Fadervor del 4: Guds vilje er et ideal, vi må stræbe efter

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (tv) og SF \s formand Ville Søvndal i folketingssalen under folketingets afslutningsdebat tirsdag d. 31. maj 2011. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011) Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

"Ske din vilje som i himlen, således også på jorden betyder for mig, at det centrale i kristendommen er næstekærligheden og tilliden til, at vores far i himlen repræsenterer de værdier, vi ønsker at se på jorden," siger kulturminister Marianne Jelved

"At kunne sit Fadervor" er en talemåde, der for tidligere generationer var en markør på den religiøse dannelse, et tegn på, at barnetroen stadig var intakt.

I dag er det ikke en selvfølge, at vi lærer den velkendte bøn fra barnsben, men for kulturminister og tidligere partiformand for Det Radikale Venstre Marianne Jelved er Fadervor en vigtig del af dansk kultur.

Jeg forbinder Fadervor med min barndom. Bønnen er vigtig for os, både som nation og som del af Europa. Kristendommen er en kæmpe del af vores europæiske historie, siger Marianne Jelved, der opfatter bønnen som en direkte henvendelse til Gud.

LÆS OGSÅ: Fadervor del 2: Vi skal tilbede Gud som hellig

Ske din vilje som i himlen således også på jorden betyder for mig, at det centrale i kristendommen er næstekærligheden og tilliden til, at vores far i himlen repræsenterer de værdier, vi ønsker at se på jorden. Næstekærligheden må påvirke den måde vi handler på over for andre.

Guds vilje?
For Marianne Jelved er Guds vilje ikke et udsagn, der er bestemt på forhånd. I stedet kommer den til syne i mennesket Jesus, der giver os et eksempel til efterfølgelse.

Gud lader sin søn føde på jorden og giver os Jesus som et eksempel til efterfølgelse. Jesus er en formidler mellem Gud og mennesker og igennem ham har Gud åbenbaret sin vilje, siger Marianne Jelved, der mener, at kærligheden er det tydeligste udtryk for Guds vilje.

Guds vilje er et udtryk for kærlighed. Han har én gang vist os kærligheden igennem Jesus, nu har Gud os at handle igennem.

Mariannes mantra
En helt særlig formulering, inspireret af teologen og filosoffen Peter Kemp, præger i dag Marianne Jelveds politiske ståsted og personlige tro. Den handler om, at vi i alle forhold må respektere vores medmenneskes værdighed, integritet, sårbarhed og selvbestemmelse.

Alle mennesker er værdifulde. Den universelle beskrivelse af et menneskes værd præger min tilgang til hverdagens valg og de normer, der bør præge et samfund, uanset hvor i verden det samfund er. På den måde er næstekærligheden en del af min måde at tænke samfund og retfærdighed på, siger Marianne Jelved, der mener, at næstekærligheden er den største form for kærlighed, fordi den er betingelsesløs.

Den betingelsesløse kærlighed er det, jeg forstår ved kristendommen. Man kan ikke gå rundt og have betingelsesløs kærlighed til alle og enhver, men vi kan respektere andre menneskers sårbarhed og medbestemmelse.

Vi må vælge at handle rigtigt
For Marianne Jelved kræver det en aktiv indsats at leve op til det eksempel på næstekærlighed, som vi finder i Jesus. Guds gode intentioner kan vi altid regne med, men vi må hele tiden bestræbe os på vores egen vilje.

Hvis vi skal leve op til buddet om næstekærligheden, må vi bruge vores egen vilje. Der sker ikke noget, hvis ikke vi sætter vores vilje ind på at handle ret. At leve op til næstekærligheden er et valg, vi selv må tage ansvar for. Gud har kun os at handle igennem.

LÆS OGSÅ: Fadervor del 3: Uden håbet om Guds rige bliver kristendom til moralisme

Ifølge Marianne Jelved er "ske din vilje" en bøn om noget, som er uden for den bedendes egen rækkevidde og kontrol. Når vi kommer til kort i vores bestræbelser på at handle rigtigt, kan vi henvende os til en magt, som er meget større end os.

Guds vilje er et ideal, som vi må længes og stræbe efter. At bede til en, som er uden for vores egen rækkevidde og kontrol, sætter nogle vigtige dimensioner op i tilværelsen. Tanken om, at der er noget, som er større end en selv, er sund for vores bevidsthed om os selv som mennesker.

LÆS OGSÅ: Fadervor del 1: Jeg kan tale til Vorherre som til en far

– Foto: C.P. Vibe Pedersen