Midnatsgudstjenester juleaften er populære

Katolsk mmidnatsmesse juleaften d. 24. december 2009 i St. Esprit kirken i den tyrkiske by Istanbul. - Foto: MUSTAFA OZER Denmark

- Den stigende tendens til midnatsgudstjenester og natkirke er en afspejling af den nye åndelighed, siger cand. theol. og adjunkt Marie Vejrup Nielsen - FIND EN MIDNATSGUDSTJENESTE HER

Midnatsmessen julenat er en fast tradition i de fleste katolske kirker, hvoraf den største og mest storslåede er midnatsmessen fra Peterskirken i Rom, hvor paven forestår messen.

Men midnatsmesser eller -gudstjenester er ikke kun et fænomen i den katolske kirke. Midnatsgudstjenester natten til den 25. december er en stigende tendens i folkekirken over hele landet, hvor den holdes som supplement til juleaftensgudstjenesterne om eftermiddagen.

Behov for midnatsgudstjeneste
En af de folkekirker, der har fast tradition for at holde midnatsgudstjeneste er Zions Kirke i Esbjerg.

- Vi har uafbrudt holdt midnatsgudstjeneste i Zions Kirke i godt 20 år. I begyndelsen var begrundelsen at tage hensyn til dem, der fik sent fri juleaftensdag, men den begrundelse er ikke længere reel. Vi bliver i stedet ved, fordi der med 100-250 deltagende hvert år, er et behov for det, fortæller kirkens sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed.

En midnatsgudstjeneste i Zions Kirke varer omkring 45 minutter, og har fokus på at skabe ro og fordybelse.

- Af indlysende grunde er der ingen småbørn til midnatsgudstjenesten, så det giver gudstjenesten sin egen højtid og ro. Vi tilrettelægger gudstjenesten med salmer og valg af musik, så det er festligt, meditativt og ikke for langt. Derfor fejrer vi ikke nadver ved midnatsgudstjenesten, siger Niels Jørgen Kobbersmed.

Lys, meditativ musik og ro
Også Abildgaard Kirke i Frederikshavn har holdt midnatsgudstjeneste i mange år.

- Da vi startede, var det en udfordring til unge i kirken om at lave en alternativ julegudstjeneste, som ikke var en gentagelse af den traditionelle. Gudstjenesten blev fyldt med rytmisk musik, salmer, korsang og taizé-sang, samt levende lys og oplæsninger af meditativ art ud fra årets juletema, fortæller kirkens sognepræst Johs. Kühle.

Selvom midnatsgudstjenesten i Abildgaard Kirke er én blandt 6 andre juleaftensgudstjenester, er kirken fyldt hvert år.

- Første gang forventede vi måske 100 deltagere, men kirken blev næsten fyldt med folk i alle aldre. Abildgaard Kirke har plads til cirka 450 mennesker, og julenat har der hvert år været mellem 500-600 mennesker fra både vores eget sogn og fra oplandet. Jeg tror, midnatsgudstjenesten er med til at dække et behov for indhold midt i julefejringen, siger Johs. Kühle.

Johs. Kühle kan ikke forstå, at medierne ikke har mere fokus på gudstjenester i folkekirken, der tiltrækker mange mennesker.

- Personligt synes jeg, at TV burde sende fra Abildgaard Kirke i stedet for fra Rom, men det gider man ikke bruge arbejdskraft på. Men en gudstjeneste af denne art kan man kun holde på dette ene tidspunkt af året, siger Johs. Kühle.

Folk søger stemning og oplevelser
- Den stigende tendens til midnatsgudstjenester og natkirke tror jeg, er en afspejling af den nye åndelighed, som efterspørger stemningsfulde oplevelser, der føles meningsfulde. Det ser vi både i og uden for folkekirken i form en individualiseret religion, der fokuserer på stemning og oplevelse, siger cand. theol. og adjunkt på Århus Universitet Marie Vejrup Nielsen.

Se hvem der holder midnatsgudstjeneste/messe i nærheden af dig på kirku.dk.