Jul i den californiske varme

Julen ved den danske kirke i Los Angeles begynder netop også i weekenden efter Thanksgiving, hvor kirken og det tilhørende kulturcenter fyldes af varer, lækkerier, mad og dekorationer til det årlige Skandinaviske Julemarked. Hundredvis af mennesker gæster markedet og markerer dermed julens og adventstidens ankomst for den danske menighed, skriver pastor Anne-Grethe Krogh Nielsen fra den Danske Lutherske Kirke i Los Angeles. Foto: Privatfoto.

Forskellige arrangementer og utallige julefrokoster i kirkens og klubbernes regi viser den danske jul så dansk som sjældent set eller spist i Danmark, skriver præst i Den Danske Lutherske Kirke i Los Angeles, Anne-Grethe Krogh Nielsen

I den danske hvidkalkede kirke hænger et billede af den unge fremadstormende idérige N.F.S. Grundtvig. Nysgerrigt og levende kigger han ned på menigheden og undrer sig: "Hvordan er jeg dog endt her? I en umiskendelig dansk kirke dog under Californiens lune himmelstrøg og i et kirkerum, hvor mine salmer lyder på engelsk eller i et sandt tvetunget virvar af dansk og engelsk?"

Emanuel Danish Evangelical Lutheran Church i Sydcalifornien er dansk. Den blev grundlagt i 1906 i den voksende storby Los Angeles, hvor drømmen og eventyrlysten også tiltrak danskere. Og drømmen om en dansk kirke blev til virkelighed og lever i bedste velgående. Ikke længere midt i Los Angeles pulserende downtown, men i forstaden Yorba Linda midt mellem pæne parcelhuse, pools, palmetræer og jordbærmarker: the land of gracious living.

Jul er jul. Om man fejrer julens glæde i Danmark, Rio De Janeiro, Rom eller Los Angeles. Jul er jul. Og dog. Stedet og klimaet gør en forskel:

Her er ikke regnvåde decemberdage med et sparsomt dagslys, der næsten ikke synes at finde vej, inden den korte dag er omme. Her er ikke snesjap, støvler, frost eller flyverdragter. Her er milde grader omkring de 20-25 grader i dagens lys og kølige nætter.

Mange danskere vil synes, at julen begynder tidligere og tidligere hvert år. Som om julemåneden udvides og begynder i oktober med tilbud, juleudsmykninger og julefrokoster. Men her i forbruger-mekkaets vugge, USA, begynder julen ikke, før vi har fejret Thanksgiving sidst i november. Denne smukke areligiøse højtid, hvor alle samles omkring bordet og kalkunen for at være sammen og minde hinanden om fredelig sameksistens og taknemmelighedens nødvendighed. Denne Taksigelsesdag er den smukkeste måde at indlede Adventstiden på. Taknemmeligheden som klangbund for julens glæde og julens fest.

Julen ved den danske kirke i Los Angeles begynder netop også i weekenden efter Thanksgiving, hvor kirken og det tilhørende kulturcenter fyldes af varer, lækkerier, mad og dekorationer til det årlige Skandinaviske Julemarked. Hundredvis af mennesker gæster markedet og markerer dermed julens og adventstidens ankomst for den danske menighed.

Med dette arrangement går det vilde juleridt i gang i rød-hvide farver. Forskellige arrangementer og utallige julefrokoster i kirkens og klubbernes regi viser den danske jul så dansk som sjældent set eller spist i Danmark. Menuen er sikker ved hver en anledning i december: Enten gløgg og æbleskiver eller sild, flæskesteg med rødkål og risalamande. Det er jul i det danske forsamlingshus. Så rød og hvid som de flettede hjerter og så dansk som Nøddebo præstegård.

Og dog. Det er ikke kun nostalgi og vemodig længsel efter engang derhjemme hos moder i Rungsted, Ribe eller Ringive. Nej, det er hyggeligt samvær, der nok er farvet af minder om en dansk jul, men også er præget af et levende fællesskab på tværs af sprog og kultur, og ydermere er præget af det lyse milde californiske sind, der altid møder verden med et smil og et åbent sind.

Når det vilde ridt gennem decembers frokoster, gudstjenester, Luciaoptog, samvær, hygge og almindeligt juleræs, ja så kommer julen med en særegen ro og højtid. Lillejuleaften holder præsten fra Los Angeles gudstjeneste på dansk i Solvang og juleaften fyldes kirken i Yorba Linda atter af salmesang i tosproget udgave: Dejlig er jorden.. Beauty is all around us.. Glade jul.. Silent Night. Et barn er født A child is born.. Halleluja! Og som den lille nisse, der rejste med ekstrapost for at finde verdens største mand, ja som han finder sig selv i havets spejl, således genkender kirkegængerne sig selv i julens genskær som kristne, som danske, som amerikanere, men dybest set som mennesker på tværs af sprog, nationalitet, køn og alder. Og Grundtvig nikker i lysskæret : "Menneske først, så kristen".

Julemorgen holder vi Christmas Day gudstjeneste med Joy to the World sunget med kraft og styrke og glæde i den lyse milde dag, der endnu engang rinder op. Og julens glæde og mæthed fordøjes over en kop dampende kirkekaffeog den sidste danske klejne.