Jesu lignelser

Lignelsen om den rige bonde

Og han fortalte dem en lignelse: "Der var en rig mand, hvis mark havde givet godt. Han tænkte ved sig selv: Hvad skal jeg gøre? For jeg har ikke plads til min høst. Foto: Ruggiero Scardigno - Fotolia

Tilværelsen er andet end arbejde og sanke i lade. Der er også et ansvar over for andre og såmænd også over for én selv, skriver formand for rådgivningscentret Heden & Fjorden, gårdejer Sven Agergaard

Læs lignelsen om den rige bonde nederst i artiklen.

Hvad siger Jesus egentlig her?

At vi ikke er mere værd som mennesker, fordi vi besidder materiel rigdom.

Menneskelig rigdom handler i lige så høj grad om at være noget for andre og sammen med andre mennesker. Den der gemmer til natten, gemmer til katten, som det så ofte er blevet formuleret.

Hvad kan vi bruge lignelsen til i dag?

Til ikke kun at tænke på materielle goder, men også at tænke på at være noget for andre.

Samtidig har vi kun ét liv, som skal leves. Vi skal ikke bruge alt vores tid på at skrabe sammen og blive rige, hvis ikke vi har mulighed for at nyde livet samtidig. Ingen kender dagen i morgen.

Mange kan derfor bruge lignelsens budskab til noget i dag. Der er dem, som arbejder med sigte på at blive rige, men uden at nyde vejen dertil. Omvendt er der andre, der nyder deres arbejde og trives godt derved, samtidig med at de også får en fysisk velstand ud af det.

Og endelig er der også dem, der ikke tænker så meget over, hvordan man skal klare sig i næste måned, men kun tænker på at få noget at spise i morgen.

I den vestlige verden er det sociale sikkerhedsnet så stort, at jeg mener, det fratager det enkelte menneske ansvaret for at forsørge sig selv. Nogle af dem, der forventer, at samfundet sørger for dem, ville få en helt anden menneskelig tilfredsstillelse ved at forsøge at forsørge sig selv.

Kan du genkende dit eget liv i lignelsen?

Der er visse elementer i lignelsen, som ikke ligger mig fjernt.

Jeg arbejder meget. Det er dog ikke kun for at opnå et økonomisk afkast. Jeg trives med at udvikle og se ting gro. Jeg elsker at drive min virksomhed. Det er en livskvalitet i sig selv.

Samtidig vil jeg også gerne have et økonomisk afkast, så jeg kan betale mine regninger og bo godt. At kunne give mine børn nogle gode oplevelser ude i verden ligger mig i den henseende også på sinde.

Vi har gennem 20 år bygget en virksomhed op, men de senere år har vi besluttet, at vi skal bruge mere tid på at opleve andre sider af tilværelsen end arbejde. Det er ikke sikkert, at vi er sunde og raske til at gøre det, når vi bliver pensionerede.

Vedrørende at give til andre, så giver vi altid penge og gaver til indsamlinger og har faste ting, som vi giver til hvert år.

Ligeledes er hele familien - både min kone og tre børn - frivillige i sportsforeninger, og jeg sidder i mange bestyrelser, hvor jeg giver en masse uden af få noget materielt ud af det. Det er tiden, jeg giver - og det bibringer mig en form for livskvalitet.

Lignelsen om den rige bonde

Lukas-evangeliet kapitel 12 vers 13-21.

v13 Én i skaren sagde til Jesus: "Mester, sig til min bror, at han skal skifte arven med mig."
v14 Men han svarede: "Menneske, hvem har sat mig til at dømme eller skifte mellem jer?"
v15 Og han sagde til dem: "Se jer for og vær på vagt over for al griskhed, for et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod."
v16 Og han fortalte dem en lignelse: "Der var en rig mand, hvis mark havde givet godt.
v17 Han tænkte ved sig selv: Hvad skal jeg gøre? For jeg har ikke plads til min høst.
v18 Så sagde han: Sådan vil jeg gøre: Jeg river mine lader ned og bygger nogle, som er større, og dér vil jeg samle alt mit korn og alt mit gods.
v19 Og jeg vil sige til mig selv: Så, min ven, du har meget gods liggende, nok til mange år. Slå dig til ro, spis, drik og vær glad!
v20 Men Gud sagde til ham: Din tåbe, i nat kræves dit liv af dig. Hvem skal så have alt det, du har samlet?
v21 Sådan går det den, der samler sig skatte, men ikke er rig hos Gud."​