Middelalderens Danmark kort fortalt

De sammensvorne riddere fra mordet i Finnerup Lade efter mordet på Erik Klipping 1286. Foto: Otto Bache/Wikimedia

Middelalderen var den periode, hvor danskerne blev kristne og hvor det civilisationssamfund, vi kender i dag, tog sin spæde begyndelse. Få overblikket over middelalderhistorien her

Den danske middelalder er i perioden år 1050 - 1536. Den startede, da landet blev et kristent kongerige, og sluttede da den lutherske Reformation blev gennemført i hele landet.

Inden middelalderen dyrkede danskerne den nordiske asatro, men kristendommen kom til markant at påvirke danskernes kultur, hverdagsliv og samfund.

I denne serie, som består af fire dele, kan du blive klogere på middelalderens historie med særligt fokus på den måde, kirken og kristendommen udviklede sig i Danmark.

I udarbejdelsen har vi rådført os med professor emeritus i kirkehistorie og dr.theol. Martin Schwarz Lausten.

Her kan du læse alle fire afsnit.

Afsnit 1: Det store kirkebyggeri

De danske sognekirker ligger overalt i det danske landskab som en synlig arv fra dengang kristendommen kom til Danmark. I første afsnit af serien kommer kristendommen til Danmark ved en munk ved navn Ansgar, og den udbredes både fra præsternes prædikestol og gennem den samfundssatire, som kalkmalerierne udgør.

Læs mere her

Afsnit 2: Kampen for at blive helgen

Det var et højdepunkt i den religiøse middelalderhistorie, da den dræbte Knud Lavard blev kåret som helgen i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Det betød nemlig, at sønnen Valdemar den Store fik en guddommelig fordel i spillet om magten i Danmark.

Læs mere her

Afsnit 3: Den sorte død

Pesten, som raserede i hele Europa, fik konsekvenser for kirken. Men det var samtidig også kirken, som kom de smittede til undsætning med sjælemesser og bøn.

Læs mere her

Afsnit 4: Da danskerne blev lutherske

En kamp om magten udløste Danmarks hidtil eneste borgerkrig. Først da slaget var afgjort og der faldt ro over landet, kunne Martin Luthers tanker om reformation blive udbredt.

Læs mere her