Det giver en særlig nærhed at gå til alters i "hellige sokker"

Et par "hellige sokker" med motivet salmebog og noder. Sokkerne fås i mange farver og med en række forskellige kristne motiver. Foto: Privat

Et kuld konfirmander fra Havdrup har efter skotsk forbillede været til alters i farvede sokker med kristne motiver som brændende buske, æsler og Noahs ark. Forvirret? Bliv klogere på fænomenet ”hellige sokker” her

Konfirmanderne i Havdrup Kirke fik sig en overraskelse, da sognepræst Kristine Stricker Hestbech bad dem tage skoene af og i stedet trække i et par ”hellige sokker”. Sokkerne med de kristne motiver stammer fra Skotland, og første gang sognepræst Kristine Stricker Hestbech stødte på dem, havde hun lige krydset den skotske grænse til England.

”Jeg og en gruppe vandrere var på pilgrimsvandring og gik på bare fødder langs den engelske kyst. Vi kom forbi en lille, nedlagt landsbykirke, og inde i kirken havde man bygget en café, hvor sokkerne lå i et hjørne. På det tidspunkt tænkte jeg ikke over, at sokkerne kunne bruges i konfirmationen, jeg synes bare, de var skægge og købte et par til mig selv,” fortæller Kristine Stricker Hestbech.

Men da hun i år havde konfirmationsforberedelse med en gruppe kommende konfirmander, fik hun idéen til at inddrage de ”hellige sokker” i konfirmationen:
 
”De unge var blevet utroligt glade for en finsk sang, vi havde sunget under konfirmationsforberedelsen. På dansk hedder sangen: ”Tag dine sko af”, og i omkvædet synges blandt andet: ”Tag dine sko af, den jord, som du står på er hellig.” Det fik mig til at tænke på sokkerne. Jeg syntes, det var oplagt at synge sangen til konfirmationen i kirken og samtidig overraske konfirmanderne med de "hellige sokker", inden de skulle op til alteret,” fortæller Kristine Stricker Hestbech.

”På den måde fik vi også skabt et tema om at vandre. Konfirmanderne vaskede også hinandens fødder under konfirmationsforberedelsen.”
 
Da Kristine Stricker Hestbech havde holdt tale for konfirmanderne, bad hun dem om at tage skoene af, og så delte hun ”hellige sokker” ud til hver og en og tog også sine egne på:
 
”At gå op til alteret sammen i strømpesokker gav hele seancen en ekstra dimension af nærhed. Det blev en meget inderlig stund,” fortæller Kristine Stricker Hestbech.
 
På hjemmesiden Holy Socks står om sokkerne, at de er: ”et moderne symbol på det kristne liv som en pilgrimsrejse”. Og for Kristine Stricker Hestbech knytter sokkerne sig også til et helt særligt minde fra pilgrimsvandringen i Skotland og England:

”Inde i landsbykirken, hvor jeg købte sokkerne, mødte jeg et ældre ægtepar, og det viste sig, at manden var dansk. Han blev meget rørt, da han fandt ud af, at vi også var fra Danmark, og han fortalte på sit gebrokne dansk, at han og konen havde købt den gamle kirke og var gået i gang med at sætte den i stand for egne midler. Kirken var slidt og faldefærdig, og et vognfirma havde revet noget af den ned og brugt kirkerummet til at have lastbiler stående,” fortæller Kristine Stricker Hestbech.
 
”Det rørte mig at se deres engagement og tålmodighed. Hver dag lagde manden skifertag på kirken plade for plade. Det virkede umiddelbart som et uoverskueligt, uendeligt projekt, men det betød intet for dem. Projektet var nok i sig selv, og det var nok bare at være i gang. Selvom jeg ikke fortalte mine konfirmander om ægteparret, tænker jeg på deres historie, hver gang, jeg kigger på sokkerne."