Grøn Kirke fortsætter klimakampen

Københavns Domkirke var stopfuld, da Danske Kirkers den 13. december sidste år holdt økumenisk gudstjeneste for skaberværket. Efterfølgende var der omdiskuteret klokkeringning for klimaet. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Det kirkelige initiativ Grøn Kirke har de seneste år markeret sig med klokkeringning for klimaet, kirkelig klimastafet og energicertificering af præstegårde. Af den grund er Grøn Kirke blandt de syv nominerede til Kristeligt Dagblads initiativpris 2010

Idéen om Grøn Kirke spirede frem i Sibiu i Rumænien.

I efteråret 2007 var repræsentanter for Europas kirker samlet på den økumeniske forsamling. Her blev det anbefalet kirkerne at tage initiativer, der kunne føre til forbøn for det skabte og for miljøet. Samtidig var kirkerne i Danmarks nabolande begyndt at arbejde på projekter med blik for klimaet. Det inspirerede de danske mødedeltagere.

"Manglen på ressourcer i de fattige lande grundet klimaforandringerne kom for alvor på dagsordenen, og vi syntes ikke, at kirkens stemme skulle mangle i debatten. Man kan sige, at vi blev positivt smittet af vores naboer. Inspireret," fortæller sognepræst Keld Balmer Hansen, der var med i Rumænien.

I dag er han et af medlemmerne af klimagruppen under Danske Kirkers Råd, som står for hjemmesiden grønkirke.dk og en lang række tiltag, som udspringer af den. Klokkeringning for klimaet, kirkelig klimastafet og energigennemgang af kirker og præstegårde er blot nogle af de projekter, Grøn Kirke har sat i værk, siden arbejdsgruppen for alvor gik i gang i 2008.

På den baggrund er Grøn Kirke blandt de syv nominerede til Kristeligt Dagblads initiativpris 2010. Grøn Kirke lå, da denne artikel blev skrevet, nummer seks i afstemningen på avisens hjemmeside. Læserne kan stemme frem til den 23. juni og har samlet én stemme, mens dommerpanelet har seks stemmer.

Grøn Kirke gjorde sig for alvor bemærket i efteråret 2009. Klimagruppen havde i samarbejde med Kirkernes Verdensråd taget initiativ til en international klokkeringning for klimaet i forlængelse af en tværkirkelig gudstjeneste for skaberværket i Københavns Domkirke. Netop klokkeringningen fik både præstestanden og politikerne op af stolene. For var en sådan klokkeringning verdslig eller kirkelig? Dansk Folkepartis Søren Krarup kaldte biskopperne for paver og ville have kirkeministeren til at forbyde klokkeringningen, mens flere biskopper gav deres støtte til ringningen.

Konklusionen blev, at de enkelte kirker selv bestemte, om der skulle ringes eller ej. Cirka en tredjedel af landets kirker valgte at ringe med klokkerne.

Generalsekretær i Danske kirkers Råd Mads Christoffersen, som var en af hovedarrangørerne af gudstjenesten, mener i dag, at den store debat om klokkeringningen endte med at blive den bedst tænkelige pr for Grøn Kirkes initiativer.

"Der skete noget omkring den klokkeringningsdebat, som blev taget op af skeptikerne. Vi havde overvejet, hvordan vi skulle få budskabet ud, men vi blev overhalet af modstanden mod den. Opmærksomheden omkring den overgik derfor vores forventninger meget," fortæller Mads Christoffersen.

Klimatopmødet i København bliver for tiden sablet ned, og klimatrætheden har taget over både politisk og i medierne. Men både i Danmark og på verdensplan er kirkerne opsat på at fortsætte kampen for skaberværket. Elias Abramides fra Argentina, leder af Kirkernes Verdensråds delegation ved klimatopmødet, lovede efter COP15, at kirkerne vil fortsætte arbejdet. Samme holdning har sognepræst Keld Balmer Hansen og resten af Grøn Kirke, der bliver ved med at finde på nyt. Idéerne opstår både internt i klima-gruppen og ude i sognene.

"Det er fantastisk at arbejde i klimagruppen. Vi er ikke selv ramt af mathed, og for 14 dage siden udgav vi endnu en klimaavis, der skal inspirere kirkerne til at fortsætte arbejdet. Og så har vi udvidet vores klimastafet til også at indeholde kaffebønner fra Guatemala. Vi kan med tilfredshed konstatere, at det går godt med de skibe, vi har sat i søen," siger Keld Balmer Hansen.

Beviset finder man på grønkirke.dk, hvor flere kirker tilslutter sig. For et par uger siden blev Eliaskirken på Vesterbro i København grøn kirke nummer 67 i Danmark, og hele provstier bliver nu certificeret.

Grøn Kirke planlægger også nye tiltag i forhold til COP16, klimatopmødet i Mexico til december. En ny liturgi er undervejs, og det bliver nok også til endnu en klokkeringning for klimaet.

"I forbindelse med det kommende klimatopmøde vil vi igen opfordre danske kirker til at gå i forbøn for klimaet og topmødet. Og til at man i forbindelse med søndagsgudstjenesten under topmødet dedikerer klokkeringningen til topmødet," siger Keld Balmer Hansen.

Generalsekretær i Danske Kirkers Råd Mads Christoffersen fremhæver, at det nu er kirker i Danmark, der bliver kigget over skulderen i forhold til kirkelige klimainitiativer.

"Det er økumenisk engagement på tværs af grænser. Efter topmødet har det været interessant at se, hvordan kirker rundt om i verden tager ved lære af Grøn Kirke," siger Mads Christoffersen.

Københavns Domkirke var stopfuld, da Danske Kirkers den 13. december sidste år holdt økumenisk gudstjeneste for skaberværket. Efterfølgende var der omdiskuteret klokkeringning for klimaet. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen