Stræben efter rigdom fordærver vores liv

Når Jesus taler om frygt, taler han ikke om de ting, der kan skade vores legemer, såsom knive. Han siger, at vi i højere grad bør frygte det, som kan skade vores sjæl, siger Shane Claiborne. - Foto: Foto: Erik Stenbakken

- Vores levevis har rykket ondskab i mennesker op ved rødderne, siger amerikanske Shane Claiborne, som sammen med fællesskabet The Simple Way lever i fattigdom for at hjælpe andre, og som er et af hovednavnene på Danske Kirkedage 2010

34-årige Shane Claiborne er en efterspurgt foredragsholder, en storsælgende forfatter og så har kommunitetet The Simple Way, han dannede for en del år siden, vakt stor opsigt. Claiborne besøger Danske Kirkedage, som løber af stablen i Kristi Himmelfartsferien.

Claiborne voksede op med traditionel kirkegang i Tennessee, klarede sig godt i skolen, var en vellidt fyr og blev født på ny omtrent hvert år. Det gjorde dog ikke rigtig nogen forskel for ham. Det undrede ham.

Hvorfor ligner kristen musik al anden musik? Er det helt i orden at køre i store benzinslugende biler, når bare man har en fisk klistret bagpå? Har det da ingen konsekvenser at være kristen?

Mødet med hjemløse ændrede hans liv
I 1995 flyttede Claiborne til Philadelphia for at studere. Her kom han i kontakt med nogle af byens hjemløse. Mødet med dem ændrede hans liv. Nu begyndte han at læse om Jesus med helt nye øjne.

For hvad nu, hvis Jesus virkelig mente, hvad han sagde? Hvad nu hvis han skulle hjælpe de fattige og de marginaliserede? Hvad nu hvis han skulle elske dem, der hader ham? Ikke slå igen, når nogen slog ham? Give til dem, som stjal fra ham?

I dag er Claiborne en del af fællesskabet The Simple Way. Medlemmerne har givet afkald på deres velstand, og de har bosat sig i et af de mest belastede kvarterer i Philadelphia.

Nogle gange bliver vi udnyttet
- I begyndelsen var vi kun seks. Nu er vi flere, og vi har mange gæster, der bor hos os i nogen tid. Lige nu består kernen af cirka 30 personer. Vi har bosat os i huse, som ligger i gåafstand fra hinanden. Vi beder sammen hver morgen. Vi spiser sammen et par gange om ugen. Vi hænger ud med venner i nabolaget. De fleste af os har deltidsjobs, så vi har tid til at være til stede i vores kvarter, og så vi kan gøre det, vi holder af, fortæller Shane Claiborne.

- Vi prøver egentlig bare at være gode naboer. Vi hjælper børn med lektier. Vi skaber stabile boforhold for vores venner. Nogle gange bliver vi udnyttet, nok ikke af folk i lokal-området, men nogle gange kommer der folk udefra, som bare vil have mad og tøj, og så smutter de igen. Vi har givet mad og tøj til nogle i seks-syv år uden at få nogen egentlig kontakt med dem. Men måske de efter otte-ni år føler sig så elsket, at de vil snakke med os.

De pæne kvarterer skræmmer mig
Medlemmerne af The Simple Way har oplevet indbrud, er blevet overfaldet og holdt op med knive. Alligevel siger Claiborne, at han er mere bange for de pæne mondæne kvarterer end for sit eget kvarter.

- Når Jesus taler om frygt, taler han ikke om de ting, der kan skade vores legemer, såsom knive. Han siger, at vi i højere grad bør frygte det, som kan skade vores sjæl. Her i USA er der mange, der arbejder så meget, at de mister deres venner. Stræben efter rigdom kan fordærve vores liv. Den kan føre til en usund uafhængighed af andre, og den kan føre til, at man glemmer Gud. Når man lever i fattigdom, er man mere afhængig af andre og af Gud. Men der er også fristelser forbundet med at leve i fattigdom. Det kan for eksempel være fristende at stjæle.

Kristne skal være de sidste, der bruger vold
USA har været en krigsførende nation i mange år. Claiborne siger, at han er aktivt involveret i at leve et ikke-voldeligt liv:

- Vi er pacifister. Det betyder ikke bare, at vi ikke ønsker at være soldater. I bund og grund handler det om, at vi ikke ønsker at møde ondskaben på dens egne præmisser. Vi prøver at neutralisere den, ikke at spejle den. Vi prøver at elske dem, der hader os. Vi slår ikke igen, når nogen slår os. Vi oplærer vores børn i at værne om livet og til at afsky alt det, der ødelægger det. Vi lærer vores børn, at kristne skal være de sidste, der overtales til at gøre brug af vold. Det her er noget, folk i den grad bemærker. Vores levevis har rykket ondskab i mennesker op ved rødderne.

Jeppe Bach Nikolajsen er cand.theol og ph.d.-stipendiat ved Menighedsfakultetet i Århus.