Kommentaren

Fastetidens spørgsmål: Har du y-faktor?

Nogle vil måske sige: Ydmyghed har vi sandelig haft nok af i Danmark. Godt vi er væk fra jantelovens: Du skal ikke tro, du er noget! Alt for mange er vokset op med den! Jeg vil sige: Ja! Men vi har alligevel brug for mere sand ydmyghed. Vi har brug for at komme væk fra den ulidelige trang til selviscenesættelse og selvrealisering og få et andet fokus end alt det, der står ”selv-” foran, mener sognepræst Carsten Haugaard Nielsen. Foto: Privat

Jeg vil altså tillade mig at pege på en modstrøm til X-faktor: y-faktor. På ydmyghed som en menneskelig værdi, vi igen har brug for at få øje på, skriver sognepræst Carsten Haugaard Nielsen

Det er fastetid. Spørgsmålenes tid. Og her vil jeg tillade mig at være gammeldags. Og umoderne. Jeg vil spørge: har du y-faktor? y (skrevet med lille y) står for en modstrøm i nutidens samfund. y står for ydmyghed. Mit fasteråd er: Stil dig selv - som et dagligt ritual - spørgsmålet: Hvordan kan jeg have y-faktor, i dag?

Når jeg kalder det for y-faktor, er der selvfølgelig også en brod. En brod mod X-faktor-kulturen. I disse fasteuger er X-faktor i gang med de afgørende runder. Fredagsritualet er sikkert: Disney-sjov for de mindste. Derefter X-faktor for dem, der er lidt større.

Læs også: "Faste er at gøre det modsatte af, hvad man plejer" 

Kald mig bare en gammel, sur mand! Men jeg er ikke enig i de 100.000, der har liked X-faktor på facebook.

Jeg er undertiden blandt de 1,5 million seere, der ser det, ganske vist. Altså! Når en af mine døtre er hjemme! Så sidder jeg også i stuen. Ser af og til op fra IPad’ens søgninger. Eller bogens kvalitet. Og græmmes hjerteligt over dommernes kliche-kommentarer. Fascineres en smule af setuppet! Indrømmet! Lige indtil det skurer smerteligt i mit musikalske øre, når der ikke synges helt rent. Igen! Skulle det være X-faktor?
 
Jeg er enig med filosof og Vestas direktør Morten Albæk , der i bogen ”Det gennemsnitlige Menneske” siger, at serien er udslag af et menneskesyn, der i bedste fald er forkert. Vi har som danskere udviklet en særlig X-faktor-lov, påstår han. En slags moderne modsat jantelov. Loven handler om, at alle skal tro, de er noget særligt. Og det fører til en selvovervurdering, der er katastrofal. For i virkeligheden er de fleste af os ”gennemsnitlige”.
 
Nuvel, man må jo se det, man vil! Men her vil jeg altså tillade mig at pege på en modstrøm: y-faktor. På ydmyghed som en menneskelig værdi, vi har brug for at få øje på. Igen.

Ydmyghed er en gammel dyd. Sokrates pegede på mådehold som en vigtig dyd. Senere pegede den kristne middelalderfilosofi på de kristne dyder, hvor mådehold og ydmyghed blev fremhævet. Den første - og vigtigste - last var derimod stoltheden og selvovervurderingen.

Læs også: Præst: Nadveren giver gudstjenesten krop 
 
Netop i fastetiden er i prædiketeksterne i kirken fuld af mennesker med y-faktor. Jesu dåb (fastelavns søndag) viser hans ydmyghed. En kanaanæisk kvinde (anden søndag i fasten) bøjer sig dybt og siger til Jesus: ”De små hunde æder da af de smuler, der falder fra deres herres bord.” Altså: Smulerne er nok for mig! Maria siger (Mariæ Bebudelsesdag) til englen: ”Jeg er Herrens tjenerinde.” Og da Jesus rider ind i Jerusalem (palmesøndag), rider han ”sagtmodig”.

Der er nok at øse af i historien, når det gælder ydmyghed! Nogle vil måske sige: Ydmyghed har vi sandelig haft nok af i Danmark. Godt vi er væk fra jantelovens: Du skal ikke tro, du er noget! Alt for mange er vokset op med den!

Jeg vil sige: Ja! Men vi har alligevel brug for mere sand ydmyghed. Vi har brug for at komme væk fra den ulidelige trang til selviscenesættelse og selvrealisering og få et andet fokus end alt det, der står ”selv-” foran.

Læs også: Hvornår skal man faste som kristen? 
 
Hvad er ydmyghed? Ydmyghed handler om, at andre skal komme til. At det ikke er mig, der skal være i fokus hele tiden. Ydmyghed betyder, der skal være plads til alle mennesker. Til andre holdninger. Til andres drømme. Til andres tro. I ydmyghed viser vi i praksis, at vore medmenneskers værdi er stor for os. Uanset hvem de er. Ydmyghed handler også om, at jeg er den lille. Gud den store.
 
Mit fasteråd er: Stil dig selv – som et dagligt fasteritual - spørgsmålet: Hvordan kan jeg have y-faktor, i dag? y-faktor afsløres ikke på den store scene. Det afsløres på den lille scene, hvor der virkelige liv leves: i dagligdagens samvær med de andre mennesker.

Carsten Haugaard Nielsen er sognepræst og skriver kommentaren ved kristendom.dk