Jesu lignelser

Lignelsen om pladserne ved bordet

Nogle gange hører vi jo historier eller ser film om, at familie og venner kæmper for opmærksomhed, for at opnå en bestemt status eller endda en bestemt plads ved bryllupsfesten, men det har jeg faktisk ikke oplevet, siger bryllupsarrangør John Moloney Foto: PhotoeffectbyMarcha - Fotolia

Det er ikke nok kun at hjælpe folk i vores nære omgangskreds – vi skal også hjælpe folk udefra, når de har brug for vores hjælp til at blive kirkeligt velsignet i Danmark, mener bryllupsarrangør på Ærø, John Moloney

Selv da jeg var dreng, var jeg forundret over denne tekst, som jeg egentlig ikke læser som en rigtig lignelse.

Hvad siger Jesus egentlig her?

Budskabet i vers 7-12 lyder mere som et taktisk råd til folk, der gerne vil højere op af den sociale rangstige: "Tag den laveste plads ved bordet - på den måde vil din vært bemærke dig og rykke dig længere op af bordet, så du får prestige".

Det er som om Jesus tilslutter sig tanken om at søge indflydelse eller prestige og giver strategisk råd om at opnå det - hvilket helt sikkert ikke er, hvad han mente.

Det virkelige budskab om den kristne moral kommer til udtryk i vers 12-14.

Her lærer Jesus os, at man ikke skal invitere lokale folk ind i ens hjem, blot fordi de har indflydelse eller høj status. I stedet skal man invitere dem, der har behov for hjælp, og navnlig dem, der ikke er i stand til at gengælde tjenesten. Det handler om ydmyghed og om at hjælpe dem, som er i nød, ligegyldigt hvor de kommer fra, i stedet for at favorisere dem, som har midlerne til at betale tilbage eller gengælde tjenesten.

Kan du genkende dit eget liv som bryllupsarrangører i lignelsen?

Nogle gange hører vi jo historier eller ser film om, at familie og venner kæmper for opmærksomhed, for at opnå en bestemt status eller endda en bestemt plads ved bryllupsfesten, men det har jeg faktisk ikke oplevet.

I alle de syv år, vi har været bryllupsarrangører har alle selskaber været glade for at fejre det lykkelige par og for at være en del af begivenheden - og de har været meget velopdragne.

Til gengæld står vi med en udfordring for at kunne velsigne de internationale par, der efterspørger en kirkelig velsignelse efter at de er blevet borgerligt viet. Vi lever i en globaliseret verden, og jeg mener ikke, at danske kirker kun skal tjene de lokale og den nære omgangskreds.

Sådan læser jeg ikke budskabet hos Lukas 14, 7-14. Der mener jeg tværtimod, at vore kirker bør anerkende, at tiderne har ændret sig. Folk kan ikke længere altid leve og gifte sig på samme sted, hvor de voksede op, men ikke desto mindre har de ret til kristen hjælp, uanset hvor de er.