Konfirmation

10 råd om livet til årets konfirmander

Overvej, hvem du gerne vil have, der kommer til din begravelse, og hvad bliver der sagt om dig. Det kan få indflydelse på de valg, du træffer i dit liv. Sådan lyder et af de livsråd, som sognepræst Hanne Jul Jakobsen giver til årets konfirmander. Foto: Møllevangskirken.

Skal du også til konfirmation i løbet af den næste måneds tid? Sognepræst Hanne Jul Jakobsen giver her 10 gode livsråd til konfirmanderne - og til alle andre, der har brug for en genopfriskning af, hvad der betyder noget i livet

”Memento Mori”, sagde de gamle romere. Det er latin og betyder: ”Husk, at du skal dø!” At leve med bevidstheden om sin egen og andres dødelighed og begrænsninger gør på mange måder livet stærkere og smukkere.

Her får du 10 gode råd til, hvordan man kan gøre det helt konkret:

1. Tag imod de muligheder, du får

Der er meget i livet, vi selv kan bestemme, men der er også meget, vi ikke selv er herre over. Det vigtigste i virkeligheden. Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi en dag skal dø. Vi ved ikke hvornår, og det er godt, men det er samtidig godt at huske, at vi engang skal dø, for det skærper vores sans for at få noget ud af de muligheder, vi får.

2. Bed til Gud

Bed for eksempel fadervor, inden du lægger dig til at sove om aftenen. Bønnen er med til at minde dig om, at dit liv og din tid er i Guds hænder, og at virkeligheden er større end det, du har oplevet og fundet på i løbet af dagen.

3. Visualiser din begravelse

Overvej, hvem du gerne vil have, der kommer til din begravelse, og hvad bliver der sagt om dig. Det kan få indflydelse på de valg, du træffer i dit liv. For hvem vil ikke gerne, at alle fra familien og alle ens venner har lyst til at komme til ens begravelse? Og hvem vil ikke gerne, at de har noget ordentligt at sige om en?

4. Prøv ikke at være perfekt, men engager dig

Rigtig mange føler sig pressede over krav om at skulle være perfekte og præstere i skolen og alle mulige andre steder. Hele tiden nye krav. Øv dig i at tænke, at ingen er perfekte og at der ikke er noget der er vigtigere i livet end at være sig selv og at engagere sig i sine medmennesker.

5. Gør dig umage

Der er ikke nogen, der får noget ud af, at du sjasker med dine evner og din tid. Gør dig umage med at få det bedste ud af dit liv. Du har fået nogle evner, og dem har du pligt til at bruge bedst muligt.

6. Ring til din mor

Du har den familie du har, og dine forældre gør det så godt de kan! Hold dem ud, selvom de nogle gange vil drive dig til vanvid. De er de vigtigste mennesker i dit liv, og det er godt at vise dem, mens du kan.

7. Øv dig i at høre, om dit hjerte stadig slår

Hvis du konstant er online, og hvis du konstant er omgivet af støj, så kan du ikke høre hverken hvem du selv er, eller hvor dine venner er på vej hen. Du må indimellem stoppe op og øve dig i at være i stilheden. Du skal engang imellem være der, hvor du kan høre, om dit hjerte stadig slår.

8. Gå i kirke

Kirken er det sted, hvor der er rum for både sorg og glæde, død og liv. Du vil måske ikke komme der så ofte de næste 10-15 år, men sæt dig for at komme afsted nogle gange om året. Det kan være, at du med tiden vil opleve, at det giver mening for dig at gå til gudstjeneste. Det kræver noget af dig. Først og fremmest, at du deltager.

9. Tal om det, der er svært

Når man ligger på sit dødsleje, fortryder man aldrig det, man har fået talt om, så fortryder man alt det, man ikke fik talt om. Øv dig i at tale med dine nærmeste om det, der er svært og vigtigt for dig.

10. Spis, drik og vær glad

Livet er som det er. Nogle gange godt og nogle gange forfærdeligt hårdt. Det er begrænset, hvad du kan gøre ved det. Nogle gange er det bare tomt det hele. Det du kan gøre, er at insistere på, at der alligevel er noget at glæde sig over. Eller gør det på trods: Spis, drik og vær glad!

Hanne Jul Jakobsen,
Sognepræst og kommentarskribent på kristendom.dk