Kommentaren

"Hvor sætter en kristen sit kryds?"

Personligt er jeg af den overbevisning, at der ikke findes en politisk ideologi, som kan kaldes ”kristen”. Guds rige er ikke af denne verden, og selv den bedste politiske ideologi vil være formuleret og omsat af mennesker, som mangler den fuldkommenhed, der kendetegner Guds rige, skriver generalsekretær Robert Bladt. Foto: Privatfoto

Det afgørende for mig er at finde en kandidat, som har nogle personlige værdier, der matcher mine egne. Det er de personlige værdier, som i sidste ende er bestemmende for, hvad folketingsmedlemmerne kæmper for, mener generalsekretær Robert Bladt

Valget er udskrevet, og som en god kristen (hvad det så end er?) går jeg og forbereder mig på at bidrage til demokratiet ved at sætte mit kryds den 18. juni. Men hvem er den gode kandidat eller det gode parti for én, der ønsker at stemme efter en kristen overbevisning?

Det er et spørgsmål, som skiller vandene mellem kristne. I USA er der mange konservative kristne, for hvem der kun findes én politisk ideologi, som matcher kristen tro, og det er den liberale. Andre kristne anser de socialistiske værdier for at være i overensstemmelse med kristendommens bud om næstekærlighed og omsorg for den udsatte.

Læs også: Kirkens folk har en stemme i valgkampen 

Personligt er jeg af den overbevisning, at der ikke findes en politisk ideologi, som kan kaldes ”kristen”. Guds rige er ikke af denne verden, og selv den bedste politiske ideologi vil være formuleret og omsat af mennesker, som mangler den fuldkommenhed, der kendetegner Guds rige.

Faktisk er det særdeles farligt at give en bestemt politisk ideologi guddommelig forkørselsret. Det vil med sikkerhed føre til magtmisbrug, korruption og undertrykkelse.

Men hvis der ikke findes én politisk ideologi, som kan kaldes ”kristen”, findes der så ikke i det mindste nogle ideologier, som kommer de kristne værdier og overbevisninger nærmere end andre? Det vanskelige ved dette spørgsmål er, at politiske ideologier i høj grad handler om at balancere forholdet mellem det individuelle og det fælles, når det gælder penge, uddannelse, sundhed og en hel masse andre ting. Men kristendommens værdier kan trives og hæmmes i alle ideologier afhængigt af, hvordan de omsættes til praksis.

Tag som eksempel socialismen. Ligger den ikke tæt på kristendommens værdi om at tage hånd om de svage, omfordele til dem der trænger og udjævne sociale forskelle i uddannelsessystemet? Jo, umiddelbart. Men man kunne også argumentere for, at kristendommen forpligter os til at tage hånd om de svage og udsatte, men den forpligter os ikke til at gøre det over skattebilletten - det kunne også være overladt til det frie initiativ, som liberalismen lægger op til.

Læs også: Kristendommens plads i vores samfund bør styrkes 

Det kan være svært at blive klog på, hvilken ideologi jeg bør hælde til som en god kristen, der skal til valg den 18. juni. For mig bliver det ikke udslagsgivende, hvilke valgløfter politikerne giver i valgkampens hede. Ingen ved, hvilke udfordringer næste valgperiode rummer, så alt for konkrete løfter skader mere end de gavner. Det er faktisk heller ikke afgørende, hvilken ideologi partiet har. Det afgørende for mig er at finde en kandidat, som har nogle personlige værdier, der matcher mine egne.

Det er de personlige værdier hos vores folketingsmedlemmer, som i sidste ende er bestemmende for, hvad de kæmper for, når partilinjen lægges, forhandlingerne skrider frem og lovforslagene fremsættes. En kandidat med gode værdier kan være med til at påvirke udviklingen i Danmark i en menneskevenlig retning.

Værdierne titter frem på rigtig mange forskellige politikområder. Her er en liste over, hvad jeg blandt andet lytter efter:
 
• Miljøpolitik: Mærker jeg hos kandidaten en vilje til at forvalte verden og dens ressourcer ansvarligt?
 
• Social- og sundhedspolitik: Det er ikke nødvendigvis ”kristent”, at der er gratis og lige adgang til alle behandlinger i sundhedssystemet, men min kandidat må ikke sortere i os efter produktivitet. Der skal være en værdi om alles lige værd.
 
• Flygtningepolitik: Der findes ingen enkle løsninger på verdens flygtningestrømme, men hvordan taler kandidaten om flygtningene? Er de mennesker eller irritamenter?
 
• Frihedsrettigheder: Er kandidaten ægte optaget af, at alle uanset politisk eller religiøst ståsted får frihed til at tænke, tale, samles og udbrede sin overbevisning? Naturligvis under forudsætning af, at det ikke skader andre.
 
• Livets ukrænkelighed: Man kommer ikke udenom, at abortspørgsmålet er et testspørgsmål for synet på menneskelivets ukrænkelighed, ligesom også spørgsmålet om aktiv dødshjælp er det. På hjemmesiden stemforlivet.dk kan man se, hvad nogle af kandidaterne udtaler om abortspørgsmålet.

Læs også: Hvilket parti deler du flest værdier med?

Jeg finder ikke en kandidat, som mener præcis det samme som mig. Men jeg vil finde en, som kan bære nogle af de bærende værdier med ind på Christiansborg. Og så er jeg nok også strategisk nok til at skele til, om kandidaten har chance for at omsætte min stemme til reel indflydelse.

Robert Bladt er generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende og skriver kommentaren ved kristendom.dk.