"Tro er en samfundsressource"

Troende mennesker forstår naturligvis andre troende, skriver præst og journalist Svend Løbner. Foto: Foto: Leif Tuxen.

Vi skal turde stå ved dem, vi er, og vi skal tudre have spændende diskussioner om kultur, værdier og religion. Kun derved bliver integrationen sand, fordi den går i dybden, skriver præst og journalist Svend Løbner

En britisk muslimsk minister opfordrer til, at landet får en tydeligere kristen identitet. Sayeeda Warsi er Storbritanniens første kvindelige muslimske minister og mener, at jo mere kristen en nation er, jo bedre integreres mennesker fra andre kulturer.

LÆS OGSÅ: Muslimsk minister: Vær stolte over at være kristne

Vi skal være en stærk, kristen nation
Et klogt standpunkt. For troende mennesker forstår naturligvis andre troende. Religion er nemlig ikke en del af problemet, men en del af løsningen, når flygtninge og indvandrere fra eksotiske himmelstrøg skal integreres i vestlige samfund.

Sayeeda Warsi er medformand i det regerende konservative parti oven i købet baronesse. Hun siger til The Daily Telegraph:

"Vi skal skabe et land, hvor mennesker uden skamfølelse kan være stolte af deres tro. Hvor de ikke føler, de må efterlade religionen ved døren. Det betyder, at vi skal være stolte af kristendommen, ikke nedvurdere den."

For Sayeeda Warsi er der ingen modsætning mellem den dominerende kristne tro i vestlige lande og de mange kulturer og religioner som kommer hertil.

"Jeg har i mange år sagt, at jo stærkere jo stærkere vi er som kristen nation, jo mere vil vi kunne forstå andre trosretninger, siger hun og opfordrer til direkte dialog i lokalsamfundet menighed til menighed.
Mennesker bør opmuntres til at sige, at deres tro inspirerer det, de gør," siger hun til The Daily Telegraph.

Troen inspirerer vores handlinger
I min bog Kristus i Verdensreligionerne (cBooks 2009) citerer jeg professor ved Aarhus Universitet Viggo Mortensen for noget i samme stil. Han mener nemlig, at menneskers kultur stammer fra deres værdier, og at deres værdier stammer fra deres overbevisninger herunder religiøse overbevisninger.

Jeg kan ikke være mere enig. Troen inspirerer vore handlinger.
Derfor mener jeg, at også danske politikere bør tage menneskers tro alvorligt i integrationspolitikken. Kommunale integrationsmedarbejdere kan invitere kristne, muslimske og andre trossamfund til dialogmøder, hvor vi bliver klogere på hinandens tro og kan tage udgangspunkt i vores fælles vilkår og fællesmængden religionerne - inden vi diskuterer uenigheder.

Tro og integration hører sammen
Det betyder også, at alle der arbejder med integration fra skolelærere til socialrådgivere også bør erkende deres eget ståsted og måske finde Bibelen frem og læse i Det Nye Testamente, hvad det egentlig er, Jesus står for.

Vores nation må gerne i lighed med Sayeeda Warsis Storbritannien blive mere kristen.

Religion skal ikke ud af det offentlige rum tværtimod. Vi skal turde stå ved dem, vi er, og vi skal tudre have de mest spændende diskussioner af alle i busser, tog, ventesale osv. om kultur, værdier og religion.

Kun derved bliver integrationen sand, fordi den går i dybden. Vi opdager hinanden som mennesker, vi får indblik i hinandens mentale univers, og vi får en grundlæggende respekt for hinandens tro.

Når en vestlig nation tør stå ved sin kristne kultur, vil den også mere frimodigt kunne forsvare ofre for religiøs undertrykkelse og forfølgelse i andre lande.

Sayeeda Warsi har selv pakistanske rødder og mener, at Storbritannien bør presse andre regeringer til at beskytte religiøse minoriteter, "uanset om det er koptere i Egypten eller kristne og andre minoriteter i Pakistan."

Svend Løbner er præst og journalist og leder af Kirkeligt Medieakademi