Julen er kirkens fest

Man leger sammen, synger sammen og minder hinanden om julens historie ? om hvordan det gik til, da Jesus blev født, fortæller Mette Kristensen. Privatfoto.

I Madagaskar er julen en højtid, der foregår i kirken, skriver Mette Kristensen, som er missionær i Madagaskar

I Madagaskar er julestjernen nationalblomst. Landet er verdens førende producent af vanille og desuden dyrkes her kanel og nelliker. Så på nogle områder kan vi her på øen bestemt finde ting, der minder os om "rigtig" jul.

Godt halvdelen af gasserne (folk fra Madagaskars, red.) er kristne, hvilket gør julen til en stor højtid også her, dog nok stadig på nogle områder overgået af nytåret.

I Danmark er julen en højtid i familiens skød. I Madagaskar er den en højtid i kirkens skød. Også Madagaskar er dog under indflydelse fra Vesten, så julepynt og julegaver begynder nogle steder at vinde indpas, især i byerne, men almindeligvis så begynder julen ikke før til jul.

Der er ikke oprindeligt tradition for julegaver, men det bliver mere og mere almindeligt især for familierne i byen, at børnene julemorgen får et stykke legetøj. I kirken er der oftest slikposer til alle!

I kirkerne bruger man december måned på at øve sig. Øve sange, lege, optrin og krybbespil, som alt sammen skal løbe af stablen juledag. Flere steder begynder søndagsskolerne dog allerede juleaften med lege og sange.

Andre steder mødes man i kirken og synger hele julenat, men det er juledag den 25., der er den store dag. Det starter med en lang gudstjeneste om morgenen, i en flot pyntet kirke, hvorefter folk går hjem og spiser julemiddagen sammen med familien.

Eftermiddag og aften mødes man i kirken igen, for at fremføre alt det, der ihærdigt er øvet på i løbet af december. Det er kirkens fest! Her leger man sammen, synger sammen og minder hinanden om julens historie - om hvordan det gik til, da Jesus blev født.

Også her i Madagaskar vokser antallet af kirkegængerne til jul, for det er i kirken det sker. Her er der ingen, der behøver at sidde derhjemme alene, føle sig ensom og svigtet, som det kan ske i Danmark, hvis man ingen familie har eller lever i en brudt familie. Her kan alle være med i den store familie i kirken.

For et par danskere som os, der bor i Madagaskar, er det at holde jul her selvfølgelig ikke det samme som derhjemme. Det vil nok altid være lidt svært at begribe, at julen nærmer sig, når termometeret står på 32 grader. Men man lærer andre kendetegn at kende. Nogle bestemte frugter bliver modne i denne tid, flammetræerne blomstrer, varmen tager til, regnen er på vej... så ved man, efter at have prøvet det et par gange, at julen nærmer sig.

Vi fejrer dansk jul, med hvad der hører til, men optakten til julen her er langt mere afslappet den i Danmark. Der kan der næsten være så meget hygge og juleri, at man kan blive helt stresset og få præstationsangst.

Her er der ingen julefrokoster at tage til, ingen ekstra lange køer, når man handler, tingene er stort set, som de plejer indtil jul.

Når julen kommer, gør vi, hvad vi kan, for at give den lidt dansk islæt - der kan gå sport i at fremskaffe rødkål, sild og brunkagekrydderier. Men vi benytter os også af muligheden for at gøre det lidt mere enkelt og simpelt - det giver os ro over julen.

Vi føler skam, at det er rigtig jul, også når vi er herude, især når der er andre danskere at fejre den med - det eneste der aldrig bliver helt rigtigt, er at familien er så langt væk. Men så kan vi jo være med i den store familie i kirken herude i stedet for.