Den katolske kirkes danske eksorcist: Mange mennesker tror mere på Djævelen end på Gud

Lars Messerschmidt er den katolske kirkes eneste eksorcist i Danmark. Han oplever især, at alternativ behandling og healing gør danskere modtagelige over for djævelsk besættelse. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lars Messerschmidt er katolsk præst og Danmarks eneste autoriserede eksorcist. Han oplever en stigende efterspørgsel på guddommelig assistance fra folk, der forsøger at blive fri for dæmoner og onde ånder

I en stille lejlighed på Bredgade, kun et stenkast fra Marmorkirken, slår den katolske præst Lars Messerschmidt sine folder. Her er han omgivet af bøger og slidte, sorte lædersofaer, der bærer præg af mange års intensivt brug. På væggene omkring indgangsdøren hænger små, elegante ikoner, der med deres væld af farver bryder med lejlighedens ellers monotone palet.

Bøgerne i reolen er af den tunge slags og har, ligesom sofaarrangementet, den samme særlige aura af at have været nye for længe siden, men uden at kvaliteten er forsvundet med årene. Hvis man går tættere på bøgerne og skiller de knasende, gamle sider ad, vil der være nogle karakterer, der går igen: Særligt Jesus og Gud, der umiskendeligt spiller en stor rolle i mangt en katolsk præsts bogsamling. Men også onde ånder, dæmoner og Djævelen besidder en stor del af spaltepladsen i Lars Messerschmidts bogreol.

Lars Messerschmidt er nemlig ikke bare præst i den katolske kirke. Han er også eksorcist.

En praktisk disciplin

Det lyder formentlig for mange som noget fra gyserfilm eller -bøger, men eksorcisme - eller djævleuddrivelse - er en anerkendt del af den katolske kirke i hele verden. Det er en praksis, der har eksisteret i århundreder, og i 2014 blåstemplede Pave Frans den verdensomspændende organisation for eksorcister.

Da Lars Messerschmidt begyndte at praktisere djævleuddrivelse, eller befrielsestjeneste, som det også kaldes, i 1970’erne, var der ikke nogen anden etableret instans, der tog sig af den slags:

“Sædvanligvis skal man følge en erfaren eksorcist i hans arbejde, når man skal lære praksissen. Men det var ikke muligt for mig, da jeg startede, for der var ikke andre. Der var ikke nogen i hele Danmark, man kunne konsultere eller spørge til råds. Men jeg kunne mærke, at der var behov for, at nogen kunne hjælpe i de situationer, hvor der var tale om djævelsk besættelse. Så derfor kastede jeg mig ud i det - det var learning by doing (lære ved at gøre, red.).”

Øget efterspørgsel på djævleuddrivelse

Lars Messerschmidt har sidenhen haft en travl hverdag, både som præst i den katolske kirke i København, og ikke mindst som Danmarks eneste autoriserede katolske eksorcist. For især på dette område oplever Lars Messerschmidt, at folk opsøger ham og hans ganske særlige metoder.

Behovet for djævleuddrivelse vinder frem flere steder i den katolske verden. Det kristne magasin Udfordringen skriver, at der i Italien er omkring 500.000 årlige sager, hvor folk søger en eksorcist, og at der samtidig ses en markant stigning i efterspørgslen på alternative behandlingsformer. Disse tendenser har en klar sammenhæng, mener Lars Messerschmidt:

“Mennesker i vore dage er ekstremt nysgerrige på det åndelige og okkulte, og det kan være dødsens farligt. For hvis man selv opsøger det okkulte, kan det gøre, at dæmonerne får adgang til dig. Der er mange mennesker, der synes, det spirituelle er spændende, og som derfor opsøger forskellige okkulte grupper for at opleve de spændende ting, de kan tilbyde,” fortæller Lars Messerschmidt og fortsætter:

“Healing er et godt eksempel på, hvordan mange åbner døren for Djævelen. I healingen er der dæmoniske kræfter på spil, ofte uden at healeren selv ved det. Healerne vil gerne hjælpe, men effekten kan være, at tilstanden forværres, fordi Djævelen bruger healerne som redskaber til at få magt over mennesker og komme ind i deres liv. Når tingenes tilstand forværres, er der mange af disse mennesker, der opsøger mig. Derfor har jeg i de senere år mærket en markant udvikling i efterspørgslen på eksorcistisk assistance.”

Lars Messerschmidt fortæller, at behovet for eksorcisme er stigende af to grunde. For det første går de plagede mennesker forkerte steder hen for at få hjælp og åbner sig derved op for uønsket påvirkning. Dette sker i takt med, at det bliver mere almindeligt at opsøge den alternative verden, og derfor bliver behovet for efterbehandling – herunder eksorcisme – større. For det andet er djævleuddrivelse og onde ånder ikke længere et tabu, som det var førhen:

”Dengang var der stort fokus på, at man skulle søge psykologhjælp og medicinske løsninger, men det er ved at ændre sig i dag.”

Selvom eksorcisme er en anerkendt del af den katolske kirke, er det ofte fra andre kristne, Lars Messerschmidt møder den største modstand. Til gengæld oplever han stor forståelse fra folk uden for kirken, som ikke fornægter det ondes eksistens:

“Som det ser ud i dag, får Djævelen stadig mere og mere magt i verden. Det er den virkelighed, disse mennesker lever med, og de benægter den ikke. På den måde kan man sige, at mange mennesker tror mere på Djævelen end på Gud.”