Juleklassiker

Julehjertets historie

H.C. Andersen flettede verdens første julehjerte. I dag laves der hjerter af både små børn og seriøse kunstnere. Foto: Jakob Dall

Hvem anden end eventyrdigteren over dem alle - H. C. Andersen - kunne skabe verdens første flettede julehjerte?

Det første flettede julehjerte menes at være lavet af vor nationaldigter H. C. Andersen, som i 1860´erne flettede et julehjerte i gult og grønt papir, men uden hank.

Den kom først over ti år senere, og derfra gik det stærkt. I dag findes der næppe et eneste juletræ uden mindst et flettet julehjerte - og gerne mange.

Og mon ikke alle børn prøver at sidde med svedige fingre og bakse i lang tid, inden de stolt kan fremvise deres første - lidt krøllede - julehjerte?

Der er også nogen, som gør det at lave julehjerter til en kunst. En af dem er Sune Nielsen fra København.

Men hvorfor kaster man sig over kunstfærdigt flettede julehjerter? Sune Nielsen siger:

- At lave julehjerter er spændende, især fordi mulighederne er ubegrænsede. Så det er er en herlig legeplads, og i et H. C. Andersen-år som i år burde der være ekstra gang i fletterierne, også fordi julehjertet har kvaliteter nok i sig til at blive til en selvstændig kunstart.

I Sune Nielsens familie er der altid blevet lavet julehjerter. Selv blev Sune primært inspireret af sine brødre, som eksperimenterede med deres egne motiver. Den idé har han efterfølgende taget op og videreudviklet.

- Ja, jeg synes stadig det er både givende og sjovt at lave julehjerter - også fordi de for mig er et universelt-kristnet symbol på Guds kærlighed, fordi et julehjerte kan rumme alt, præcis som Guds kærlighed kan det.