Jul på danske slotte: Gavnø Slot

På Gavnø Slot er der blevet holdt jul i mange generationer, og slottets nuværende beboere viderefører de stolte traditioner. Foto: Gavnøfonden

En særlig suppe lillejuleaften og gudstjeneste i den lokale kostskole. Få indblik i, hvordan adelsfamilien Reedtz-Thott fejrer julen på Gavnø Slot

Gavnø Slot på Sydsjælland er et af landets mest kendte slotte. Det er blandt andet på grund af deres imponerende tulipan-samling, som tæller flere tusinde sorter, og som hvert forår forvandler parken til et farvestrålende skue.

Slottet danner også rammen om mange andre aktiviteter, der året rundt finder sted.

Adelsfamilien på slottet erkendt for at være nære venner af kronprinsparret, og baronesse Helle Reedtz-Thott er således en af prins Vincents faddere.

Kristendom.dk har spurgt familien, hvordan julen foregår hos adelsfamilien Reedtz-Thott, som nu i flere århundreder har beboet slottet og hvilke traditioner, der hører sig til.

Baronesse og advokat Helle Reedtz-Thott giver følgende svar:

Hvordan foregår juleaften, og hvad spiser I?

Vi starter vores julemiddag med at nyde kaviar med friskbagte blinis. Herefter spiser vi langtidsstegte ænder med traditionelt dansk tilbehør. Til dessert nyder vi en særlig ris á la mande tilberedt med hvid portvin, som jeg har bragt til Gavnø. Hele familien nyder at danse om juletræet, mens vi samtidig synger julen ind.

Er der kirkegang – og måske endda i slottets eget kapel?

Kirkegang er for mit vedkommende dagens højdepunkt, som jeg ser meget frem til. Hele familien deltager i gudstjenesten, som traditionelt set har været i den nærliggende Vejlø Kirke, som vi holder meget af. Vores ældste søn er elev på Herlufsholm Kostskole (der ligger få kilometer væk, red.), og vi har derfor i de senere år benyttet tilbuddet om en særlig gudstjeneste i Herlufsholm kirke rettet mod børn juleaftensdag.

Er der nogle gamle/særlige juletraditioner på Gavnø Slot?

Der er mange traditioner på Gavnø. Min mand og jeg holder særligt meget af højtiden, og vi værner hver især om de traditioner, som er særligt betydningsfulde for os.
En tradition, som vi ser frem til hvert år, er lillejuleaften, hvor vi sammen med julens gæster nyder en delikat kråsesuppe, som hver gæst selv tilsmager med lige dele eddike og sukker.

Børnene har også hver en julestrømpe for enden af deres senge, som loftets nisse med lidt held finder frem til. Juleaften går vi på loftet for at stille en stor skål risengrød frem som tak og ønsker glædelig jul.

Det årlige juletræ på Gavnø Slot. Foto: Gavnøfonden
De gamle dragkister får lidt julepynt i form af julebukke. Foto: Gavnøfonden