5 trin ved konfirmationsfesten

Det var først fra slutningen af 1700-talet, at man begyndte at fejre konfirmationen med en fest. Foto: Colourbox

Efter konfirmationen i kirken kommer festen, og der er en række uskrevne regler for, hvordan den skal foregå. Her er en guide til, hvordan den traditionelle konfirmationsfest forløber

Det var kongefamilien, der ved Kronprins Frederiks konfirmation i 1784 startede traditionen for at holde konfirmationsfest. I dag er fejringen med familie og venner en meget stor del af konfirmationen, og der er forskellige elementer, som festen traditionelt skal indeholde.

1. Velkomsten

Mens gæsterne ankommer til festen, serveres der gerne en velkomstdrink og nogle snacks, som de ankomne kan samles om. Først når alle er kommet og har haft tid til at hilse på hinanden, beder værten eller værtinden gæsterne sætte sig til bords.

2. Bordplanen

Der er stort set altid lavet en bordplan til konfirmationsfesten, men der er flere måder at gøre det på. Konfirmanden sidder, så han eller hun har den nærmeste familie omkring sig og kan se alle sine gæster.

Traditionelt har konfirmanden sin mor på den venstre side og sin far på sin højre. Derefter kommer den mandlige og den kvindelige fadder og så bedsteforældrene. I mange familier er det dog blevet sådan, at man i stedet for fadderne sætter bedsteforældrene ved siden af konfirmandens forældre.

De øvrige gæster sidder blandet sammen. Ægtepar skilles ad, så de får andre borddamer og herrer, og børn og unge sidder gerne samlet i en ende af bordet.

3. Toastmasteren styrer slagets gang

Inden festen er der valgt en toastmaster. Det er ham eller hende, der skal stå for rækkefølgen på alle indslag til festen. Når værten eller værtinden har budt gæsterne velkommen, tager toastmasteren over, og alle, der har taler eller sange, skal derfor henvende sig til toastmasteren, som sørger for en passende rækkefølge og præsentation af indslagene.

4. Taler og sange

Til konfirmationsfester serveres traditionelt en 3-retters menu, enten ved bordservering eller som buffet. Menuen kan variere meget, da konfirmandens selv ofte har været med til at bestemme menuen.

Festens indslag falder i forhold til middagen. Det er enten konfirmandens mor eller far, der efter forretten lægger ud med at holde en tale. Derefter serveres hovedretten, og under denne holdes der flere taler. Først bedsteforældrene, konfirmandens mors side før farens, og dernæst den øvrige familie.

Igen under desserten kommer der flere taler og hjemmelavede sange - fra forskellige familiemedlemmer og venner.

Til sidst, efter desserten, holder konfirmanden en takketale til sine forældre og til festens gæster. Alternativt har konfirmanden skrevet en takkesang, som alle synger.

5. Skål!

Efter hvert indslag er der tradition for, at den, der har holdt talen eller skrevet sangen, udbringer et leve for konfirmanden. Gæsterne rejser sig op, og der råbes hurra for konfirmanden, inden alle skåler med hinanden.