LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Teologistuderende: Studiet har udfordret den måde, jeg tror på

Nogle gange skjuler jeg mit fag i mødet med nye mennesker, fortæller Gyde Karoline Metzger, som læser teologi på fjerde semester. Foto: Privat.

Folks svar til mit valg af studie lyder som regel: “Nå, skal du så være præst?” Og det på trods af, at studiet kvalificerer til så meget mere end det, fortæller Gyde Karoline Metzger, som er teologistuderende ved Københavns Universitet.

Hvad tror du på?

Gud Fader, Gud Sønnen og Gud Helligånden.

Er det en udfordring at tro og læse teologi samtidig?

Jeg har hørt, at mange mister troen, når de begynder at læse teologi. Men det modsatte var tilfældet for mig. Jeg oplevede, at studiet har udfordret den måde, jeg tror på, uden at stille spørgsmålstegn ved, om jeg tror. Men man skal passe på ikke at ville bringe sin personlige tro i overensstemmelse med videnskaben. Man bør ikke lade sig forføre alt for meget af realistisk, videnskabelig tænkning. Der findes uforståelige ting i denne verden, der ikke kan forklares.

Skal du retfærdiggøre dit valg af fag til folk?

Ja, hele tiden! Det kommer altid op i small talk, og jeg leder stadig efter det rigtige svar. Nogle gange skjuler jeg, hvad jeg studerer; især når jeg møder mennesker, jeg ikke har talt med før. Jeg forsøger simpelthen at undgå at svare på spørgsmålet, eller også taler jeg udenom. Jeg tror, at mange mennesker får et bestemt billede i deres hoveder, når jeg siger, at jeg læser teologi. Og det billede svarer ikke nødvendigvis til den, jeg er.

Når jeg fortæller, hvad jeg læser, svarer de fleste: “Nå, skal du så være præst?” Og det på trods af, at studiet kvalificerer en til så meget mere end det. Det irriterer mig dog mest, når andre ikke har lyst til at diskutere, men udelukkende forsøger at overbevise mig om, at det er noget skidt at tro eller at læse teologi. 

Er du stolt af at læse teologi?

Ja! Faget har en stolt og lang historie og tradition bag sig. Jeg føler mig beæret over at være en del af det. Vi er de eneste tilbage på universitetet, som stadig lærer de døde sprog som oldgræsk og hebraisk for at kunne læse de oprindelige kildetekster. Hvis jeg skal svare igen på kritikken af teologi kan jeg jo spørge, om det ikke er svært at tage forskning, der udelukkende er afhængig af upræcise oversættelser, seriøst? 

Hvordan ser du på andre religioner?

Liberalt. Jeg synes, at det er et menneskeligt behov at tro på noget større end mennesker. Derfor synes jeg også, at andre er retfærdige i deres tro på en anden gud eller andre guder. Til gengæld synes jeg ikke, vi bør skændes om, hvem der har ret. Vi finder ud af Sandheden, når vi står foran Petrus og må i himlen.