Salmebogsjubilæum 450 år

Isabella Arendt: En salme skal sætte ord og melodi på troens følelser

"Efterhånden som kirken, menigheden og troen ændrer sig, skal salmebogen følge med," mener Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt. Foto: Iben Gad

”Salmebogen kan bygge bro mellem tidligere generationers tro og vores tro, men kun så længe, at broen når helt op til nutiden,” mener Isabella Arendt, der ikke kan lade være med at trække på smilebåndet, når salmerne benytter sig af et sprog, vi ikke bruger i dag

Hvad betyder den danske salmebog for dig?
Den Danske Salmebog er en del af min og Danmarks historie. Den fortæller om vores kultur, vores jul og vores høst. Den afspejler, at vi er et landbrugsland, et frit land og et land med en kristen kultur. Den har salmer, som virkelig kan give troen et løft.

Fortæl om en situation, hvor du har haft en særlig glæde af salmebogen.
Jeg har selv favoritter, som jeg altid får en særlig oplevelse af at synge. Senest da vi skulle vælge salmer til mit bryllup, hvor vi gik ud af kirken til "Dig være ære" (Den Danske Salmebog, nr. 240). Det er en særlig magtfuld salme for mig, og den betyder endnu mere for mig nu.

Hvad skal en god salme indeholde?
En god salme er en ærlig salme. Det er en salme, som viser de følelser eller den stemning, som forfatteren oplever. Den skal vise troens op- og nedture og sætte ord og melodi på troens følelser. Jeg har stor respekt for mennesker, som kan skrive om troen på den måde, og jeg sætter pris på, at vi andre kan låne deres ord og tanker, når vi af og til selv kommer til kort.

Hvad kan salmerne give danskerne?
Salmerne kan sætte nogle ord og melodier på troens liv. Det kan prædikener og personlige fortællinger selvfølgelig også, men musik har alligevel en særlig kraft. Salmer kan give et fællesskab, som en tekst ikke kan.

Salmer synges sammen. Det giver en særlig fornemmelse for fællesskab, når alle synger de samme ord på samme tid. Så hører vi sammen i troen og synger om den sammen. Det, at man selv sætter ord på sin tro, giver et perspektiv til den, som det at lytte til andres ord ikke gør. Dermed spiller tekster og salmer godt sammen.

Bør salmebogen opdateres?
Ja. Ikke fordi jeg har nogle konkrete ønsker til tilføjelser eller salmer, som skal ud. Men salmebogen skal afspejle troen. Efterhånden som kirken, menigheden og troen ændrer sig, skal salmebogen følge med.

Troen er for mig noget levende og dynamisk, og derfor skal vi altid sikre os, at salmer, liturgi og lignende følger med, så troen bliver nærværende for enhver ny generation. Ellers risikerer salmebogen at miste sin kraft, fordi næste generation ikke kan se sig selv i den, og ikke mærker den som relevant for deres trosliv.

Eksempelvis sætter jeg stor pris på, når gode gamle salmer får nye melodier, der gør dem nemmere for en musik-analfabet som mig at synge med på dem. Uden mundrette melodier dør gode salmer ud. Og uden nye salmer og nye tekster dør gode pointer ud fra troens sprog, fordi vi ikke længere forstår, hvad salmen vil sige til os.

Min lillebror og jeg kan eksempelvis ikke lade være med at smile, hver gang vi synger "Gak ud, min sjæl" (Den Danske Salmebog, nr. 726). Det er ikke et sprog, som vi bruger i dag. Jeg står fast på, at sproget ikke må blive fladt og skal beholde sin poesi, men der er en balance i at være nærværende i sin nutid. Salmebogen kan bygge bro mellem tidligere generationers tro og vores tro, men kun så længe, at broen faktisk når helt op til nutiden.

Hvad er din favoritsalme?
Jeg ved ikke, om jeg har en favorit. "Dig være ære" (Den Danske Salmebog, nr. 240) er en af de rigtig gode, synes jeg. Den betyder noget særligt efter at have været brugt til mit bryllup. Den har en melodi nærmest som en march, og menigheden rejste sig i kirken, da vi gik ud. Det gav en særlig stemning og næsten kampråb over den. Det var en rigtig god oplevelse.

Isabella Arendt er formand for Kristendemokraterne. Kristendemokraterne fik 1,7 procent af stemmerne ved seneste folketingsvalg.