Interview

Jeppesens Bibelskole sender for allersidste gang

Jeppesens Bibelskole sendte torsdag den 31. oktober klokken 20 det sidste af de i alt 1044 afsnit det har krævet at læse hele Bibelen højt. "Det er virkelig en pageturner," fortæller han. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Fire år er der gået siden Michael Jeppesen og Rasmus Ugilt læste det første vers i Bibelen højt for lytterne på Radio 24syv. Tordag den 31. oktober klokken otte synger programmet på sidste bibelvers, og Michael Jeppesen ser tilbage på fire års bibellæsning med både glæde og frustration

1044. Så mange radioudsendelser kræver det for at læse hele Bibelen højt. Nu er der ikke flere vers tilbage, og det passer egentlig Michael Jeppesen, der er en af radioprogrammets hovedpersoner, helt fint.

"Det har været vanvittigt hårdt nogle gange. Specielt da vi læste igennem profeterne: Esajas, Jeremias og Ezekiel. Det er en tredjedel af Bibelen, hvor der står det samme, nemlig at Gud er jaloux," fortæller Michael Jeppesen, der nu efter fire års bibellæsning kender sin bibel ud og ind.

"Jeg kan jo Bibelen nu. Jeg forstår kronologien og de interne referencer mellem testamenterne," fortæller han.

For Michael Jeppesen har programmets tilblivelse været berigende, selvom det ikke altid har været nemt:

"Det er verdens vigtigste bog. Den måde, myterne bliver fortalt på, er på sin vis historiernes oprindelse, og når man læser dem, er de jo for vilde. Det er virkelig en pageturner."

En vigtig bog

Da Michael Jeppesen fik idéen til Jeppesens Bibelskole, var det ud fra et ønske om at læse den bog, som hans venner og familie refererede til, men som han aldrig selv havde læst.

"Selvom jeg kommer fra en religiøs familie, har jeg faktisk aldrig læst Bibelen. Men jeg havde en klar idé om at Bibelen var en meget, meget vigtig bog," fortæller han.

Han fik hurtigt sin ven Rasmus Ugilt med på vognen, og de blev enige om at den bedste motivationsfaktor til at kæmpe sig igennem hele Bibelen, var at love i radioen, at man ville gøre det. Radioprogrammet endte på Radio 24syv. Michael Jeppesen regnede ud, at det sidste afsnit ville falde i dag, den 31. oktober 2019, som tilfældigvis endte med at være samme dag, hvor Radio 24syv lukker.

"Det var vildt heldigt! Jeg var den eneste overhovedet, der tænkte på den dato som den sidste dag," forklarer han. Han er dog ked af ikke at blive en af Radio 24syvs martyrer, da programmet nåede til ende:

"Jeg ville også gerne have været en af dem, der blev smidt ud. Den der uretfærdighed kan jeg slet ikke få lov til at tage del i."

Forventning og virkelighed

Noget af det, Michael Jeppesen er blevet mest overrasket over, er, at idéen om et liv efter døden kunne forandre en hel verden:

"Denne her idé, som dengang rejste rundt på brevform og gennem apostlene, ender med at undergrave et helt romerrige og bevæge sig videre op til os," fortæller han.

Michael Jeppesen håbede det bedste og frygtede det værste inden de startede projektet i 2015.

"Jeg havde en idé om, at jeg kunne blive troende af at læse hele Bibelen, selvom det ikke nødvendigvis var noget, jeg havde lyst til," fortæller han.

Muligheden bød sig dog heller ikke, og Michael Jeppesen ville gå så langt at sige, at Bibelen faktisk kan have den modsatte effekt:

"Gud er enormt fascinerende som karakter, men han virker lidt som et forvokset barn."

Et specielt program

Selvom Michael Jeppesen mener, at radioprogrammet var en god idé, ved han faktisk ikke, om han synes det er et specielt godt program.

"Vi har tit tænkt på, om det overhovedet var en god idé, det vi lavede," indrømmer han og tegner billedet op:

"Når man sidder der midt i Esajas bog og skal læse stort set det samme i over et år, kan man have lyst til at undskylde til lytterne," fortæller han.

Michael Jeppesen håber dog, at lytterne har fået noget ud af den fire år lange programserie:

"Jeg krydser fingrene, lukker øjnene og håber, at der er nogen derude, der kan se magien i det," fortæller han.

Lytterne, der ikke er færdige med at lytte til serien, må også krydse deres fingre. For det er stadig uvist, hvad der kommer til at ske med samtlige af de 1044 afsnit i Jeppesens Bibelskole efter lukningen af Radio 24syv.

"Gud er enormt fascinerende som karakter, men han virker lidt som et forvokset barn"

Michael Jeppesen, radiovært