Rejs op dit hoved al kristenhed!

Frimenigheder dannes ud fra folkekirken - som klostre, ordener, bevægelser og trossamfund er udsprunget af etablerede kirker utallige gange før. Det bør ikke skræmme os, skriver journalist og forfatter Svend Løbner. Foto: Foto: Leif Tuxen.

Alle gode kirkekræfter bør samles om at udbrede evangeliet til danskerne i stedet for at hænge sig i detaljer om homoseksuelle vielser, kirkelige ritualer og indviede bygninger, mener præst og journalist Svend Løbner

Må homoseksuelle par blive gift i kirken? Må bryllupper holdes i det fri? Skal kirker lukkes og eller kan de bruges til mere end gudstjenester?

Emnerne fylder i debatten og kan nemt bevirke, at kirkens vigtigste opgave træder i baggrunden. At vi ikke kan se skoven for bare træer, så at sige.

For selv om emnerne er legitime nok, og der kan fremføres gode argumenter for både det ene og det andet, så er det dog vigtigst, at kirken er sat i verden for at forkynde evangeliet og Jesu komme, død og opstandelse til alle mennesker. Og det er ikke til debat!

LÆS OGSÅ:Ritual fører homoseksuelle bag lyset

Vær stolt af kirkens budskab
Derfor er tiden nu inde til at lade diskussionerne træde i baggrunden og fokusere på det væsentlige. Nu skal vi løfte hovedet og blikket, som både salmer og bibel byder os. Se op mod himlen i bøn til Gud, og se ud over jorden for at møde trængende menneskers behov.

Rejs op dit hoved, al kristenhed!, opfordrede Grundtvig, og hans salme formaner os til at være glade og stolte af det budskab, vi har fået betroet. Et budskab, der er mere end ord og gode intentioner, men har kraft til at forvandle mennesker.

LÆS OGSÅ:Kristendom.dk's tema om mission

Opløft jeres øjne og se, at markerne er hvide til høsten!, sagde Jesus og brugte markerne som metafor for menneskemasserne, som var klar til at modtage de gode nyheder. Nu handler det ikke om at få ret i en ordstrid, men om at række ud i konkret hjælp til nødlidende mennesker.

Mennesker er modne til et alternativ
For hvordan vidste Jesus, at høsten var moden? Jo, kort før udtalelsen om den modne høst, ynkes han over menneskene, fordi de er forvildede som får uden hyrde. Han så behovene og konkluderede: Her er mennesker modne for et alternativ. Her vil de være taknemmelige for evangeliets gave. Her er åbenlyse behov.

Spørgsmålet er så, om der er behov for det kristne kernebudskab i dag? Ja, så længe der er ensomhed, skyld og depression i verden, er der behov for det kristne budskab om, at Gud kom til jord gennem Jesus, at Gud tilgav menneskeheden på grund af Jesu stedfortrædende død på korset, at Gud har magt over døden og alle de skygger, den kaster over menneskelivet.

Den ensomme kan opleve Guds nærhed, den skyldbetyngede Guds tilgivelse, og den deprimerede Guds evige håb. Evangeliets budskab og realitet kan ikke passe bedre til menneskers behov.

Kirken skal ikke hænge sig i detaljer

Derfor bør alle gode kirkekræfter samles om at udbrede dette budskab til danskerne i stedet for at hænge sig i detaljer hvor vigtige de end måtte være om homoseksuelle vielser, kirkelige ritualer og indviede bygninger. Vi skal rejse vores hoveder, løfte vore blikke mod det større og vigtigere: at kommunikere det kristne kernebudskab ud til moderne danskere.

LÆS OGSÅ:Dannelse af frimenigheder er uheldig tendens

Kirken har verdens bedste budskab, forankret i en historisk virkelighed og en realitet, der er dokumenteret slidstærk og livsforvandlende for millioner af mennesker.

Det er for godt til at blive gemt væk i kirkebygninger et par timer hver uge. Det skal ud i alle tænkelige fora, i al slags kunst og i alle mulige medier. Intet må skygge for kirkens vigtigste rolle, at være Jesu helt fysiske tilstedeværelse i en fortabt verden.

Frimenigheder bør ikke skræmme os
Kirken er i opbrud i disse år som den har været det gennem hele kirkehistorien. Frimenigheder dannes ud fra folkekirken som klostre, ordener, bevægelser og trossamfund er udsprunget af etablerede kirker utallige gange før. Det bør ikke skræmme os.

Tværtimod bør alle kirker folkekirken, valgmenigheder, frimenigheder, katolsk kirke, frikirker, migrantmenigheder og husmenigheder stå sammen om den opgave, som kirkens Herre Jesus Kristus befalede: At forkynde evangeliet for al skabningen.

Svend Løbner er præst, journalist og direktør for Kirkeligt Medieakademi.