Julekalender 2020

Læs alle afsnit i julekalenderen "Hjem til jul"

Mange ville nok ønske, at det er dette syn, der møder dem, når de kommer hjem til jul. Foto: Sam Beasley/Unsplash

Kristendom.dk sætter denne jul fokus på det at vende hjem i december - hvad det end kan betyde og indebære. Følg med her hver dag indtil juleaftensdag og læs beretninger fra 24 fremtrædende danskere om, hvad det betyder for dem at vende hjem til jul

I julen er det tid til at vende hjem - hjem til familien og måske endda hjem til det hus, hvor man er vokset op. Men det kan være meget forskelligt, hvad et “hjem” egentlig er for en størrelse. Og hvad gør man, hvis man ikke rigtig har et hjem at vende hjem til?

Det sætter kristendom.dk fokus på i årets julekalender, hvor en række fremtrædende danskere reflekterer over, hvad det betyder at vende hjem til jul.

Følg med i hele serien her:

24. december: Politiker Isabella Arendt

Hun er vant til den lille forsamling juleaften, så i det henseende er årets jul ikke så usædvanlig for hende. Men intet er alligevel helt som det plejer. I dette afsnit af julekalenderen reflekterer formanden for Kristendemokraterne, Isabella Arendt, over, hvad det vil sige at vende hjem til jul midt i en pandemi.

Læs hele artiklen med Isabella Arendt her.

23. december: Radiovært Iben Maria Zeuthen

Julen bliver ikke som den plejer, og det er både godt og dårligt, mener radiovært Iben Maria Zeuthen. For selvom corona udstiller alverdens ensomhed, så er der også en vigtig lærestreg at hente: Vi kan ikke altid skabe den perfekte jul

Læs hele artiklen med Iben Maria Zeuthen her.

22. december: Forfatter Marlene Torm Gertsen

Når vi har for travlt med at købe gaver og åbne chokoladekalendere, så glemmer vi, hvem julen egentlig handler om. Julen er nemlig meget mere end glaserede æbler og ”Fars fede juleferie” – jul er også Jesus i krybben, skriver forfatter Marlene Torm Gertsen.

Læs artiklen med Marlene Torm Gertsen her.

21. december: Kristian Molbo, tidligere Jehovas Vidne

Det er snart 20 år siden, at han brød med Jehovas Vidner og opgav forholdet til væsentlige dele af sin familie. Den dag i dag er Kristian Molbo 39 år, tingene er ved at falde på plads, og han er klar til at blive far. Nu står julen for døren, og glæden ved de nære familierelationer er begyndt at dæmre for ham. Men hvad er jul og hjem for den, hvis familie afviser at holde jul og at have kontakt til én?

Læs hele artiklen med Kristian Molbo her.

20. december: Kulturjournalist og podcastvært Lucia Odoom

For podcastvært og kulturjournalist Lucia Odoom er jul ikke noget, der nogensinde er foregået på samme måde. Men en ”magisk” oplevelse til julemesse i Paris bragte hende tættere på, hvordan hun vil skabe sine egne traditioner.

Læs artiklen med Lucia Odoom her.

19. december: Entertainer Sigurd Barrett

Sigurd Barrett har skrevet et væld af børnebøger og julesange til de mindste. Nu er han aktuel med sin første voksenbog ”Julekalender til voksne”. Forfatteren og entertaineren oplever julen som en kontrastfyldt tid, der både indeholder barndommens glæde og voksenlivets sorg.

Læs artiklen med Sigurd Barrett her.

18. december: Præst Henrik Højlund

Henrik Højlund er præst i den aarhusianske valgmenighed Aarhus Bykirke. Og skulle man tro, at han har travlt i julen, så tager man fejl. Hvert år ser han frem til, at julefreden sænker sig, for den nyder han i fulde drag. I sin ungdom mistede han juleglæden, men gennem hans børn er den kommet stærkt tilbag.

Læs hele artiklen med Henrik Højlund her.

17. december: Kim Fogt, tidligere anbragt

Kim Fogt bor på Nørrebro i København, der sammen med hans kone og 16 måneder gamle søn, danner rammerne for dagligdagen og hjemmet. Da han selv var barn, blev han anbragt uden for hjemmet. Og selvom man jo ikke bliver anbragt for sjov, var det altid rart at vende hjem til jul.

Læs hele artiklen med Kim Fogt her.

16. december: Missionær i Hong Kong Bodil Skjøtt

Bodil F. Skjøtt og hendes familie boede i det vestafrikanske land Liberia, mødte hun kulturforskelle, der tvang hende til at tænke anderledes om julens allervigtigste budskab.

Læs artiklen med Bodil Skjøtt her.

15. december: YouTube-forkynder Nicklas Vibe Lund

Han er ikke vokset op i en troende familie, men alligevel er Niklas Vibe Lund i dag fritidsforkynder i Indre Mission. Troen kom til ham efter hans konfirmation for cirka fem år siden. Så hvordan er det at vende hjem til jul, når resten af familien tror næsten lige så meget på Jesus som på julemanden?

Læs artiklen med Niklas Vibe Lund her.

