Jul på danske slotte: Estruplund

På godset Estruplund er julen traditionernes og familiens tid. Foto: Privatfoto

Rundt om på de danske slotte og herregårde fejres julen ofte med gamle traditioner i hævd. Kom med ind bag murene på Estruplund Gods på Djursland og se, hvordan der gøres klar til julen

Estruplund Slot på Djursland har været ejet af flere slægter gennem tiderne. Godset tilhører i dag Klavs Krieger von Lowzow, der er hofjægermester og arbejder som advokat.

Dronning Margrethe II og prins Henrik har ved flere lejligheder besøgt slottet. Lige efter årtusindskiftet holdt de endda sankthans på Estruplund.

Men hvordan foregår julen hos familien?

Vi spurgte slotsfruen Anna von Lowzow, der også er filminstruktør, og som er født komtesse Lerche-Lerchenborg:

Hvad spiser I til julemiddag?

Vores julemiddag består altid af både and og flæskesteg, brunede kartofler, rødkål, gelé og den dejligste sovs, som helt sikkert giver et par ekstra kilo på sidebenene. Desserten er ris à la mande, hvortil vi drikker en kirsebærvin, hvis opskrift oprindeligt kommer fra mit barndomshjem, Lerchenborg Slot. I dag bliver "Grevindens kirsebærvin" fremstillet af min søster på Tranekær Slot.

Ydermere har vi altid en stor marcipangris fra konditoriet La Glace i København som mandelgave.

Er der kirkegang? Måske endda i egen kirke?

Vi har egen kirke i forhaven, Estruplund Kirke, hvor der er julegudstjeneste allerede kl. 13, hvilket passer os godt, for så har vi resten af eftermiddagen til at lave mad. Vores lokale præst har fire kirker, som skal serviceres den dag.

Er der nogle gamle/særlige juletraditioner på Estruplund? Og bliver der danset om juletræet?

Traditionen tro besøger vores familie de ansatte med en julehilsen til voksne og børn. Lillejuleaften er vi fælles om at pynte juletræet, som går til loftet. Og hvis der er tid, så lægger vi gerne et puslespil.

Den 24. december om formiddagen går herrerne på en lille hyggejagt, og herefter er det kirketid. Min svigerfars absolut største opgave i juledagene er at lave en slikskål, som ikke ses magen til i miles omkreds. Den går familien så ombord i senere på aftenen, hvor der også serveres frugt, nødder og kaffe.

Vi danser om juletræet, hvor vi synger de julesalmer, som vi ikke sang i kirken. Og vi bruger god tid på at pakke gaver op, så vi kan se, hvad hver især får. Det var dog lidt svært sidste år med 26 gæster til jul. I år holder vi en lille jul – vi er kun syv, så denne gang bliver det lidt mere overskueligt med gaverne.

Der dækkes bord og gøres klar til en udsøgt julemiddag. Foto: Privatfoto
Juletræet pyntes af hele familien lillejuleaften, blandt andet med disse sølvbjørne. Foto: Privatfoto
I år er de kun syv mennesker juleaften mod 26 sidste år. Foto: Privatfoto
Når der skal fejres jul på Estruplund, er hele familien og selveste julemanden med. Foto: Privatfoto