Sigurds jul på stjernetæpper lyseblå

Julen er for Sigurd Barrett både en glædens og en sorgens tid. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Julen er en oplagt anledning til at fortælle børnene om, hvem Jesus og Gud er, siger multikunstner Sigurd Barrett

- Julen kan godt være noget af et maraton, siger en åbenhjertig Sigurd Barrett, der dog skynder sig at tilføje, at han holder meget af julen, som for ham er ligeså meget kristendom som fætter BR.

- Når det er jul, rykker familien sammen. Julen er en mørk tid, hvor vi tænder lys og er nære. Julen er en oplagt anledning til at fortælle sine børn om, hvem Jesus er og hvem Gud er - især hvis man ikke taler om den slags til hverdag. Det gør vi ikke altid, selvom vi er kristne. Men forleden da vi bad Fader Vor, spurgte børnene selv, og så lå det ligefor, fortæller Sigurd.

Julen er for Sigurd også en tid med minder. Minder om den jul, som har været. Barndommens jul.

- Der er en ældre sang, der hedder Der er noget i luften, hvor man blandt andet synger Som julen derhjemme hos moder engang. Når jeg hørte den som barn, græd jeg som pisket. For det fik mig til at tænke på, at jeg en gang ville blive voksen og skulle holde jul uden min mor, beretter han og fortsætter:

- Og der er jeg så i dag, hvor min mor er væk. Men jeg græder ikke over det mere, selvom julen stadig kan være en sorgens og savnets tid. Men primært mindes jeg i dag med glæde - og vemod - min mor og min barndoms juleaftner, fortæller Sigurd, der dog har en anden salme, som i endnu højere grad er tilegnet hans mor.

Det er Dejlig er den himmelblå, som var hendes yndlingssalme, dengang hun var barn.

- Og især var hun glad for linjerne På stjernetæpper lyseblå, skal glade vi til kirke gå. De linjer står også på hendes gravsten. For sådan var det for hende at gå i kirke, siger Sigurd og fortæller, at hans mor som barn opfattede stjernetæpperne helt konkret som nogle meget smukke blå silketæpper.

Hjemme hos Sigurd holdes der traditionel jul med kirkebesøg, juletræ og gaver, som gives en af gangen, således at den, som sidst har fået, henter den næste pakke, og så kigger alle på, mens den pakkes ud og en ny skal hentes. Og så fremdeles indtil alle gaverne er pakket op.

Dermed kan alle se, hvad alle har fået, og gaverne bliver en del af et fællesskab frem for at blive flået op i lyntempo rundt om i stuen.

- Vi kan også lide at gå i gang i god tid. For med fem børn er der et hav af gaver, også selvom vi altid siger, at der nok ikke bliver så mange i år. Men så ender det altid med, at der er dynger og atter dynger af pakker, som skal åbnes. Så det med den rigelige tid passer os godt.

- I år har vi endda talt om, at børnene skal have nogle af gaverne om eftermiddagen. De går og venter hele den lange dag, og vi voksne har travlt, og så skal det hele skydes af på nogle få timer, inden de bliver overtrætte. Det er ikke helt logisk, så nu prøver vi med nogle gaver allerede om eftermiddagen, fortæller Sigurd.

 - Men det bedste er nu, når julefreden ud på aftenen sænker sig. Så er det for alvor jul både ude og inde, mener han og siger, at familien også holder af at gå i kirke både juledag og anden juledag.

Det er bare ikke så tit, at det kan nås. For der er to familiefødselsdage de to dage, blandt andet har Sigurds egen søn fødselsdag anden juledag. Så ved siden af den almindelige julefejring skal der også pyntes op med flag og balloner og holdes fødselsdag.

- Det er nemlig vigtigt at holde julen ude af fødselsdagen, slutter Sigurd, der i år også har skrevet om den fødselsdag, der startede julen. Han har nemlig gendigtet Juleevangeliet for UNITAS Forlag.

Julen er for Sigurd Barrett både en glædens og en sorgens tid. Foto: Leif Tuxen.