14. december: Tv-vært Christian Degn

Tv-værten Christian Degn, der er kendt fra programmer som “Hammerslag” og “Alt det min far ikke har lært mig”, har så længe, han kan huske, fejret jul på præcis samme måde. Bortset fra ét enkelt år.

Læs artiklen med Christian Degn her.

13. december: Journalist, komiker og tidligere formand for Ateistisk Selskab Anders Stjernholm

Der bliver diskuteret en masse, når Anders Stjernholms familie holder jul: Hvorfor skal der synges så meget om Jesus? Er boligskatten retfærdig? Og hvis tur er det i Matador? Alligevel glæder komikeren og religionskritikeren sig til at vende hjem til jul.

Læs artiklen med Anders Stjernholm her.

12. december: Sangerinde Katinka

Sangerinden Katinka Bjerregaard flyttede hjemmefra som 19-årig, men indtil hun flyttede sammen med manden Daniel, var det stadig barndomshjemmet på Christianshavn, hvor hun virkelig kunne være sig selv.

Læs artiklen med Katinka her.

11. december: Özlem Cekic, debattør, forfatter og brobygger

Selvom Özlem Cekic er vokset op i et muslimsk hjem, har julen fået en vigtig betydning for hende. For julemåneden handler, ligesom ramadanen, om at binde mennesker sammen og finde tilbage til det væsentlige i tilværelsen.

Læs artiklen med Özlem Cekic her.

10. december: Udvekslingsstudent Valentine Parnas

Valentine Parnas studerer antropologi på Københavns Universitet og var sidste år på udveksling i Australien. Det betød, at hun skiftede familiens sædvanlige julerejse til Schweiz ud med Sidneys bagende sol - men i år krydser hun fingre for, at julen kan blive, som den plejer.

Læs artiklen med Valentine Parnas her.

9. december: Drag queen Rasmus Frederiksmose

Bag den anerkendte danske drag queen Brynhildr the ViQueen står 25-årige Rasmus Frederiksmose. I år skifter han for første gang familiejulen ud med en aften som værtinde på et bingoarrangement til fordel for enlige og ensomme.

Læs artiklen med Rasmus Frederiksmose her.

8. december: Gadepræst Peder Thyssen

Peder Thyssen er gade- og korshærspræst ved siden af sit virke som sognepræst ved Odense Domkirke. Hele året opsøger han og stiller sig til rådighed for udsatte mennesker på gaden, men for de udsatte er særligt julen en svær tid. For de, der ikke kan vende hjem, træder han i hjemmets sted.

Læs artiklen med Peder Thyssen her.

7. december: Fotokunstner Inuuteq Storch

For grønlandskfødte Inuuteq Storch har betydningen af, hvad et hjem er, forandret sig over tid. Alligevel ved den 31-årige kunstner, at hans hjerte tilhører naturen.

Læs artiklen med Unuuteq Storch her.

6. december: Leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank

Ingrid Anks datter Johanne er en kræsen ung dame. Det har gennem tiden ført til mange diskussioner over spisebordet – også til jul. Løsningen er blevet et maksimalistisk julemåltid, hvor der er plads til alle.

Læs artiklen med Ingrid Ank her.

5. december: Sognepræst Poul Joachim Stender

Sognepræst Poul Joachim Stender har gennem tiden fejret jul flere steder i verden. Men på trods af plasticjuletræer, larmende aircondition og blæksprutter på julemenuen, har han følt sig hjemme.

Læs artiklen med Poul Joachim Stender her.

4. december: Snorre Pedersen, formand for NGO'en Hjælp Din Næste

23-årige Snorre Pedersen vil menneskeliggøre vores billede af hjemløse. Derfor har han startet organisationen Hjælp Din Næste, som blandt andet deler julegaver ud til folk, der lever på gaden

Læs artiklen med Snorre Pedersen her.

3. december: Politiker Peter Kofod

Peter Kofods barndomshjem indeholder mange juleminder: Fra snestormen i 2010 til julegåsen, som han i mange år selv slagtede. Men i år er det sidste gang, at politikeren vender hjem til det gamle hus på Bornholm.

Læs artiklen med Peter Kofod her.

2. december: Biskop Marianne Gaarden

Efter sin mands død oplevede biskop Marianne Gaarden, hvordan det at rejse ud også kan være en hjemkomst. For hvis man bliver mødt af hjerterum og hjertevarme, betyder det ikke så meget, hvor i verden man er.

Læs artiklen med Marianne Gaarden her.

1. december: Filminstruktør Jonas Risvig

26-årige Jonas Risvig, instruktør og aktuel med anden sæson af ungdomsserien Centrum, tog som ung barndomshjemmet for givet. Men i dag er hans ungdomsunivers en råd tråd i hans film.

Læs artiklen med Jonas Risvig her.

Foto: Jesper Christensen
Foto: Leif Tuxen
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Foto: Privatfoto
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Leif Tuxen
Foto: Privatfoto
Foto: Arkiv
Foto: James Richards, Bastard Cafe
Foto: Privatfoto
Foto: Iben Gad
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Lotte Skov/TV 2
Foto: Ole Noermark Larsen, impuls
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Siri Leijonhufvud
Foto: Johanne Teglgård
Foto: Privatfoto
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix