Kast dit brød på vandet ...

Johannes Møllehave reflekterer over farvoritcitater fra Bibelen. -Foto: Foto: Leif Tuxen.

... du finder det igen efter lang tid. Sådan lyder Møllehaves favoritcitat. - Det er min livserfaring, at det, jeg giver fra mig, sommetider kommer tilbage på en overraskende måde, konstaterer han

I juli 2009 meddelte Johannes Møllehave, at han med øjeblikkeligt virkning indstillede sin foredragsvirksomhed. Som præst, forfatter og foredragsholder anvendte han på imponerende vis alverdens citater. Som den sidste interviewperson i en række af fem interviews om favoritcitater fra Bibelen, finder vi det derfor på sin plads at spørge Johannes Møllehave, hvordan hans favoritcitat fra Bibelen lyder.

- Jeg holder mest af Johannesevangeliet kapitel 12 vers 24, hvor der står: Hvis hvedekornet ikke dør, bliver det ene; men dersom det lægges i jorden og dør, bærer det megen frugt, siger Johannes Møllehave hurtigt, efter at spørgsmålet har lydt.

- Det handler jo om vores allesammens død, men også om en fars død, der pludseligt giver frugt til familien. Selvfølgelig handler det om Jesus, men det kan godt forstås på anden måde, mener han.

- Den berømte russiske forfatter Fjodor Dostojevskij ønskede, at dette citat skulle stå på hans gravsten. Den sidste store bog, han skrev, hedder Brødrene Karamazov, i den står citatet som motto for hele bogen, forklarer Johannes Møllehave.

Dybt sagt
- Det er mit favoritcitat, fordi det er meget dybt sagt, siger Johannes Møllehave, holder en sjælden kort pause i sin ordstrøm og fortsætter så:

- Det er en naturhistorisk sandhed, at hvis kornet ikke lægges i jorden bliver det alene, men hvis det lægges i jorden, så blander det sig med processerne og bliver til meget. Det er jo en smuk tale.

Kast dit brød på vandet
Johannes Møllehave synes, det er svært at begrænse sig til ét enkelt favoritcitat og vil gerne have lov til også at nævne et andet, han holder meget af, og som, han mener, har en vis sammenhæng til verset om hvedekornet. Det er fra Prædikernes Bog i Det Gamle Testamente:

- Kast dit brød på vandet, du finder det igen efter lang tid, sådan lyder det i Prædikernes Bog kapitel 11 vers 1, citerer Johannes Møllehave og fortsætter:

- Det, synes jeg, er min livserfaring, at det, jeg giver fra mig, sommetider kommer tilbage på en overraskende måde. Det er altså ikke på beregning, at hvis man giver noget, så skal man have det igen. Men det sker ofte, at det man har givet fra sig kommer tilbage. Det, synes jeg, også er et smukt citat.

Da brødet kom tilbage
- Jeg har erfaret det her i mit liv, siger Johannes Møllehave og forklarer energisk:

- Jeg stod engang hos en antikvitetsboghandler, der hed Nørballe, inden på Frederiksberg. Han var uforskammet overfor sine kunder. For eksempel fortalte han mig, at jeg var for dum til at læse den bog jeg var ved at købe. Og til en ung studine, der ville købe et russisk leksikon, sagde han, at det havde hun ikke råd til, og så ville han smide hende ud af butikken. Så sagde jeg, jo hun har, for jeg betaler, jeg er hendes far. Det var jo løgn. Men jeg betalte et leksikon for hende. Så gik der femten år, før jeg en dag ude i lufthavnen blev omfavnet af en dame, der sagde, må jeg ikke nok kysse dig på kinden? Jeg svarede jo, men hvorfor? Hun svarede: Fordi jeg engang stod og ville købe et russisk leksikon, men jeg havde ikke råd til det og så betalte du det! Kan du huske det? Nej, svarede jeg. I dag er jeg professor i russisk, svarede hun.

- Dét er brød på vandet!, udbryder Johannes Møllehave og ler højt, inden han igen bliver alvorlig og siger:

- Jeg har oplevet det ofte i mit liv. I øvrigt var det også Steen Steensen Blichers yndlingscitat.