- Vi vil bringe Jesus med ind i køkkenet

Den folkekirkelige projektgruppe Igang.nu udgiver den 3.november 2009 "Marthas travle køkken - en liturgisk måltidsbog", der sætter smagfulde retter sammen med ritualer for at skabe fællesskab Foto: Foto: Søren Kjeldgaard

I en tid med stress og fastfood udgiver projektgruppen Igang.nu en liturgisk måltidsbog, der vil sætte fællesskabet og Gud i fokus med nye rammer for hverdagens måltider

Den folkekirkelige projektgruppe Igang.nu udgiver den 3. november den liturgiske måltidsbog Marthas travle køkken. Igang.nu består af syv århusianske unge, der ønsker at bruge og formidle kristendommen kreativt ind i hverdagen.

Bibelhistorier som måltid
Marthas travle køkken er en bog med opskrifter bygget op omkring en liturgi, der skal flytte fokus fra spisningen til samværet. Til hver ret er der genfortalt en bibelhistorie, en refleksion over teksten, en bøn og forslag til aktiviteter for store og små.

- I opskrifterne har vi taget udgangspunkt i Bibelens historier og gjort dem visuelle. For eksempel er der til historien om Det Røde Hav (2.Mos.14) en god, cremet tomat-og peperfrugtssuppe og til historien om Babelstårnet (1.Mos.11,1-9) stablede kartofler, fortæller gruppens kok 31-årige Lars Hedegaard Birch Lassen.

De tilknyttede aktiviteter er ligeledes bygget op omkring opskriftens bibelhistorie.

- Aktiviteterne er for hele familien, så alle kan være med. For eksempel kan man tage i svømmehal, når man har hørt om Det Røde Hav eller man kan lave strømpe-hånddukker, der forestiller Martha og Maria. Idéen har været at skabe en helhed, hvor både fællesskab, madlavning og bibelhistorier indgår, fortæller 31-årige patent-agent Hans Kristian Mikkelsen.

Tilbage til fællesskabet med Martha og Maria
Idéen bag Marthas travle køkken skal ses som en kommentar ind i den tid vi lever i, hvor mange ikke længere prioriterer fællesskab om måltidet.

- I projektgruppen oplevede vi, at vi alle har travlt, men når vi sad og spiste sammen, så delte vi vores liv og vores tro. Derfor tog vi i måltidsbogen udgangspunkt i historien om Martha og Maria (Luk. 10, 38-42)., der på mange måde afspejler vores stressede og individualistiske samfund i dag, siger 30-årige undervisningskonsulent Simon Skærbæk Skals. 

Bogens titel er derfor også en henvisning til bibelhistorien om søstrene Martha og Maria. Historien fortæller, at Martha havde så travlt i sit køkken, at hun ikke havde tid til at lytte og være sammen med Jesus i modsætning til Maria, der sad og lyttede ved hans fødder.

- Vi kender og forstår alle Martha-typen i vores travle hverdag, men Maria tager sig tid til at fordybe sig sammen med Jesus. Med måltidsbogen forsøger vi at få vores Martha-liv og Maria-liv til at mødes. Vi vil derfor gerne bringe Jesus med ind i køkkenet og sammen lave mad, fortæller 28-årige Jonas Fibiger Diemer, der til dagligt studerer musik og religion.

Fælleshjælpsbog
Som i mange andre nutidige kogebøger taler Marthas travle køkken ikke om sundhed og hurtigt mad, men derimod om prioriteringen af fællesskabet som omdrejningspunkt for et godt måltid mad.

- I vores måltidsbog optræder ordet sundhed faktisk ikke, fordi hovedformålet ikke er en selvhjælpsbog, men en fælleshjælpsbog, siger Jonas Fibiger Diemer der tilføjer, at retterne kan laves af alle, men ikke nødvendigvis på 15 minutter.

Genritualisering af måltidet
Det kan virke provokerende at tale om liturgi og traditioner i 2009, men projektgruppen tror på, at en ramme om madlavning og et måltid kan styrke fællesskabet.

Det er præst Hanne Jul Jakobsen, der med udgangspunkt i bogen inviterede til liturgisk brunch på KFUM og KFUKs non-profit café Fairbar i Århus, helt enig i.

- Mad er en central del af alle religioner også kristendommen, men ritualet omkring måltidet er på mange måder væk. Derfor er bogen en spændende inspiration til, hvordan vi kan genritualisere vores måltider ved for eksempel at tænde lys, synge bordvers og takke Gud. 

Marthas travle køkken en liturgisk måltidsbog udkommer den 3. november 2009 på Unitas Forlag.

Bogens forfattere er Lisbeth Hedegaard Birch Lassen, Lars Hedegaard Birch Lassen, Hans Kristian Mikkelsen, Anette Skals, Simon Skærbæk Skals, Eva Fibiger Diemer og Jonas Fibiger Diemer.