Interview

Folkekirken støtter dialog – ikke mission

Massoud Fouroozandeh. Foto: Malte Kristiansen

Dialog må aldrig blive målet. Kun midlet, siger sogne- og migrantpræst Massoud Fouroozandeh. Snart er han ikke længere sognepræst på Fyn og vil hellige sig arbejdet med at oprette en valgmenighed for migranter. Men økonomisk bliver det svært

Du kan ikke åbne et bageri og samtidig sige, at du ikke bryder dig om lugten af brød. Massoud Fouroozandeh, der knap to uger endnu er sogne- og migrantpræst, fortryder ikke, at han har udfordret folkekirken.

Bageriet er for ham et billede på folkekirken, hvor han de seneste tre år har været ansat af Fyens Stift som sognepræst og som migrantpræst i missionsbevægelsen Church of Love, som han selv har grundlagt.

Lugten af brød er ifølge Massoud Fouroozandeh den ”rene og klare forkyndelse af evangeliet”. Den er der ikke plads til alle steder i folkekirken, mener han, og dermed heller ikke til ham.

Som Kristeligt Dagblad skrev tidligere på ugen, udløber hans treårige projekt-ansættelse senere i september. Der er opslået en ny stilling som migrantpræst på Fyn, men den har Massoud Fouroozandeh ikke søgt, fordi han ikke mener, at han kan arbejde inden for stillingens rammer. Brobygningen mellem sognekirken og migrantarbejdet mangler, fordi det ikke også er en stilling som sognepræst, forklarer han.

Men er det ikke dig, der med dit dåbssyn har provokeret folkekirken unødigt og selv været årsag til, at du ikke længere skal være sognepræst?

”Helt ærligt: Jeg kunne ikke have været mere forsigtig. Folkekirken mangler endnu flere trofaste missionærer, der holder fast i det kristne budskab. Det vil jeg ikke give køb på,” siger han.

Selvom det med Massoud Fouroozandehs ord lige nu er ”en udfordrende og lidt frustrerende tid”, er der lyspunkter.

”Folk fra hele landet har skrevet til mig og sagt, at de er kede af det, der er sket. Mange troede som mig, at de gejstlige i folkekirken ville tage imod mission og forkyndelse af evangeliet blandt indvandrere med kyshånd. Men det modsatte sker i øjeblikket,” siger han.

Blandt de mange henvendelser, hvoraf de fleste kommer fra andre sognepræster, er Massoud Fouroozandeh nu ved at samle en støttegruppe til fordel for Church of Love, som han håber på - inden for kort tid -bliver godkendt som valgmenighed.

”Det er et lyspunkt, for så kan jeg koncentrere mig om at forkynde evangeliet purt og rent.”

Der er dog en økonomisk udfordring forbundet med, at Massoud Fouroozandeh snart ikke længere får løn fra folkekirken som sognepræst, for som valgmenighed skal medlemmerne selv betale for kirkens arbejde, herunder præstens løn.

”Det er en økonomisk byrde, og enhver, som kender migrantarbejdet, er også klar over, at vi kommer under et kolossalt pres. For mange i Church of Love er flygtet og kommet til Danmark uden særlig meget. Mange går nu til sprogundervisning, og en del har ikke fået fastarbejde endnu. Vi forsøger at samle en støttegruppe, for at folk både økonomisk og på andre måder kan hjælpe arbejdet. Blandt andet ved at skaffe sponsorer,” siger han.

Ifølge Massoud Fouroozandeh har folkekirken ressourcer til at støtte hans arbejde. Men vil ikke prioritere det.

”Problemet er, at du ikke må kalde dit arbejde mission. Men du må kalde det dialog og hyggecaféer med kaffe. Så er der penge nok at hente fra folkekirken. Men jeg vil ikke gå på kompromis. Dialog er for mig midlet til selve målet, som er omvendelse. Dialog må aldrig blive målet. Kun midlet,” siger han.