De tager troen med bag tremmer

Alpha-gruppe i Herstedvester. Fra højre: Lea Klarup, Kristine Thiesen, Jonas Thiesen, Johanne Petersen, Christian Thise Holm, Tobias Dirksen, Tuparnak Bertelsen, Peter Haarbæk, Ulrick Thiesen. Foto: Ulrick Thiesen

Jeres initiativ kan være til inspiration og tjene som forbillede for andre frivillige i dansk kirkeliv, sagde chefredaktør Erik Bjerager til vinderne af Kristeligt Dagblads Initiativpris 2012

Jeg var i fængsel, og I besøgte mig. Sådan står der i Matthæusevangeliet kapitel 25. Og det er netop, hvad modtagerne af Kristeligt Dagblads Initiativpris 2012 har gjort, når de holder alpha-aftener i Anstalten ved Herstedvester.

Initiativtager Kristine Thiesens begejstring var ikke til at skjule, da hun blev ringet op med budskabet om, at hendes initiativ blev udpeget som vinder af konkurrencen.

LÆS OGSÅ: Fængselsarbejde modtager pris

Har vi vundet? Er det blevet afgjort i dag? Er det rigtigt? Ej, hvor flot!. Sådan lød det, da den overraskede initiativtager modtog meldingen om, at hendes projekt var blevet kåret som vinder.

Den glade vinder skyndte sig at bemærke, at det ville glæde de 40 involverede fanger utroligt meget. Og de første, hun spørger, om hun må dele det med, er de indsatte. Det er nemlig svært at forholde sig til, hvordan virkeligheden er bag tremmer, forklarede hun.

Kristine Thiesen håber på, at alpha-kurser kan komme til flere af Danmarks fængsler. Hun er én af de 11 frivillige, som hver anden tirsdag bruger fem timer på at give de indsatte et værdifuldt pusterum under deres fængselsophold. Det foregår konkret på den måde, at de 40 fængslede inddeles i grupper på seks-otte stykker med to alpha-ledere tilknyttet, hvorefter de taler om, hvad der sker i de indsattes liv, og hvordan troen kan have en rolle i glæder og sorger.

Projektet startede i frimenigheden Københavnerkirken på Amager, hvor halvdelen af de frivillige kommer. Det hele begyndte med, at en gospelgruppe var ude at synge i fængslet to gange i 2006.

Her mærkede Kristine Thiesen og de andre besøgende, at de gjorde en forskel, og at deres engagement blev værdsat. Kort efter fik hun idéen med at opdyrke et mere langsigtet projekt, og siden har hun stået til rådighed for de indsatte, mens resten af alpha-gruppen er skiftet ud undervejs. De ihærdige kirkefolk har hele tiden haft en fornemmelse af, at de får mere, end de giver, når de mødes med Herstedvester-fangerne, som ofte har modtaget hårde domme.

Blandt de frivillige er der også folk fra Byens Valgmenighed og Kristeligt Forbund for Studerende. De fleste af dem er under 40 år, og to af dem er af grønlandsk oprindelse. Der er nu en særlig alpha-gruppe for grønlændere, som udgør mere end 10 procent af de fængslede.

Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, gav de stolte vindere af initiativkonkurrencen et par ord med på vejen, da de fik overrakt præmien.

Jeg viderebringer en stor ros fra dommerpanelet for jeres frivillige indsats og jeres vedholdenhed og trofasthed. Det er svært at finde frivillige, der vil engagere sig i det lange løb. Men det gør I, og det var en af fængselspræst Benny Birk Mortensens grunde til at indstille jer til prisen. Med hans ord yder I livshjælp og troshjælp til medmennesker i en svær livsperiode.