheden ikke har med dig at gøre, men noget helt andet. Det er blot gået ud over dig, desværre. Eller måske finder du ud af, at det er som det er, svært, sårende og nærmest utilgiveligt. Ikke alt kan eller skal forståes, men det skal dog forsøges.

4. Sig undskyld
Det er et af de sværeste ord at sige for nogle mennesker. Der er dem, der aldrig får det sagt. Det må være tungt at have det sådan. Det handler ikke om at undskylde sig selv væk. Men det handler om at bruge det forløsende ord, når tiden er inde til det.

Overvej, om der for dig ligger noget i dine gemmer, som kunne forløses ved, at du tager det op og siger undskyld og udfolder det, der ligger i det fra din side. At bære nag kan forløses ved at sige det i de situationer, hvor det udgår fra dig og er blevet til samvittighedsnag.

5. Kontakt personen der er årsag til dit nag
Noget af det, der kan nage os, kan løses ved, at vi kontakter den person, der er årsagen til naget. Gå ind i det sårbare, der sidder i sindet og få den samtale, der kan føre til afklaring og befrielse fra dit nag.

Det kræver mod, men ofte viser erfaringen fra sådanne møder mellem mennesker, at det sætter begge fri og vender ansigtet fremad mod det, som kommer. De kommer videre i livet. Eller også går en sådan kontakt i hårdknude, fordi begge parter ikke er klar til en sådan samtale. Men så har du prøvet det. Det i sig selv kan lette.

6. Forsøg at tilgive
At tilgive det menneske, der har været årsagen til det, der nager, er ikke nødvendigvis det samme som at acceptere det, der skete. Overvej denne sætning. Du behøver ikke at acceptere det, der har gjort dig bitter eller ked af det, men du kan forsøge at tilgive det, der skete.

Tilgivelse er et langt større kraft end accept. Om du skal lade vedkommende vide, at du har tilgivet ham/hende vil være godt, men måske er det nok at gøre det i din bevidsthed, tanke og dit sind.

LÆS OGSÅ:Bibelen, Luther og Kierkegaard om tilgivelse

LÆS OGSÅ: Tilgivelsens væsen er at sætte fri

7. Bed til Gud
Der er hændelser, der er blevet en del af vores liv og vores skæbne. Det må vi tage på os og lære at leve med. Men du kan bede til Gud om hjælp til at bære det, der ikke kan være anderledes i dit liv. Og du kan bede om styrke til at gøre noget ved det, der kan gøres noget ved.

Og endelig har Jesus vist os vejen ved fra sit kors at råbe: Tilgiv dem, Far, for de ved ikke, hvad de gør! Eller han har vist vejen ved at sige: Bed for dine fjender!. Prøv det. Det gør en forløsende forskel. Giv ikke op, bliv ved ad den vej.

Bønner
Gud, lær mig at acceptere det, jeg ikke kan ændre.
Giv mig mod til at ændre det jeg kan
Og visdom til at skelne det ene fra det andet.
(Sindsrobønnen)

Herre, vis mig din vej, og giv mig mod til at vandre den!
(Pilgrimsbønnen)