Julekalender: 14. december

Bodil Jørgensen: Samars overskud er en engel værdig

For Bodil Jørgensen er hverdagens engle de mennesker, der gør livet lettere for en. Men en engel kan også være en, der bryder grænser ned og kaster nyt lys over verden. Foto: Leif Tuxen.

Bodil Jørgensen opfatter sin søns svigermor som en engel. For selvom hun har mistet det meste af sin familie til krigen i Syrien og ikke har alt det, vi andre har, så har hun en særlig ydmyghed overfor livet. Hun gør en forskel for mange mennesker

De mennesker, der baner vej og gør livet lettere – tager åget af ens skuldre – er hverdagens engle, og dem møder man jo heldigvis flere af på sin vej. Jeg har for eksempel lige været til behandling for nogle nakkesmerter hos en dame, som har de blødeste og fineste hænder, så hun kan virkelig noget.

Men der er en, jeg bliver nødt til at nævne, når vi snakker om engle. Det er en arabisk kvinde, der hedder Samar Chaaban. Hun er et af de mest ydmyge, sjove og kærlige mennesker, jeg kender. Hun gør en forskel for rigtig mange mennesker. Det betyder ikke noget for hende, hvem de lige præcis er. Det er alt lige fra hendes egne børn til en veninde, der kommer fra Damaskus, og en familie, der bor i Syrien.

Samar og hendes libanesiske mand kom til Danmark fra Syrien for flere år siden. Hendes mand er nu død, og hun bor i Mjølnerparken i København. Hun har mistet resten af familien i Syrien til det vanvid, der er dernede, og det bærer hun utrolig smukt. Hendes overskud er en engel værdig. Hun er aldrig et offer. Samar kommer fra en fin familie i Damaskus, og hun er selv uddannet jurist, men i dag arbejder hun som syerske. Hun har lært at sy som barn og syer nu for folk og lever, så godt hun kan.

Hun har en særlig ydmyghed overfor livet. Hun har ikke alt det, vi andre har, men alligevel har hun et ufatteligt overskud. Der er altid mad i hendes gryde, når man kommer forbi. Hun slipper alt, hun har i hænderne, når hun får besøg. Vi griner altid rigtig meget og er ved at dø af grin, når vi er sammen.

Samar har også gjort noget særligt for mig. Hendes datter er blevet min svigerdatter, så det har jeg fået af hende – en familierelation. Det er stort, at en muslimsk familie gerne vil have så meget med os at gøre, at vi fik lov til at få hendes datter i familien.

Hun baner vej for mig til at forstå alle mulige ting. Det er, hvad jeg forbinder med en engel. Engleliv handler om at bryde grænser ned. I sidste ende betyder det ikke noget, om vores gud hedder Allah eller Gud. Tilgivelsen og nåden er også stor i andre religioner. Desværre er der alt for mange mennesker, der bliver fanatiske, fordi de ikke har nået at møde nogen, der brød grænserne ned.

Vi laver i en fanatisk tid, bare se på den amerikanske præsident Donald Trump eller de kristne i USA, men islam har fantastiske sider, som vi i ikke ser i fanatismens navn. Det eneste der virkelig gælder, og som en engel altid vil tage vingerne – eller hatten – af for, er, om den trængende bliver tilbudt et måltid mad. Det er ligesom at indse det store i det små. Det kan man ikke, når man er fanatiker, så er man stor i hatten hele tiden.

For mig er det fantastisk med de samtaler, jeg har haft med Samar, om alt, hvad der sker i Mellemøsten lige nu. Måske kommer der et rigtigt forår nu. Et forår for folket. Jeg så for nyligt et billede af en kvinde i Libanon med et tørklæde og et kristent kors i panden. Alle går på gaden – både kristne og muslimer. De vil bare have et hus, et arbejde og råd til at leve et liv.

Hvis englene skal minde os om noget, så er det at have husrum og hjerterum. Det er vi nødt til at lære igen, fordi vi er blevet så forvente. Vi har nok i os selv. Vi forsøger at opretholde vores trygge liv, som ikke må involvere rod og andre mennesker, der kan give os ulejlighed.

En engel er en, man kan regne med. En, der tør gå forrest ind i mørket og tager tingene, når de skal tages. Jeg forbinder også en engel med en, der har en blomst i hånden. I kristen kunst er englen Gabriel, der kommer til Maria, ofte afbildet med en lilje i hånden. Samar sender også altid en blomst med sine sms’er.

Der er jo mange af sådan nogle hverdagsengle. I min hverdag betyder Samar noget – og så er der alle de engle, jeg ikke ser. Jeg troede, da jeg i 2014 havde en ulykke på Mandø under en filmoptagelse, at jeg skulle se en engel. Men det gjorde jeg ikke. Det var bare mørkt, men i mørket vidste jeg, at de fandtes. Det er en dejlig erkendelse.