Kanye Wests nye album kan gøre folk mere kristne

Rapperen Kanye West har udgivet et eksplicit kristent album med titlen "Jesus Is King". I og med at hans fans primært er unge mennesker, kan han med dette album åbne en dør til kristendommen for nogen, der måske ikke før har syntes, at kristendommen er noget, de vil prøve kræfter med. Foto: Usa Today Sports/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske rapper Kanye Wests nye album "Jesus Is King" skriver sig ind i en lang tradition af popkultur og kristendom. ”Han kan potentielt blive en endnu større rollemodel ved at bevæge sig ind i den religiøse verden,” mener ekstern lektor Kasper Dalgaard

Fredag den 25. oktober udkom Kanye Wests længe ventede album ”Jesus Is King.” Han startede produktionen af albummet tilbage i august, der dengang blev annonceret under titlen ’Yandhi.’ Et par udsættelser og en markant symbolsk navneændring senere er albummet ude nu.

Modtagelserne i de danske medier er blandede: Det svinger fra Soundvenue, der takker gud for at have genoplivet Kanye, til Gaffa, der kalder det hans dårligste værk til dato, og Information, der synes, produktionen er god, men at alt den Jesus-snak er for meget. Det går igen i de fleste anmeldelser, for Kanye Wests nye album centrerer sig i markant grad om Jesus. Med hvad går al den snak om Jesus ud på?

Kristendommens plads i popkulturen går langt tilbage
At kristendommen udtrykkes kulturelt er bestemt ikke et nyt fænomen. Man har altid genskrevet kristendommen og Jesusfiguren, så det passer til samtiden. Det er heller ikke en ny drejning, at man bruger musik til at viderebringe kristendommens budskaber.

Det er salmer et fint eksempel på. De er skrevet ud fra samtidens ide om populærkultur, og derfor er salmers melodier altså et udtryk for deres tids popmusik, forklarer Kasper Dalgaard, der er ekstern lektor i kristendomshistorie ved Københavns Universitet: ”Man valgte de melodier, man gjorde, for det var dem, de unge nynnede med på. Så selvom de virker gammeldags for os i dag, så var de i samtiden popkultur.”

Men det er ikke kun popmusikken, der har været et middel til genfortællinger om kristendommen. Det er i høj grad popkultur mere generelt set:

”Det ses også i film, teater, litteratur og så videre. Der er for eksempel lavet en film kaldet ’Jesus Christ Vampire Hunter’ for 20 år siden, hvor vampyrer var en stor del af popkulturen,” fortæller Kasper Dalgaard.

At flere af de danske anmeldere blev ukomfortable af alle de mange hallelujah’er, der synges på Kanye Wests nye album, er måske ikke så underligt, for en lignende udtalt kristendom ses ikke så ofte i en dansk kontekst. Flere amerikanske kunstnere som rapperen Kendrick Lamar og sangerinden Beyoncé, er udtalte kristne og bruger kristen symbolik – hvilket dog kommer til udtryk mindre eksplicit end på Kanye Wests ”Jesus Is King".

Samtidig er det generelt ikke fremmed for amerikanere at udtale deres religion på den måde. Kasper Dalgaard understreger, at der er en stor kulturel forskel på Danmark, eller endda Europa og USA, hvad angår religion. Det kan hænge sammen med ideen om, at USA er et individualistisk land med mange forskellige kristne retninger. På den måde kan man altid finde den retning, der passer specifikt til en:

”På grund af denne individualitet er der også en indbygget større tilbøjelighed til at råbe højt om, hvilken kristendom man har herovre i den her kirke i forhold til kirken længere ned ad gaden. I Danmark er vi mere vant til, at der er folkekirken, hvor alle er mere eller mindre enige, og så er der nogle mindre kirker, vi ikke rigtig kender til,” forklarer Kasper Dalgaard.

På en måde ligger det altså i kristne amerikanernes kulturelle dna at udbasunere lige præcis den tro, man selv har.

En moderne salmesamling
Men ”Jesus Is King” markerer alligevel noget nyt. Nok er Jesus blevet genskrevet siden han vandrede rundt i Galilæa, men ikke tidligere af en af verdens mest indflydelsesrige kulturpersonlighed. Kanye West er ikke bare musiker. Han er også designer, producer og har i skrivende stund 37 millioner månedlige lyttere på Spotify. For ikke at tale om hans 29,3 millioner følgere på Twitter.

I og med, at det primært er unge mennesker, der lytter til Kanye Wests musik og følger ham på de sociale medier, åbner han med dette album en dør til kristendommen for en befolkningsgruppe, der måske ikke før har syntes, at kristendommen er noget, de vil prøve kræfter med.

”Hvis Kanye Wests lyttere bliver ved med at synes, han er en rollemodel, så vil han også potentielt blive en endnu større rollemodel ved at bevæge sig ind i den religiøse verden – så hans følgere ikke bare tager hans tøjstil og musikstil til sig, men også hans religiøse stil. Vi er nogle påvirkelige mennesker, og hvis alle de andre, vi ser på Instagram og Twitter og så videre, synes kristendommen er fedt, jamen så bliver man måske også mere kristen,” afslutter Kasper Dalgaard.

”Jesus Is King” er et pudsigt indspark i nutidens popmusik og i Kanye Wests diskografi - men ikke indenfor kristendomshistorien. Så hvis det kan dulme smerterne en anelse for de inkarnerede fans, skal man måske stoppe med at se ”Jesus Is King” som rapperen Kanye Wests nye album, men nærmere som en moderne salmesamling. Det er i hvert fald den tradition, han læner sig op af.

Hør et af numrene fra Kanye Wests album "Jesus Is King" her: