Afstemning

Hvem skal vinde prisen for bedste kirkelige initiativ 2016?

Peter Skov-Jakobsen, biskop i København, er en af dommerne i årets konkurrence om Kristeligt Dagblads kirkelige Initiativpris. Du kan også være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Vi kan nu præsentere finalisterne til årets konkurrence om Danmarks bedste kirkelige initiativ. Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde! Se finalisterne og stem på din favorit her

Igen i år har vi modtaget mange indstillinger til Kristeligt Dagblads kirkelige Initiativpris 2016. Vi har udvalgt syv finalister, som du kan læse mere om herunder. Husk også at stemme på din favorit og dermed sammen med vores dommerpanel afgøre, hvem der skal belønnes med et rejsegavekort på 25.000 kroner.

Vejle: Gauerslund sognefestival

For fjerde år i træk afholder Gauerslund Sogn sognefestival. Det sker i den sidste uge i september. Her samles sognets borgere på tværs af kirken, foreningsliv, kunstnere, handelsliv, familier og handicappede om en festival med skiftende temaer.
 
I indstillingen hedder det: "Festivalen "Tid - pause - evigheden" fortjener en pris, da den har været med til at skabe et sammenhold og gøre kirke og tro vedkommende og synligt i sognet. For mig personligt har det åbnet øjnene for, at kirken ikke er et lukket rum for særligt troende. Og fra aldrig at gå til gudstjeneste går jeg nu jævnligt."

Horsens: Konfirmationstøj til genbrug 

I Østbirk Præstegård indsamler præst og konfirmander brugt konfirmationstøj, så alle konfirmander kan føle sig flot klædt på til den store dag.

I indstillingen hedder det: "Præsten har tidligere kunnet fornemme, at der var nogle konfirmander, der var i en klemme, fordi de godt vidste, at deres forældre dårligt havde råd til en fin kjole eller et jakkesæt. Eller også nænnede konfirmanden ikke, at deres forældre skulle bruge så mange penge. Dette projekt med genbrugt konfirmandtøj har skabt en fantastisk god dialog! Mange har givet udtryk for, at de havde taget det som en selvfølge, at kjolen skulle være ny og jakken/habitten det samme! Mange troede, at alle andre fik en ny kjole eller habitjakke, men nu er det blevet mere "in" at genbruge."

Hele landet: Elsk-byer 

I indstillingen hedder det: "Elsk Danmark ønsker at forandre Danmark ved at sætte værdierne venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed på dagsordenen. Lokale Elsk-Byer afholder events og tilbyder praktisk hjælp til enkeltpersoner. Vi giver mennesker i og uden for kirken redskaber til at øve sig i værdierne. Derigennem ønsker vi at gøre Danmark til et bedre sted at leve. I dag er der 10 Elsk-Byer. Drømmen er at få 20 Elsk-Byer i 2017."

København: Himmelske dage 

Den 5. -8. maj kunne folk med nysgerrighed på kirken og religion få svar på nogle af deres spørgsmål, da Himmelske Dage løb af stablen i København.

I indstillingen hedder det: "Jeg indstiller dette projekt, fordi vi det er vigtigt, at kirke og folk bringes til samtale, så vi på den måde kan afspejle hele samfundet."

Lyngby-Taarbæk: Levende påskefortællinger 

Hvert år til påske står den på "total-teater" i Lundtofte Kirke i Lyngby. Her oplever skolernes elever i fjerde klasse påskens drama med alle sanser og med alt, hvad påskefortællingerne indebærer af forventning, begejstring, glæde, tryghed, svigt, frygt, fornedrelse, smerte, sejr og håb.

På fem stationer udspiller påskefortællingerne sig for eleverne med dem selv som deltagere. De kan blandt andet optræde som Jesus palmesøndag og ride på æsel, mens de andre elever vifter med palmeblade, eller de kan spille med i Gethsemane have, når Judas forråder Jesus.
 
Sognepræst i Lundtofte Kirke Anders Torp Gundersen siger om initiativet. "Det er vores mål, at alle på klassetrinnet kan deltage, såvel børn med muslimsk baggrund, ikke-døbte og børn med forældre af ateistisk livsopfattelse. Det er derfor vigtigt, at vi ikke forkynder eller foretager nogen rituel handling, som f.eks. at bede fadervor eller bekende troen. Det er i den sammenhæng vigtigt, at hver lærer godkender forløbet, så de kan stå på mål over for forældre, skolebestyrelse, skolens ledelse."

Allerød: Fix a Bike 

Hver lørdag eftermiddag kan flygtninge og asylansøgere i Allerød mellem København og Helsingør hjælpe med reparation af brugte cykler. De heldige kan selv få fat i en tohjulet.

I indstillingen hedder det: "Saman fra Iran kender godt nok ikke den populære børnesang, men han udbrød spontant ”I’m so happy for this bike”, da han som én af mange asylansøgere fik sig en god brugt cykel fra Fix a Bike-værkstedet ved Menighedshuset på Aggebovej i Allerød. Flygtningene bor afsides og har næsten ingen penge, så offentlig transport er et problem for dem og det er med til at isolere dem i Center Sandholm og Sjælsmark. Derfor giver en cykel dem et løft i frihed og livskvalitet, nye muligheder for at møde danskere og opleve det danske samfund og naturen. Det er fantastisk at opleve den vilje til at gøre en forskel og hjælpe flygtninge og ny-danskere. Fix a Bike fortjener virkelig stor anerkendelse."

Herning: Mission Julepakke 

Siden 2010 har familier i Herning og omegn med en presset økonomi kunnet søge hjælp hos Mission Julepakke takket være den lokale kirke Åbenkirke. Dengang besluttede en flok ildsjæle sig for at lægge kræfter i for at hjælpe familier, der har brug for en økonomisk håndsrækning.
 
I 2015 fik 260 familier hjælp takket være initiativet, der blandt andet har været støttet af private donationer fra hjælpsomme herningensere, fonde og det lokale erhvervsliv.