Min bøn til fremtiden

Nikolaj Kirk: Vi har glemt vores egen natur - indtil nu

Kok, kogebogsforfatter og eventyrer Nikolaj Kirks bøn til fremtiden er, at flere får øjnene op for, at den vilde natur er under pres i Danmark: "Jeg håber, at man begynder at sende Danmark i en grønnere retning, så vi alle sammen kan blive rige på en grøn måde i stedet for rige på en sort måde. Og jeg tror, at det er muligt.” Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

I Danmark har den vilde natur trange kår, og flere arter risikerer at uddø. Men det er ikke urealistisk, at der efter coronakrisen er lysere tider på vej, mener TV-kok og naturforkæmper Nikolaj Kirk

Den danske natur er både smuk og spændende, men selvom den er storslået og vild, er både dyr og planter under pres. For når naturen i stigende grad kultiveres og udnyttes til landbrug, og byarealerne fortsat er i vækst, betyder det, at Danmark er et af de mest opdyrkede lande i verden. Det udmønter sig ikke bare i, at naturglade skovtursgæster får mindre plads at boltre sig på - det indebærer også, at dyre- og plantearter risikerer at forsvinde helt.

Det er en alvorlig sag, mener Nikolaj Kirk. Han er ikke bare kogebogsforfatter og afholdt TV-kok, der godt kan lide at lave mad over bål. Han er også en forkæmper for, at danskerne åbner deres øjne for den fantastiske natur, vi har her ilandet. For den mangler opmærksomhed, mener han:

“Hvis man tænker på Danmark, vil mange forbinde det med den grønne natur, markerne, det rød-hvide flag, der bliver hejst, at her er rent, og at vi passer på det. Men når man taler om natur, har vi ikke været gode til at passe på vores land. Vi har på en eller anden måde glemt vores egen natur. Det har fået den konsekvens, at der ikke er særlig meget tilbage af det, man kan kalde oprindelig dansk natur. Hvad end man taler om skove, strandenge, vandløb eller andet, så er vi altså i knæ. Og det betyder, at mange arter - både planter, insekter og fugle - er pressede på forskellig plan.”

“Derfor er min bøn, at flere kommer i tanke om naturen og finder ud af, hvor spændende den er, så flere får lyst til at passe bedre på den.”

For Nikolaj Kirk stammer glæden for det grønne fra hans barndom. For selvom han er vokset op i København, har byens grønne pletter altid været hans åndehuller. Som lille var han fascineret af at bygge huler, fange fisk eller finde en myre og se, hvor den er på vej hen. Det eneste, der har ændret sig siden, er, at han i dag har et stort kamera med. Betagelsen af naturen er ikke aftaget - tværtimod.

I dag bor han med sin familie på Islands Brygge i København, lige op og ned ad Amager Fælled, der ligesom mange andre naturområder i landet er i fare for at blive mindre på grund af byggeri.

“Jeg kæmper rigtig meget for Amager Fælled og forsøger at oplyse omkring hvilke fantastiske arter, der er her, og hvilke vi allerede har mistet. Hvis man går år tilbage, var der både stålorm, hugorm og snoge i Amager Fælled. Det er helt vildt at tænke på, at det har været muligt at tage sine børn ud og se på dem alle tre så centralt i København! Men i dag er der kun snogen tilbage. Bygger man mere, kommer man til at se, at andre arter også forlader området, fordi der ikke er plads til dem. Det er kold, kynisk fakta, der ikke er til at løbe fra,” siger Nikolaj Kirk.

Som aktivt medlem af borgergruppen Amager Fælleds Venner forsøger Nikolaj Kirk derfor at skærpe både politikernes og bygherrernes opmærksomhed på de konsekvenser, det kan have, hvis området bliver yderligere inddraget til boliger og bebyggelse.

“Vi skyder med godt gammeldags spredehagl, for politikerne kan gøre rigtig meget, men de kan ikke gøre det hele. Hvis vi skal give den vilde natur bedre vilkår i hele Danmark, kræver det også, at der er en samfundsånd, der vil det her og forstår, hvor vigtigt det er. Derfor håber jeg, at almindelige mennesker har en interesse i at beskytte det grønne og gå den grønne vej.“

Af krisen kommer muligheder
Nikolaj Kirks bøn om en fremtid med mere vild natur presser sig særligt på nu, hvor samfundet er blevet vendt på hovedet af coronakrisen. For selvom det er en undtagelsestilstand med uoverskuelige konsekvenser for mange, er der også nye muligheder, der dukker op, når tæppet bliver revet væk under de etablerede strukturer og tankemønstre. Og det kan vise sig at være til naturens fordel.

“Vi har fået en masse tid, vi ikke havde før, som vi bruger sammen med vores allernærmeste familie - og for manges vedkommende også med den natur, der er omkring os. Det giver os mulighed for at begynde at tænke lidt anderledes, end vi har gjort de sidste årtier,” siger Nikolaj Kirk.

“Jeg tror, at det får flere til at indse, at vi fremover skal investere i naturen.. Vi skal investere i naturen samtidig med, at vi åbner Danmark op og alting alligevel skal gentænkes. For der er ingen grund til at fjerne natur, hvis man anser den som værdifuld. Jeg håber, at man begynder at sende Danmark i en grønnere retning, så vi alle sammen kan blive rige på en grøn måde i stedet for rige på en sort måde. Og jeg tror, at det er muligt.”

Hvis vi skal give den vilde natur bedre vilkår i hele Danmark, kræver det, at der er en samfundsånd, der vil det her og forstår, hvor vigtigt det er.

Nikolaj Kirk