Pia Kjærsgaard: Vi, der har et kors, skal bruge det

Foto: Paw Gissel

MIG OG MIT KORS: Pia Kjærsgaard fik to dagmarkors i dåbsgave. Det ene har hun givet videre til sit barnebarn. Hun har oplevet, at andre fandt korset upassende, men for Pia Kjærsgaard er det vigtigt at bære kors for at holde en tradition i hævd

Har du et kors, der betyder noget særligt for dig?

"Ja, mit dagmarkors."

Hvor stammer det fra?

Jeg fik det i dåbsgave. Jeg fik faktisk to dagmarkors i dåbsgave. Det ene af min mormor og det andet af min gudmor. Det ene gav jeg videre til mit første barnebarn.

Hvad betyder dit kors for dig?

Det er symbol på min dåb, og det er et symbol på kristendommen. Desuden er det et smykke, som jeg synes er pænt, og som jeg kan lide at bruge, når det passer til mit tøj."

"Før i tiden var der tradition for at give et dagmarkors i dåbsgave. Jeg ved ikke, hvor almindeligt det er i dag, men jeg kan godt lide den slags traditioner. Derfor betød det også meget for mig at give det ene kors videre til mit barnebarn, da hun fik sit navn. Jeg vil hellere give noget videre, jeg selv har ejet, fremfor at købe noget nyt.

LÆS OGSÅ: Dagmarkorsets historie

Har du haft en særlig oplevelse med korset?

Jeg har altid brugt det meget. Jeg havde det for eksempel på til min konfirmation. Som sagt var det en tradition at give et dagmarkors i dåbsgave dengang, så det betød jo, at mine skoleveninder også havde sådan et kors. Det var meget almindeligt at have det på til dans, eller hvis man skulle et eller andet. Men det er nok ikke så almindeligt i dag."

"Jeg blev engang spurgt om, hvorfor jeg flasher mit kors. Det syntes jeg, var et meget mærkeligt spørgsmål. Som om det skulle være upassende at gå med et kors! Det kan jeg stadig føle ubehag ved, når jeg tænker på det."

"Jeg synes, at vi, der har et kors, skal bruge det. Vi skal holde en tradition i hævd, og ikke lade os provokere af, at andre måtte finde det upassende. Danmark er et kristent land.

LÆS OGSÅ: Oversigt over kristne symboler