Stender: Slap nu af, pensionister

I stedet for at pensionisterne praler med, at de har frygteligt travlt, kunne de prale til børnene og børnebørnene med, at de endelig har fået tid til at forberede sig på døden, mener sognepræst Poul Joachim Stender. Foto: Søren Staal

Hver gang man møder en pensionist, stønner han eller hun forpustet: ”Jeg har aldrig haft så travlt som nu.” Men danske pensionister skal slappe af og give slip. Det hører med til kunsten at blive ældre, mener sognepræst Poul Joachim Stender

Hvad er der i vejen med de danske seniorer? Når de efter et langt og travlt arbejdsliv får tid til at slappe af, får de mere travlt end nogensinde. De styrter rundt fra det ene arrangement til det andet. Hver gang man møder en pensionist, stønner de forpustet:

”Jeg har aldrig haft så travlt som nu. Jeg fatter ikke, at jeg engang havde tid til at arbejde”.

Der kan være mange grunde til pensionisternes travlhed. Det siges, at en fuldlastet supertanker, der sejler med maximal hastighed, skal bruge 16-18 km på at standse. Sådan er det måske også efter et travlt arbejdsliv. Det tager det meste af pensionisttilværelsen at komme ned i tempo.

Ned i tempo før pensionen

Hvis det er rigtigt, er der god grund til at gå ned i tempo, inden man bliver pensioneret. Tænk at skulle bruge hele sin pensionisttilværelse på at standse. Man kunne også forestille sig, at pensionisterne har travlt med en masse aktiviteter for at slippe for bare engang imellem at passe børnebørn fra morgen til aften. Danske børn driver rovdrift på deres forældre, hvad angår børnebørnspasning. Det er, som om børnene tror, at bleer og babymos er det eneste sjove for folk over 60 år.

Men måske er det noget helt tredje, der udløser pensionisternes travlhed. De vil være rigtige mennesker. Og i det danske samfund er man først et rigtigt menneske, hvis man har styrtende travlt.

I øjeblikket hører vi kun om aktive pensionister og flere hjemmesider på internettet har tusindvis af råd til pensionisterne om, hvordan de kan involvere sig i det ene og andet. Men hvad er der i vejen med at være en passiv pensionist? Efter et anstrengende arbejdsliv må det være vidunderligt ikke at skulle noget.

Pentionister skal prale med deres tid

I stedet for at pensionisterne praler med, at de har frygteligt travlt, kunne de prale til børnene og børnebørnene med, at de endelig har fået tid til at forberede sig på døden. Hvis pensionisterne gjorde noget ud af at understrege, hvor befriende det er ikke at have travlt, kunne de lære den yngre generation, at et godt liv ikke behøver at være et travlt liv.

I Bibelen møder man mange passive pensionister. Blandt andet Simeon og den 84 år gamle Anna. Disse to pensionister fremstilles som vise og indsigtsfulde. De kan, da Josef og Maria kommer til templet for at få Jesus omskåret, se, at det lille barn er verdens frelser. Og hvorfor kan de se det? Fordi de har tid til at ville se det!

Det er ikke to unge, erhvervsaktive jøder, der besidder den store visdom at kunne se, at Marias barn er Guds søn. De har for travlt til at se andet end arbejdet, karrieren og pengene. Det er to pensionister, der ser.

Danske pensionister skal til at lære at slappe af. Det hører med til kunsten at blive ældre, at man kan give slip. Men at give slip er ikke bare at give slip på sin ungdom, sit arbejde, sin travlhed, det man engang kunne og i sidste ende sit liv. At give slip handler også om at give slip på sin vanetænkning, at ville se, at der måske er andet, end det man regnede med, der kan tilføre verden og en selv mere liv. Det opdagede Simeon og Anna. De gav slip på deres vante forestillinger om Gud og så Gud i det lille barn, som Maria og Josef kom til templet med.

Øjeblikket er inde til at rette en appel til de danske pensionister. Slap nu af! Drop det narkotikum som travlheden er og vis os, der endnu ikke er pensioneret, at mødet med Guds søn kan få ens liv til at tage en ny og stærkere retning. Vi har brug for pensionisternes visdom og indsigt. Og vis os også, at der er masser af glæde, nydelse og intensitet i ikke at skulle noget.

Poul Joachim Stender er sognepræst og skriver kommentaren ved kristendom.dk.