Den Internationale Kirke i København (International Church of Copenhagen)

- Gæstfrihed er et grundelement, siger Pastor Timothy Stewart.

- Gæstfrihed er et grundelement i både tro og praksis, siger Pastor Timothy Stewart om den internationale kirke i København. Kirken huser medlemmer fra over 25 nationer

Ved etableringen af The American Lutheran Congregation of Copenhagen i 1961 var hensigten med en engelsktalende kirkemenighed i Danmark først og fremmest den, at den amerikanske evangelisk-lutherske kirke skulle kunne betjene de mange amerikanere, som efterhånden havde bosat sig og arbejdede i København.

Den omsiggribende internationalisering viste sig imidlertid efter nogen tid at resultere i et behov for en engelsktalende kirke og menighed i København. Den skulle betjene ikke bare amerikanere og lutheranere, men tillige kunne tilbyde et kirkeligt samlingssted for det stigende antal internationale studerende og andre engelsktalende kristne.

På den baggrund skiftede menigheden navn til International Church of Copenhagen og udviklede sig fra at være en rendyrket luthersk kirke til i dag at fremstå som en tværkirkelig menighed, der betjener kirkegængere med vidt forskellig kulturel og kirkelig baggrund. Menigheden omfatter således i dag mennesker fra over 25 nationer og gør på sin hjemmeside meget ud af at fremstå som en forsamling, der er inkluderende, når det gælder kulturel mangfoldighed.

Man har dog bibeholdt den stærke lutherske forbindelse til moderkirken i USA, Den Evangelisk Lutherske Kirke i Amerika, som sender præster til kirken i København. Menigheden arbejder sammen med folkekirken og fejrer gudstjenester i Sankt Andreas Kirken i det indre København, men er i besiddelse af lokaler til andre kirkelige og sociale arrangementer i Hellerup, nord for København.

Udover at være en gudstjenestefejrende menighed har den internationale kirke i København iværksat en række andre aktiviteter. Der er til menigheden knyttet en søndagsskole og en ungdomsklub, ligesom bibelstudiegrupper og en ældregruppe er del af kirkens tilbud til menigheden og andre interesserede.

Endvidere er kirken knyttet til det opsøgende hjælpearbejde, som foregår i regi af Tværkulturelt Center i København, hvorigennem der knyttes kontakter til en del kristne indvandrere og asylsøgere.

International Church of Copenhagen er grundlæggende en luthersk kirke, der hviler på det samme trosgrundlag som Folkekirken, men har åbnet sig som vært for kristne, der oprindeligt tilhører andre kirkesamfund.

Menighedens præst, Timothy Stewart, forklarer på kirkens hjemmeside, at kirken stadigvæk drives af den lutherske grundtanke om retfærdiggørelse ved tro alene, men at den tværkirkelige forståelse af kirkens enhed gennem Helligånden er med til at forene medlemmerne i menigheden - uanset hvilken kirkelig tradition, kulturel baggrund eller etnisk gruppe, de kommer fra.

Gæstfriheden er derfor et bærende princip i kirken, et princip, Timothy Stewart ser som et af de grundlæggende elementer i hele den bibelske traditions mangfoldighed og derfor som forbillede for den internationale menigheds eksistens.

Den internationale kirke i København er organisatorisk bundet op på Den Evangelisk Lutherske Kirke i USA, som led i denne kirkes oversøiske aktiviteter. Gennem moderkirken er menigheden i København relateret til det internationale forbund af lutherske kirker, Det Lutherske Verdensforbund, som har hovedkvarter i Geneve. Menigheden er på Kirkeministeriets liste over godkendte trossamfund i Danmark.