2. juledag

Helgenen Sankt Stefanus er her gengivet i en mosaik bestående af farvet glas, guld samt sten og gips. Mosaikken kan dateres tilbage til 1108, er mere end to meter høj og kan normalt ses i St. Sophia-kirken i den ukrainske hovedstad, Kiev. Foto: St. Sophia, Kiev.

2. juledag hedder også Skt. Stefans Dag og hentyder til Stefanus, som var en af de første kristne, der led martyrdøden

Efter 2. juledag, så er julen vist ved at være slut, ikke? For julen varer som bekendt ikke til påske, selvom vi synger det i den glade "Nu er det jul igen".

2. juledag er bare starten

Men svaret er nej. For ligesom at tiden INDEN jul ikke er jul, men adventstid, så varer julen længere end bare til 2. juledag. Den varer til Hellig Tre Konger, som først er i starten af januar.

2. juledag kaldes også for Skt. Stefans Dag efter Sankt Stefanus, som var en af de første kristne, som led martyrdøden.

I gamle dage var det med at komme hurtigt ud af sengen denne dag, for ellers risikerede man at blive kaldt en stefansnar hele det kommende år. Var man en sovetryne, skete det nemt, at ens hoveddør blev spærret, så man skulle have hjælp for at komme ud. Man gemte også ting for hinanden.

Det var en rigtig drille-og-lave-løjer-dag, som minder meget om nytårsaften.

Nye traditioner for 2. juledag

I vore dage er 2. juledag i reglen en dag med endnu en julefrokost eller med afslapning.

Men det er ikke mere end nogle få årtier siden, at 2. juledag var dagen for årets store julebal, ofte i det lokale forsamlingshus. Det var altså en dag for de unge, hvor de kunne danse og more sig.

På samme måde har biograferne i mange år haft tradition for at have julepremiere på nye fim netop denne dag.

I dag er forholdene mere liberale, så man kan gå på café eller diskotek hele julen.