Kærligheden taler forskellige sprog

Kærlighed involverer handling og omsorg for hinanden. Det betyder, at række ud og opfylde den andens behov, se og høre og forstå et andet sprog end ens eget, skriver Jette Dahl.

At se forskellige former for kærlighedsudtryk er vejen til et godt parforhold, hvor der er højt til loftet, skriver freelancepræst og åndelig vejleder Jette Dahl

Vi var hele den udvidede familie på påskeferie på Bornholm i år. Vejret var jo fantastisk, og vi nød at være sammen - børn, unge og vi ældre. Under vandreture i en vidunderlig natur faldt vi i god snak med hinanden om alt mellem himmel og jord.

Jeg fulgtes en af dagene med min niece på 23 år, som er i gang med eksamenslæsningen på universitetet og nød at slappe af. Hun har mødt kærligheden i sit liv og fortalte om, hvor dejligt det var, men også hvor forskellig udtryksmåder, de to havde med i bagagen. Det gjorde det til tider svært at nå hinanden. Men de havde hørt om kærlighedens fem sprog, og det var for dem et godt redskab, så de ikke så let misforstod hinanden eller blev forurettede og skuffede.

Vi fik en god samtale om, hvor vigtigt det er at give hinanden plads og have forståelse for andre udtryksmåder end dem, man selv umiddelbart har og er præget af hjemmefra.

Her var to unge mennesker ved at opdage hinandens kærlighedssprog. Den ene så udpræget ord- og samtalemenneske. Den anden derimod så klart præget af et krops- og berøringssprog. At se forskellige former for kærlighedsudtryk er vejen til et godt parforhold, hvor der er højt til loftet.

Det er muligt at give uden at elske, men det er umuligt at elske uden at give (anonym). 

Kærlighed er ikke åndeløshed, ikke begejstring, ikke løfte om eviglidenskab, ikke ønske om at være sammen hver andet minut. Det er ikke at ligge vågen om natten og forestille dig, at han kysser dig over hele kroppen. Nej, det er bare at være forelsket, hvilket ethvert fjols kan være. Kærligheden er det, som er tilbage, når forelskelsen er udtømt (Louis de Berniéres: Kaptajn C. Mandolin)

Kærlighed involverer handling og omsorg for hinanden. Det betyder, at række ud og opfylde den andens behov, se og høre og forstå et andet sprog end ens eget.

Kærlighedens 5 sprog

1) Samtalens gode ord
Det handler her om at udtrykke kærligheden og give det sprog, at kunne lytte og tage hinanden alvorlig, når der er brug for det. At kunne tale let og dybt med hinanden.

2) Hjælpsomme handlinger
Kærligheden kræver handling bag ordene, at man gerne vil hjælpe og støtte hinanden gennem handlinger, tjenester, ja aflaste hinanden, når der er brug for det i en ofte travl hverdag.

3) Kvalitetstid
At være et par kræver at man har tid sammen og gerne vil være sammen og ikke kun tage ud hver for sig, at mærke, den anden gerne vil have en med i forskellige sammenhænge og at et par også prioriterer alene tid sammen.

4) Betænksomme gaver
Sig det med blomster hedder det i en reklame. Kærligheden vil gerne overraske den elskede, også med gaver af forskellig art.

5) Fysisk hengivenhed
Berøring, elskov og knus hører til kærlighedens udtryk. Det er vigtigt at holde ved lige, være nærværende og dyrke kropssproget og kunne tage både imod og give hengivenhed gennem fysisk kontakt.

Her er kærlighedens fem udtryksmåder og sprog. Har du en partner, kan jeg opfordre dig til at få en samtale om, hvilke sprog der ligger mest naturligt for jer, og hvordan I bruger dem i jeres forhold. Hører og ser I hinandens kærligheds udtryk? Eller går I forbi hinanden?

Lad der være rummelighed og lyt til hinanden, uden at bryde ind og rette den anden.

Et forhold skal justeres og kan altid blive bedre med årene.

Øv jer i at kunne lidt af alle fem kærligheds sprog, skønt der altid vil være favoritsprog for hver enkelt, og givetvis også fælles sprog.

Held og lykke med kærlighedens fem sprog.

Læs evt. mere i "Kærlighedens 5 sprog" af Gary Chapman, Lohse Forlag eller Skab det ægte ægteskab af Nicky & Sila Gumbel, Scandinavia.