- Vi er forpligtet til at tage hensyn til miljøet

Præst ved Karmelkirkens Baptistmenighed Jacob Broholm Møller mener, at vi skal tage et grønt ansvar ved først og fremmst at begynde med os selv Foto: Foto: Privatfoto

Kirken må tænke mere i forvalterskab og bæredygtighed end pris og effektivitet, siger præst i Karmelkirkens Baptistmeninghed Jacob Broholm Møller

I forbindelse med klimatopmødet i København sætter kristendom.dk fokus på kirke og klima i en serie om grønne kirker.

Her vil fem kirker fortælle, hvad de gør for at være miljøvenlige og begrunde, hvorfor de som kirke engagerer sig i klimaspørgsmålet.

Baptistkirken i Danmark
Baptistkirken i Danmark består af 50 frikirker fordelt i over hele landet med i alt 5260 medlemmer.

Kirkesamfundet har ikke en officiel klimapolitik, men kirken har for eksempel sat fokus på Grøn Kirke på kirkens sommerstævne, hvor de delte Danske Kirkes RådsGrøn Kirkes avis ud og gik væk fra at bruge engangsservice i caféen.

- Der lyder en opfordring på landsplan til vore kirker og medlemmer at tage et grønt ansvar på sig. Men det er op til den enkelte kirke at begynde at tænke grønt, fortæller præst i Karmelkirkens Baptistmenighed i Aalborg Jacob Broholm Møller.

Flere baptistkirker er derfor begyndt at tænke grønt, når de for eksempel skal bygge om, men det kræver økonomiske ressourcer.

- Mange af vores kirker er gamle bygninger, men som en frikirke, skal vi selv betale regningen for at isolere og gøre vores bygninger miljøvenlige, og det sætter hurtigt nogle grænser, siger Jacob Broholm Møller.

Kirken svigter sit forvalterskab
For Jacob Broholm Møller er der ingen tvivl om, at Bibelen er med at pege på et ansvar for miljøet.

- Kirken skal gøre noget for miljøet, fordi at Jorden med alt, hvad den rummer, verden og dens beboere, tilhører Herren(Sl 24:1), som der står i Salmernes Bog. Det forpligter os - ikke kun med hensyn til miljø, men også til alle verdens folk, både rig og fattig. Her må vi som kirke gå tilbage til skabelsesberetningen, og særligt se på begrebet forvalterskab, mener Jacob Broholm Møller og uddyber

- Det er smerteligt, for vi har ikke forvaltet vores forvalterskab særligt godt. Hele kloden er i ubalance, og det gælder ikke kun miljømæssigt, men også økonomisk og ressourcemæssigt. Særligt er problemet for os i den vestlige verden, at en stor del af klimaforandringerne skyldes vores levevis. Så skal vi ændre noget, må vi begynde med os selv. Vi må tænke mere på forvalterskab og bæredygtighed frem for pris og effektivitet.