Hvad er trinitatis?

Trinitatis søndag indvarsler en en lang periode uden særlige helligdage.

Når kirken har overstået pinse, begynder en lang periode uden særlige helligdage. Perioden kaldes trinitatis-tiden, og ordet dækker over, at man fejrer den treenige Gud: Fader, Søn og Helligånd

Trinitatis er latin og betyder "treenighed". Trinitatis søndag er den første søndag efter pinse og dermed også den første søndag i det festløse halvår, indtil det igen bliver advent, og kirkeåret begynder på ny.

Trinitatis søndag hedder også Hellig Trefoldighedsfest, og med lidt god vilje kan selve Trinitatis søndag derfor kaldes for en særlig helligdag.

LÆS OGSÅ: 5 bønner til trinitatis

Indtil første søndag i advent vil søndagene i trinitatistiden være inddelt i nummererede trinitatisdage. I middelalderen var trinitatistiden struktureret af en del helgenfester, men folkekirken har kun én af disse tilbage, nemlig allehelgen, som er placeret på den første søndag i november.

Trinitatistidens temaer og prædikener er mere hverdagsorienterede og fokuserer ofte på, hvad et godt kristenliv er.

LÆS OGSÅ: Opskrift: En kage til trinitatis
.

Treenighed i Bibelen
Ordet treenighed optræder i øvrigt ikke i Bibelen. Når man i kirkens tidlige historie introducerede ordet i kirken, var det et udtryk for, at man i Bibelen mente at finde, at Gud optrådte i de tre forskellige skikkelser: Fader, Søn og Helligånd.

LÆS OGSÅ:
Hvad er et kirkeår?