Studerende fatter malerpenslen og næstekærligheden

Unge fra projektet Assist hjælper beboerne på Kongevænget med sommerens praktiske opgaver. Foto: Laura Fischer-Larsen

En gruppe unge studerende bruger årligt en uge af deres sommerferie på plankeværksmaling, græsslåning og oprydning i et boligområde i Hillerød. Kristendom.dk har besøgt projektet Assist, der tilbyder en arbejdsferie med mening

Man kan ret hurtigt kende dem, de unge frivillige, når man ankommer til boligområdet nær Grønnevang Kirke i Hillerød. De render rundt som myrer i en tue i det labyrint-agtige Kongevænget i deres hvide t-shirts med ASSIST 2013 på ryggen.

Assist er en sommerlejr i uge 27 startet af Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) for tre år siden i samarbejde med Grønnevang Kirke og beboerforeningen på Kongevænget.

LÆS OGSÅ: Frivillige byder hjemløse på festmiddag

Beboerne i de gule firkantede boligkomplekser tæller både enlige, ældre, muslimske familier og folk med sociale problemer. Fælles for mange af dem er, at hverdagens praktiske opgaver er vokset dem over hovedet.

Arbejdsferie med mening
Derfor fandt Thyge Enevoldsen, præst i Grønnevang, Ali Gashtasebi, beboerkoordinator i Kongevænget og Daniel Hougaard, sekretær i KFS, sammen om at tilbyde en hjælpende hånd til beboerne en gang om året.

Vi ville gerne lave en sommerlejr, som skulle bringe alle mulige slags studerende sammen, og hvor vi lavede noget fysisk. Men vi ville også gerne have, at der var et godt formål med det, og da Ali og Thyge i forvejen havde et godt samarbejde heroppe, var der god grobund for, at vi kunne få lov at lave en slags arbejdssommerlejr her, fortæller Daniel Hougaard fra KFS.

Studerende hjælper troende eller ej
Malerpletterne på arme, ben og ansigter er ikke til at overse på de cirka 25 unge, der fredag middag var samlet til frokost i Brohuset, boligområdets samlingssted. De unge betaler 250 kroner for at deltage i lejren og får til gengæld fuld forplejning med alt fra pizza, pastasalater og gode solide rugbrødsmadder til kaffe og kage til at forsøde tiden efter en endt arbejdsdag.

LÆS OGSÅ: Kirker når unge med praktiske projekter

De kommer så vidt som fra Aalborg og København og fra studier som medicin, kommunikation, lærer og bandagist. Mange er medlem af KFS, men der er også muslimer og ateister at finde iblandt dem.

Nikolaj er med på Assist for første gang i år, efter han havde hørt om det fra en af sine kammerater, som er med i KFS. Nikolaj er dog ikke selv troende, men det betyder ikke noget for hans deltagelse.

Der er ikke noget med mission eller omvendelse her. Det handler jo mest om at gøre noget godt for andre og møde nye og andre mennesker end dem, man lige går omkring til daglig. Det er værdier, som alle vel kan være med på, siger han i en samtale under plankeværksmalingen. Noget af det, som beboerne kan have behov for, er samvær eksempelvis at tage en timelang snak over en kande kaffe, nævner han.

Plads til samtaler om tro
Ateisten Nikolaj synes dog, at religion er interessant at tale om, og det er ifølge Daniel Hougaard fra KFS også det, de gerne vil med lejren.

Det kristne eller religiøse kommer nok mest til syne i vores aftenprogram. Her har vi foredrag med eksempelvis forfatteren Manuel Vigilius. Men vi presser ikke noget ned over hovedet på folk; de er oftest selv meget interesserede og optagede af at snakke om de store emner, siger Daniel Hougaard.

LÆS OGSÅ: "Kirken skal have store hænder"

5 børn i en lejlighed
Om eftermiddagen er der arrangeret orienteringsløb og andre aktiviteter for områdets børn. Det er en aflastningshjælp til områdets sommerferieramte børnefamilier og giver plads i hjemmene til at give den en ordentlig skalle med de praktiske opgaver.

Som for eksempel hos familien Dabbas, der består af syv mennesker i en fire-værelses lejlighed. Her er den praktiske hjælp og børneunderholdningen meget velkommen.

Fru Dabbas er ét stort smil, da to unge piger kommer for at male hendes entré og badeværelse. Med en arbejdende mand og en børneflok på fem er den årlige hjælp uundværlig, siger hun og fortæller, at hun nu kan sende sine børn ud og lege i haven, fordi de frivillige ordnede hegnet og græsset sidste år.

Modigt at lukke fremmede ind
Men hjælpen er ikke altid så nem at give som hos familien Dabbas. At få invaderet sit hjem af en snes unge mennesker en hel uge kan være overvældende for beboerne. Det har taget de tre år, projektet har kørt, at få opbygget tillid til at komme ind i folks hjem. I år er Assist oppe på at tilbyde hjælp til næsten 50 beboere.

Mange vil gerne klare det hele selv, og her kommer vi så og brager ind i folks hjem og ser deres svagheder. Det tager en del tid at få skabt tillid, men efterhånden som folk ser, at naboen får hjælp til nogle ting, bliver flere også mere modige til at invitere os indenfor, siger Daniel Hougaard.

En, der har taget mod til sig i år, er den enlige Annelise, der har boet i området i omkring 30 år heraf 14 i den lejlighed, hun i år får malet men ikke taler så meget med andre beboere. For hende er det en bittersød oplevelse at få de unge på besøg.

Det er lidt hårdt, synes jeg. Man lukker jo ikke bare sådan fremmede ind. Men det ville jo ikke blive gjort, hvis ikke de kom, for jeg kan ikke klare det selv, og jeg får ikke hjælp fra kommunen, fortæller hun indimellem sine talestrømme til de unge mennesker, der vidner om, at hun også er glad for selskabet. Hun kunne også godt finde på at tage imod hjælpen næste år, afslører hun.

LÆS OGSÅ: Her går de unge i kirke

Næsten som familie
Efterhånden som de unge kommer igen år efter år, er der da også flere af beboerne og de unge, der begynder at kende hinanden igen. Og det er nøglen til at holde succesen ved lige, mener Daniel Hougaard: tilliden.

På en bænk ude foran Brohuset falder der senere på dagen en kommentar fra en beboer, som deltager i projektet som frivillig hjælper:

Det er næsten ligesom at se noget familie igen, når de kommer på besøg.

Unge fra projektet Assist hjælper beboerne på Kongevænget med sommerens praktiske opgaver. Foto: Laura Fischer-Larsen
Brohuset er boligområdets samlingssted. Foto: Laura Fischer-Larsen
Nikolaj fra Assist maler plankeværk efter en lang snak over en kop kaffe med husets beboer. Foto: Laura Fischer-Larsen
Boligområdet Kongevænget beboere tæller både muslimske familier, enlige ældre og mennesker med sociale problemer. Foto: Laura Fischer-Larsen
Nogle af de unge fra Assist arrangerer aktiviteter for områdets børn, mens de praktiske opgaver i lejlighederne bliver gjort. Foto: Laura Fischer-Larsen
Mange børn deltog i dagens aktiviteter, der indebar længdespring og orienteringsløb. Foto: Laura Fischer-Larsen
I ugens løb mødes beboere, frivillige og unge, troende og ikke-troende på kryds og tværs. Foto: Laura Fischer-Larsen
Mange vogne fyldes med gamle sager, affald og brugt malergrej i løbet af ugen. Foto: Laura Fischer-Larsen