En guide til konfirmationsgaver

Hvad giver man konfirmanden i gave? Her kommer et par bud på gaver til de nye konfirmander. Foto: Joachim Adrian/ritzau

Gaverne til nutidens konfirmander skal være enten personlige eller luksus. Helst begge dele. De skal markere en forskel fra almindelige fødselsdags- og julegaver

Lad os begynde i den dyre ende. Det er de gaver som mor og far eller den allernærmeste familie giver. Det kan godt være en sammenskudsgave. Her står den bærbare computer allerøverst på ønskesedlen, og mange konfirmander vil bruge de penge, de får til at købe den selv, hvis de ikke får den.

Rejser

Store rejser er dog også et hit. Det skal være rejser til for eksempel Mexico eller Kina, som gerne må have et dannelsespræg.

Elektronik

I den dyre ende finder vi også elektroniske dimser af alle slags: En iPhone er et stort hit, men også ipod, højtalere, digitalt kamera og fotoudstyr er populært. Det er både piger og drenge, der ønsker sig disse ting.

Møbler og tøj

Pigerne kan også ønske sig en taske, som skal være en mærkevare: Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Gucci, Prada. Og de kan ønske sig småmøbler til indretning af værelset.

Her er det vigtigt, at det er møbler, der let kan flyttes rundt: Sækkestolen Fatboy er meget populær, småborde, store puder og sjove lamper, der ikke skal monteres på væggen, smukke spejle og indrammede filmplakater.

Drengene kan ønske sig rollespilsudstyr, som dragter og våben og fjernstyrede biler, både og fly.

Men man skal kende sin konfirmand rigtig godt for at købe en af disse mere personlige ting, så et gavekort kan være mere på sin plads. En konfirmand kan blive frygtelig såret, hvis man tager fejl af stilen.

Gavekort er i det hele taget en god idé også hvis man vil give tøj, sko, smykker eller musik.

Smykker

Apropos smykker, som jo er en traditionel gave at give til pigerne, er det vigtigt at det er "rigtige" ægte guldsmedesmykker. Glitter-smykker, som de billige hedder, har de unge nok af, og et konfirmationssmykke skal være af mere varig kvalitet.

Oplevelser

En sidste idé til en gave er forskellige slags billetter: Koncertbilletter, som man skal købe mindst to af, så en ven kan komme med, biografbilletter, hvor det er mindst fire man kan give, så slænget kan komme med. Teaterbilletter, kun hvis det har konfirmandens interesse.

Penge

Og så er der endelig det med at give penge, som slet ikke er en dårlig eller uopfindsom konfirmationsgave at give. Til en fødselsdag er det også okay med penge, men det signalerer, at giveren ikke kender den unge så godt. Til jul er det helt forkert med penge, for her er det det personlige kendskab og tanken bag, der tæller.

Til konfirmationen derimod er penge en af de bedste gaver at give, for efter festen skal man ud i verden på næsten voksenvis med egne penge på lommen. Både til mere fest, men også til investeringer i de ting, som er for dyre at skaffe sig med lommepenge alene.

*Denne artikel blev bragt første gang den 2. april 2009 i samarbejde med Else, Camilla og Christine der i 2008 blev konfirmeret i København. Den er senest opdateret den 6. april 2017.

Foto: Joachim Adrian/ritzau
Rejser til eksotiske destinationer eller storbyer er populære konfirmationsgaver. Foto: Pixabay
iPhones og bærbare computere er en af de mest udbredte gaver til konfirmanden. Foto: Pixabay
Ting til teenageværelset er en god og personlig gave, hvis du kender konfirmandens stil godt. Foto: Pixabay
Smykker er altid et hit hos konfirmanderne, og er en gave der vil vare ved i mange år. Foto: Pixabay
Koncert- og teateroplevelser er også en god gaveide til konfirmanden. Foto: Pixabay